Yerli otomobil için 10 milyar dolar lazım

Yerli otomobil için 10 milyar dolar lazım

MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, yerli otomobil projesinin maliyetleri ve kapasitesi konusunda kaygıları olduğunu bildirdi.

Yerli otomobil için 10 milyar dolar lazım
16px
24px
05.11.2017 09:56
ABONE OLgoogle

MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, “yerli ve milli” aracın bir mühendislik projesinden çok bir markalaşma ve pazarlama projesi olmak zorunda olduğunu söyledi. Erkut, bu projenin maliyetleri ve kapasitesi konusunda kaygıları olduğunu bildirdi.

Bu özelliklerde bir otomobili üretecek bir projenin maliyetinin rahatlıkla 10 milyar doları geçebileceğini kaydeden Erkut, “10 milyar doları inovasyona ve katma değeri yüksek ihracat ürünlerine yatıracak isek, bu kaynağın en doğru kullanımı yerli otomobil projesi mi?” diye sordu.  Tarihi imzalar atıldı... İşte yerli otomobili üretecek beş şirket....

HEDEF 2019 SEÇİMLERİ

Şu anda böylesine dev bir kaynağı bu kadar rekabetçi ve daralan bir pazara yönlendirmenin doğru olmayabileceğini ifade eden Erkut, “Daralan bir pazarda yeni kurulacak bir fabrika ve markanın başarılı olması tabii ki mümkün ama bu markanın (Tesla gibi) sistemi altüst eden bir yenilik ile gelmesi gerek. Fakat bu ürünün hepimizin gurur duyacağı alternatif yakıt ile çalışan, otonom olan, paylaşım ekonomisine entegre olmaya hazır ve makul fiyatlı bir ürün olacağını düşünmüyorum” dedi.  Erdoğan: İlk yerli otoyu parasını verip satın alacağım

En azından 8 yıldır üzerinde konuşulan bir projenin şu anda hayata geçirilmeye çalışılmasının temel motivasyonunun 2019 seçimleri olduğunu savunan Erkut, Tofaş Egea örneğini vererek, şu anda bazı modellerde otomobilin yerli içerik oranının yüzde 70'e kadar çıktığını hatırlattı. Erkut, “Bu yeteri kadar ‘yerli' değil mi? Bu oranın yüzde 100 olması ekonomik değil. Her üretici üretim için gereken parçaların bir kısmını ithal ediyor” şeklinde konuştu.

SİPARİŞ GELİYOR

Daha fabrikasının yeri, ismi belli olmayan 2021'de seri üretime geçmesi planlanan yerli otomobile sipariş gelmeye başladı. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, ilk üretilecek yerli otomobillerin 5 bin adedine talip olduklarını söyledi.

Mersin Girişimci İşadamları Derneği (GİAD) Başkanı Mehmet Serkan İzol de yerli otomobilin üretim hattından indikten sonra ilk 200 adedini dernek üyeleriyle birlikte alacaklarını bildirdi. Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise tesisin Sivas'ta kurulması halinde arazi ve altyapı çalışmalarını karşılıksız üstleneceklerini ve ilk 100 otomobile talip olduklarını duyurdu.

Mehtap Özcan Ertürk/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde