Yıldız Holding’de şikayet edene hediye

Yıldız Holding’de şikayet edene hediye

Geçtiğimiz ay İngiliz United Biscuits’i satın alarak dünyanın 3. büyük bisküvi üreticisi konumuna yükselen Yıldız Holding’in üretim süreçlerinde yepyeni bir dönem daha başladı.

Yıldız Holding’de şikayet edene hediye
16px
24px
29.12.2014 09:00
ABONE OLgoogle
Geçtiğimiz ay İngiliz United Biscuits’i satın alarak dünyanın 3. büyük bisküvi üreticisi konumuna yükselen Yıldız Holding’in üretim süreçlerinde yepyeni bir dönem daha başladı. Bu yıl kuruluşunun 70’inci yılını kutlayan Ülker’i de bünyesinde bulunduran Yıldız Holding, bugüne kadar helal ve koşer (yahudi inancına uygun) sertifikasına uygun üretim yaparken, United Biscuits’den sonra buna bir de vegan (hayvansal ürünlerin yer almadığı) koşullarına uygun üretim yöntemi eklendi. Bunun nedeni, dünyanın 6. büyük bisküvi üreticisi United Biscuits’in, vejetaryen tüketicilerin çoğunlukta olduğu Hindistan’da bir fabrikasının bulunması.

Şu anda 25’i yurtdışında toplamda 72 fabrikası bulunan Yıldız Holding’in Başkan Yardımcısı Ali Ülker, geçen yıla kadar Yıldız Holding’i uluslararası bir çerçevede değerlendirdiklerini, ancak United Biscuits’i aldıktan sonra artık global şirket statüsüne yükseldiklerini söyledi. Bu satın almadan sonra Avrupa, Amerika, Asya ve Afrika kıtalarını kapsayan bir coğrafyada üretim faaliyeti gerçekleştiren bir gruba dönüştüklerini belirten Ali Ülker, “Bizim tüm ürünlerimiz helal esaslarına göre üretiliyor. Ama artık global bir şirket olmanın getirdiği sorumluluklar kapsamında her kültüre, her inanca cevap verecek şekilde üretim ve pazarlama ilkelerine bünyemizde daha çok yer veriyoruz. Bazı pazarlara özel üretim yapıyoruz. Örneğin Hindistan’da hayvansal hiç bir ürünün yani içinde süt ve yumurtanın dahi olmadığı vegan bisküvi üretiyoruz” dedi.

2015 ENTEGRASYON YILI

2015 yılını son olarak gerçekleştirdikleri United Biscuits satın alması ile ilgili entegrasyon yılı olarak değerlendireceklerini belirten Ali Ülker, “Önümüzdeki yıl entegrasyonun yanında sinerji yılı da olacak. United Biscuits ile farklı ülkelerdeki fırsatları değerlendireceğiz. Üretim süreçlerinde, pazarlamada oluşacak bir sinerjiyi daha fazla ortaya çıkarmak istiyoruz. Örneğin Hindistan çok ilginç bir pazar. Oradaki iş fırsatlarına biraz daha yakından bakmak istiyoruz. Çin, Japonya buralar bizim için önemli, enteresan pazarlar. Buralara biraz daha eğileceğiz” dedi.

Sadece ihracatla global olunmaz

UNITED Biscuits’i 3.2 milyar dolara satın almaları ile ilgili çok çeşitli kesimlerden tebrik mesajları aldıklarını kaydeden Ali Ülker, “Tebriklerin yanında eleştirenler de oldu. Neden Türkiye’ye yatırım yapmadığımızı soranlar oldu. Sadece ihracat yaparak global şirket olunmaz. Bizim hedefimiz global bir şirket olabilmek. Bunun için farklı pazarlar için gerekli olan özel üretimleri yapabilecek yeteneğinizin olması gerekiyor. Ayrıca bazen tüketiciye yakın bir noktada üretmek size rekabet avantajı sağlıyor. Bütün bunları göz önünde bulundurarak hareket ediyoruz” şeklinde konuştu.

70 yıllık birikimle 180 yıllık şirket aldı

Ali Ülker, kalitenin Yıldız Holding için taşıdığı anlamı şu sözlerle anlattı: “United Biscuits’i aldığımızda Yönetim Kurulu Başkanımız Murat Bey (Ülker), ‘70 yıllık bir birikimle, 180 yıllık United Biscuits’i aldık. Bunda kalitenin büyük önemi var’ dedi. Global bir şirket olmak için kaliteden asla taviz vermemek gerekiyor. Bizim Ülker’de yürüttüğümüz kaliteden taviz vermeme anlayışı şirketi bu boyutlara taşıdı. Bugün 4 milyar insanın bulunduğu bir coğrafyaya üretim yapan bir yapımız var. Kalite bizde sadece kalite departmanının sorumluluğunda değildir. 15 bini yurtdışında, 48 bin çalışanımızın hepsi teker teker sorumludur.”

Şikayet hediyedir

Kendileriyle ilgili her türlü eleştiriye açık olduklarını söyleyen Ali Ülker, “Başkanımız Murat Ülker, yaptığımız toplantıların sonunda bazen ‘bana hediyeniz var mı’ diye sorar. Aslında kast ettiği ‘bir eleştiriniz, şikayetiniz var mı’. Biz Yıldız Holding’de şikayeti hediye kabul ederiz. Kusurlu ürünümüz varsa, bize iade edilmesini isteriz” diye konuştu.

Hülya Güler/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde