Yerli tablet üretimi için ortak arıyor

Yerli tablet üretimi için ortak arıyor

Gelecek dönemde öğrencilere dağıtılacak tablet bilgisayarlarda yüzde 50’ye varan yerli katkı aranması üzerine harekete geçti

Yerli tablet üretimi için ortak arıyor
16px
24px
15.02.2013 15:55
ABONE OLgoogle

Cep telefonu kullanıcıları ABD menşeli General Mobile markasını 2000’li yılların ortalarında çift sim kartlı cep telefonlarıyla tanıdı. Beş yıllık sürede yaklaşık 800 bin adet çift sim kartlı telefon satan General Mobile’ın Türkiye’deki başarısının arkasında Türkiye distribütörü olan Gençcell’in büyük payı oldu.

Necati Genç’in kurduğu Gençcell 2009 yılında Anel Grup ile işbirliği yaparak General Mobile’ı Türkiye’de üretmek için harekete geçti. Anel’in Ümraniye’deki tesislerine 20 milyon dolarlık yatırım yapıldı ve ilk yerli General Mobile üretilmeye başlandı. Ancak bu üretim yalnızca altı ay sürebildi. Çünkü ithal telefonlara göre yüzde 10 daha yüksek olan maliyetlere şirket dayanamadı ve üretimi bıraktı.

Altı ay gibi kısa bir sürede 150 bin adet telefon üretip yurtiçi ve yurtdışına satan General Mobile Türkiye’nin gündeminde tekrar cep telefonu üretmek yok. Ancak bu üretim tecrübesinden güç alan şirket, şimdilerde tablet bilgisayar geliştirmeye odaklanmış durumda. Bilindiği üzere Ağustos 2010’da General Mobile Türkiye ile Samsung’un Türkiye distribütörü Telpa ortaklık yaptı. Bu ortaklıktan sonra General Mobile tamamen FATİH (Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi) Projesi’ne odaklandı. Yaklaşık 15 milyon öğrenciyi tablet bilgisayar sahibi yapacak projenin pilot uygulamasını başlatacak ihale, geçen yıl bu zamanlar yapılmıştı. Bu ihalenin önemli bir bölümünü de General Mobile kazanmış, 4 bin adet tablet bilgisayarı tedarik etmişti.

Öğrendiğimize göre, FATİH Projesi’nin ilerleyen aşamalarında “yerlileştirme” önem kazanıyor. Gelecek dönemde öğrencilere dağıtılacak tablet bilgisayarlarda yüzde 50’ye varan yerli katkı aranacak. Yerlileştirme konusunda pilot ihalede kendini kanıtlayan General Mobile şimdilerde bu konu üzerinde daha çok duruyormuş.

Öğrendiğimize göre General Mobile uluslararası markalara üretim yapan iki büyük tablet üreticisiyle şu aralar dirsek temasında. Bunlardan birini ya da ikisini Türkiye’ye üretim yapmak üzere yatırıma ikna etmeye çalışıyor. Konu ile ilgili konuştuğumuz General Mobile Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necati Genç, bu duyumu doğruluyor. Genç “Cep telefonu üretiminde cesaretimiz kırılmamış olsaydı bugün Türkiye’nin Apple’ı olurduk. Ancak bu üretim yerlileştirme konusunda bize deneyim kazandırdı. Bu deneyimi FATİH Projesi’nde kullanmak istiyoruz. Yapacağımız işbirliğiyle yerli katkısı olan tabletler üretmek istiyoruz. Bunları ihraç etmek de hedeflerimiz arasında” diyor.

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde