‘Yerli oto üretme sevdası’ patladı

‘Yerli oto üretme sevdası’ patladı

Türkiye'de, bu kez de yüzde 100 yerli otomobil üretmek için büyük yarış başladı.

‘Yerli oto üretme sevdası’ patladı
16px
24px
12.07.2009 11:47
ABONE OLgoogle

Bu aralar, 'araba sevdası' patlaması yaşanıyor. 'Türk marka oto' üretmek için 10'a yakın girişim var. Hükümet bunlardan Mindset'i destekliyor

Otomotivde milyarlarca dolarlık fabrikalara sahip olan, otobüs ve kamyon gibi ağır ticari araçlarda kendi markasını yaratan Türkiye'de, bu kez de yüzde 100 yerli otomobil üretmek için yarış başladı. Murat Günak'ın "Mindset" projesiyle adeta alevlenen bu çabaların bir bölümü hükümet tarafından da ciddi şekilde değerlendirilirken, rüzgârı arkasına almak isteyen girişimciler de, daha önce açıkladıkları projelerini yeniden gündeme getirdi...

Ciddi bir aşamaya gelindi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da test ettiği ve tasarımcı Murat Günak ile ortağının geliştirdiği elektrikli "Mindset" projesinde, şu an yatırımcıların değerlendirilmesi aşamasına gelindi. Hükümetin de sıcak baktığı Mindset'in, "2010 Kültür Başkenti" etkinlikleri çerçevesinde İstanbul'da kullanılması için de çalışmalar başlatıldı.

Yeniden gündeme geldi

Ertex firması tarafından yaklaşık üç yıl önce tanıtılan ancak seri üretimine geçilemeyen Etox da, geçen hafta yeniden gündeme geldi. Etox için, Ankara'da Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Güçbirliği A.Ş ile bir çalışma başlatıldığı açıklandı. Bu işbirliği çerçevesinde oluşturulan çalışma grubundan alınan sonuçlara bakılacağı ve olumlu olması halinde projenin üretimine başlanabileceği bildiriliyor.

Sazan sınırlı sayıda üretilecek

Anadol STC 16'yı yaratan ekipte yer alan Ekber Onuk'un, vefat eden oğlu Kaan ile birlikte tasarladığı ve yaklaşık 6 yıldır sessiz sedasız ilerleyen "SAZAN" adlı spor otomobil projesinin de, bu yıl içinde hayata geçmesi bekleniyor.
Ekber Onuk'un, oğlunun adını yaşatmak amacıyla giriştiği bu özel projede, üretim adedinin 10 gibi sınırlı bir sayıda bırakılması hedefleniyor.

Hobi olarak başladı, onlarca üretti

1990'lı yıllarda araç restorasyonuyla işe başlayan, sonra da hobi olarak kendi aracını üretmeye girişen Hasan Yurdakul, Sanayi Bakanlığı'ndan aldığı seri otomobil imal etme belgesine de sahip. Yurdakul'un "Maral"ı, sipariş üzerine üretiliyor. İngiliz Morgan marka otomobillerden esinlenilen Maral'ın bir de Lily adlı kardeşi mevcut. Ancak bu araç, henüz gün ışığına çıkmış değil.

Hafif ticari araç üreten de var

Eskişehir'de kurulu, traktör kabinleri konusunda uzman olan Hisarlar Grup, kendi geliştirdiği "Hisar" adlı hafif ticari araç projesini ilerletmiş durumda. "Turkar" adı verilen, "Bukan" ve "Derman" gibi model isimleri olan bu hafif ticariler, bazı fuarlarda sergilenmeye de başlandı. Hisarlar, seri üretime 300 adetle başlayıp, sonraki yıllarda sayıyı 8 bine kadar çıkarmayı planladıklarını açıklamıştı. Aracın, özellikle Afrika ülkelerine ihraç edilmesi de düşünülüyor.

Sessizliğe gömülenler

- Birkaç yıl önce İzmir'de Çerberci adlı firma tarafından üretimine başlandığı duyurulan Diardi ise, şu sıralar sessizliğe gömülenlerden. Nitekim internet sayfası artık açılmamakta.
- Hema Endüstri'nın geliştirdiği ve 2007'de üretimine başlayacağı şeklinde haberleri basında yer bulan yerli otomobil projesi, bir çizimi bile görülemeden tarih oldu.
- Pi Makina'nın geliştirdiği ve bir dönem Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün'ün de test ettiği Hummer'ın yerli versiyonu olan "Hamur" ya da değişen adıyla "Simge", seri üretime geçirilemedi.
- Gaz aletleri üreten Altınboğa firmasının üzerinde çalıştığı yerli otomobil projesi, prototip araçların yanması sonrasında tekrar gündeme gelmedi.
- İstanbul'da ayakkabı imalatı yapan Fatih Başoğlu'nun, yedi yılda bir apartmanın bodrum katında şekillendirdiği "Şamil" adını taşıyan spor otomobil prototipi, yatırımcı bulunamadığı için üretime geçemedi.

Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde