Yıkıma engel yok

Yıkıma engel yok

Kentsel dönüşüm projelerinde yürütmeyi durdurma kararı verilemeyecek

Yıkıma engel yok
16px
24px
23.02.2012 08:43
ABONE OLgoogle

Hükümet, Van depreminden sonra gündemine alıp TBMM’ye gönderdiği afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine ilişkin kentsel dönüşüm yasa tasarısıyla “sıkıyönetim” yetkisi istedi.

Afet riski altındaki alanların ve taşınmazların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ’ye devrini öngören tasarının yasalaşması halinde hükümetin alacağı “sıkıyönetim, savaş halleri, milli güvenlik ve kamu düzeni gerekçesiyle yargının sınırlandırılması” yetkisi nedeniyle yargı organlarınca yürütmeyi durdurma kararı verilemeyecek.

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda dün görüşmelerine başlanan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasa Tasarısı’nda ilginç bir ayrıntı otaya çıktı. Afet riski altındaki alanlardaki taşınmazların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na tahsis edilip TOKİ’ye devredilmesini amaçlayan ve askeri alanların da şehir dışına taşınması açısından gündemde olan tasarıyla hükümet, anayasadaki “sıkıyönetim” yetkisini de istedi.

Gerekçede hükümete yargıyı sınırlama yetkisini düzenleyen anayasanın 125. maddesine gönderme yapılarak, “Anayasanın 125. maddesinin 6. maddesinde ‘Kanun, olağanüstü hallerde, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş halinde, ayrıca milli güvenlik, kamu düzeni, genel sağlık nedenleri ile yürütmenin durdurulması kararı verilmesini sınırlayabilir’ hükmü yer almaktadır. Can ve mal emniyetini korumayı temel amaç edinen bu kanuna göre tesis edilen idari işlemlere karşı açılan davalarda yürütmenin durdurulması kararı verilmesini sınırlayan hüküm, anayasanın söz konusu maddesiyle çizilen çerçeveye uygun düşmektedir” denildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde