Yeni sektör oluştu: 80 Liraya kiralık evler

Yeni sektör oluştu: 80 Liraya kiralık evler

Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde sayısı hızla artan günlük kiralık evler otellere rakip oldu.

Yeni sektör oluştu: 80 Liraya kiralık evler
16px
24px
01.09.2013 09:26
ABONE OLgoogle

Sadece İstanbul’da günlük kiralık yatak sayısı 20 bini buldu. Yasal bir düzenlemesi olmayan kısa dönem kiralama sektörü birçok riski de beraberinde getiriyor.

FİYAT avantajı ve kolay ulaşılmasıyla öne çıkan günlük kiralık dairelere talep artıyor. Beylikdüzü, Taksim, Bahçeşehir, Ataköy ve Beşiktaş’ta yoğunlaşan bu dairelerin günlük fiyatı 80 TL ile 500 TL arasında değişiyor. Son dönemde internet ortamında da sayıları artan günlük kiralama işlemlerinin yasal bir alt yapısı yok. Kısa dönem kiralamalar kurumsal firmaların yanı sıra şahıslar ve merdiven altı emlak ofisleri tarafından yapılınca istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor.

VERGİ KAYBI OLUŞUYOR

Kimlerin hangi amaçla kullandığının tespiti zor olduğu için güvenlik açısından risk oluştırabilen bu tür kiralamalar kayıt dışı yapıldığında milyonlarca liralık vergi kaybına neden oluyor. 1+1 tip dairelerin ağırlıkta olduğu günlük kiralık daireler, iş gezileri ve yabancı tursitlerin konaklamasının yanında fuhuş ve illegal amaçlar için de tercih ediliyor. Uzun vadeli kiralamaların yüzde 25’i kadar kısa dönem kiralamalar olduğunu söyleyen Marmara Emlak Müşavirleri Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Yeşiltaş, kimlik bilgilerini gizlemek isteyenlerin bu tür daireleri seçtiğini belirtti.

Yeşiltaş, emlak sektörü ve turizm için tehlikeli bir sürecin yaşandığına dikkat çekti. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri yaşanan sorunlarla ilgili şikayet aldıklarını ve gelen ihbarları değerlendirdiklerini söyledi. Konu ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirten yetkililer, e-ticaret konusunda yapılan düzenlemeler sonrası internetten ev kiralama sistemini denetim altına alacaklarını açıkladı.

HAKSIZ REKABET

Kısa dönem kiralamalarda yaşanan sorunların Türkiye imajı için son derece tehlikeli olduğunu söyleyen Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, “Bunun kayıtları ne şekilde tutuluyor, işi kimler yapıyor belli değil. Günlük kiralama işi çığrından çıktı. İstanbul’da bu amaçla kullanılan 20 bin yatak olduğunu düşünüyoruz. Artık günlük değil, saatlik kiralama dahi yapılıyor” dedi. İstanbul’a gelen ile konaklayan turist sayısı arasında yüzde 40’lık fark olduğunu dile getiren Bayındır, “Yüzde 10’luk bir dilim ailelerinde kalıyor olabilir. Ancak yüzde 30’luk turistin durumu belli değil” dedi. .

YASAL DÜZENLEME YOK

Türkiye’de günlük kiralama faaliyetinin yasası veya yasal düzenlemesi bulunmadığını belirten Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Bu şekilde kiralama faaliyeti yapanların bu faaliyeti eski adı ile 6570 sayılı gayrimenkul kiraları hakkında kanun, yeni adı ile de Borçlar Kanunu kira hükümleri kapsamında yürüttükleri görülüyor. Nasıl bir vatandaş bir ev kiralıyorsa günlük kiralama faaliyeti de Borçlar Kanunu’nda yer alan kira hükümlerinde ki gibi yapılıyor” dedi. Kiraz, bu işi layıkı ile yerine getiren firmaların, tezgah altı denilen günlük kiralama yapılarından ayrılıp, bu sürecin turizm konaklaması kapsamında değerlendirilmelisi gerektiğini söyledi.

Oteller yetersiz

TÜRKİYE’de düzenlenen fuarların Avrupa ile yarışır duruma geldiğini söyleyen TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent İnal, “Fuarlarımıza 65 ülkeden katılımcı, 90 ülkeden ziyaretçi geliyor. Bölgedeki oteller bu dönemde dolu olduğu için daire tutmayı tercih ediyorlar. Ayrıca bu tip konaklama daha düşük maliyetli oluyor” dedi. İnal, günlük konaklamanın ciddi bir talebe cevap verdiğini , hukuki alt yapının oluşturulması gerektiğini söyledi.

Pendik’te yasak

GÜNLÜK kiralamalar yeni yapılan ve doluluk oranı yoğun olmayan projelerde yoğunlaşıyor. Projenin adını kötüye çıkaran uygulamalar konut alıcısını da etkiliyor. Geçtiğimiz günlerde  Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin de, ailelere hitap etmediği gerekçesiyle ruhsat isteyen müteahhitlere 1+1 daire yapmamaları yönünde tavsiyede bulunmuş sonrasında Yenişehir ve Çamlık mahallelerinde 1+1 tipi daireye sınırlama getirmişti

Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde