Yeşilay havuzu torbaya girdi

Yeşilay havuzu torbaya girdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın yönetim kurulu üyesi olduğu Yeşilay’a vergi istisnası geliyor

Yeşilay havuzu torbaya girdi
16px
24px
29.01.2015 07:44
ABONE OLgoogle
AKP, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın yönetim kurulu üyesi olduğu Yeşilay’a vergi istisnası, kamu kurumlarına ait taşınmazların 49 yıllığına bedelsiz tahsisi ve Sağlık Bakanlığı bütçesinden ödenek aktarılmasına olanak tanıyan düzenlemeleri “torba yasaya” koydu. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tümü üzerinde görüşmelere geçilen “torba kanun” teklifinde Yeşilay’a kıyak düzenlemeler bulunuyor. 

Kapatılan 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında mahkeme kararıyla yapılan telefon dinlemesinde uzun yıllar Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün Uluslararası Basın Merkezi olarak kullandığı ve halen Yeşilay’ın genel merkezi olan Sepetçiler Kasrı’na yönelik pazarlıklar da torba yasanın kabul edilmesiyle gerçekleşecek. 2013 yılında kabul edilen Gümrük torba kanunu içinde Yeşilay Cemiyeti’ne para aktarılmasına ilişkin madde konuldu.

Hâlen yürürlükte olan bu madde uyarınca Cemiyet’e 2013 yılında 12.8 milyon TL para aktarıldı. Torba yasalaşır ise Yeşilay Vakfı’na da Sağlık Bakanlığı bütçesinden bu yıl 15 milyon TL aktarılacak. Para aktarımı sonraki yıllarda da sürdürülecek. Yeşilay Vakfı yeni kuruldu, Resmî Gazete’de yayınlanan ilanında vakfın yönetimi henüz belli değil ancak mal varlığı 3 milyon TL olarak gösterildi. Yani iktidar, henüz yönetim kurulu belli olmayan bir vakfa sadece bu yıl için mal varlığının 4 katı kadar para aktaracak. Yeşilay vakfı ile AKP geçen yıl ekimde Meclis’e teklif vermişti. Taşınmazlar ve para aktarımına ilişkin düzenleme ise yine AKP’li milletvekillerinin teklifi olarak torbaya girdi ve Plan ve Bütçe komisyonuna geldi.

TEK ÇATIYA MÜKERRER YARDIM CHP

Mersin Milletvekili Vahap Seçer, düzenlemenin sadece Yeşilay’ı kapsamasını eleştirdi. Seçer şunları söyledi:

“Yeşilay’ın üç ayrı tüzel kişiliği var. Yeşilay cemiyeti, Yeşilay Vakfı ve Yeşilay Derneği. Bunların iştigal konuları aynı. O zaman niçin fazla tüzel kişiliği var? Çatı tek değil mi? Yeşilay Vakfı’nın yönetiminde kimler var? AKP’nin devri iktidarında vakıflar ve dernekler içinde sıkıntılı konuların konuşulduğunu biliyoruz. Örneğin TÜRGEV’e 99 milyon dolar bağışladı çok kıymetli bir hayırsever! Ama bunun hesabı hala verilmedi. 2013 yılında Yeşilay Cemiyeti’ne Sağlık Bakanlığı bütçesinden ödenek ayrılması yetkisi verildi. 2014’te de bu cemiyete 13 milyona yakın para aktarıldı. Şimdi de vakfa para ayrılacak. Yani bu yardımlar mükerrer mi oluyor? İlave bir imkan mı sağlanıyor?”

Güler Yılmaz/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde