Yerleşim yerlerine baz istasyonu yapmak artık yasak

Yerleşim yerlerine baz istasyonu yapmak artık yasak

Tüketici Hakları Derneği ile Çevre Mühendisleri Odası'nın açtığı dava sonuçlandı.

Yerleşim yerlerine baz istasyonu yapmak artık yasak
16px
24px
14.09.2015 04:51
ABONE OLgoogle
Danıştay 13. Dairesi tarafından verilen karara göre, artık insanların ikamet ettiği yaşam alanlarına, eğitim kurumları ve çocuk parklarının çevresine, baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerinin montajı yapılamayacak. Ayrıca baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerine ait Türkiye'de uygulanan elektromanyetik alan şiddeti limit değerleri de iptal edildi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından söz konusu baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerini kuran firmalara verilen güvenlik sertifikaları da Danıştay'ın kararıyla geçersiz kılınmış oldu. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar ve Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mert Güvenç'in ortak imzasıyla yayınladığı duyuruda kararın etkilerine ilişkin önemli detaylar yer aldı.

21 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazete'de, “Elektronik Haberleşme Cihazlarından Kaynaklanan Elektromanyetik Alan Şiddetinin Uluslararası Standartlara Göre Maruziyet Limit Değerlerinin Belirlenmesi, Kontrolü ve Denetimi Hakkında Yönetmelik” yayımlanmıştı. Yönetmeliğin iptaline ilişkin Tüketici Hakları Derneği ile Çevre Mühendisleri Odası'nın 2011'de açtığı dava sonuçlandı. İki kuruluşun konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Danıştay 13. Dairesi tarafından 22.5.2015 tarihinde yönetmeliğin yukarıda açıkladığımız 4. maddesinin 1. fıkrasının (n) bendi, 6. maddesinin 2. fıkrası, 16. maddesinin tamamı ve geçici 1. maddesi ile birlikte 8. maddesinin 6. fıkrası ve  9.maddesinin 2. fıkrası iptal edilmiştir.” denildi.

Danıştay 13. Dairesi'nin iptal kararı ve ihtiyat ilkesine göre hem yerleşim yerlerine gelişigüzel monte edilen hem limit değerleri yüksek olan tüm baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerinin en kısa zamanda mühürlenmesi ve kaldırılması gerekiyor.

Açıklamadaki bilgilere göre karar sonrasında, yerleşim yerlerine, okulöncesi eğitim ve temel eğitim kuruluşları ile çocuk parklarının yakınına montajı yapılan baz istasyonları, televizyon ve radyo vericilerinin tamamı kaçak hale geldi. Açıklamada, “Söz konusu baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerinin derhal mühürlenmesi ve kaldırılması gerekmektedir. İlçe belediyeleri bu konuda yetkilidir.

Tüketiciler ilgili belediyelere başvuruda bulunarak, yukarıda belirtildiği şekilde kaçak hale gelen baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerinin kaldırılmasını istesinler.” uyarısında bulunuldu. Ayrıca Türkiye'de elektromanyetik alan şiddeti ile ilgili olarak uygulanması gereken limit değerinin AB standartlarına uymadığı tespit edildi. Değerlerin bugünkünün onda birinden daha aşağıya indirilmesi gerekiyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde