Yeni parti içinde yer alan isim neler yapacaklarını anlattı

Yeni parti içinde yer alan isim neler yapacaklarını anlattı

Türkiye, 31 Mart yerel seçimleri için gün sayarken, Ankara siyaseti, eski AKP'lilerin iki yeni parti kurmalarına ilişkin iddialara kilitlenmiş durumda.

Yeni parti içinde yer alan isim neler yapacaklarını anlattı
16px
24px
01.03.2019 08:52
ABONE OLgoogle

Türkiye, 31 Mart yerel seçimleri için gün sayarken, Ankara siyaseti, eski AKP'lilerin iki yeni parti kurmalarına ilişkin iddialara kilitlenmiş durumda. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, liderliğini üstleneceği yeni oluşum için sahaya inmeye hazırlandığı belirtilirken, eski Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün desteğiyle, yeni oluşum için ikna olduğu belirtiliyor.

Bir dönem AKP'de önemli görevler üstlenip, daha sonra partiyle yolları ayrılan kimi isimlerin yeni parti çatısı altında bir araya gelebileceğine ilişkin iddialar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir televizyon programında yaptığı "Parti kuracaklarmış, şu olacakmış, bu olacakmış. Daha önce kuranlar oldu ama akıbetleri belli. (...) Yola çıktığınız insanlar sizinle beraber gelecek diye bir şey yok. Ama biz, bir dava olarak bakıyoruz. Biz dava adamıysak, davana ihanetin olmaması lazım" açıklamalarıyla daha da görünür oldu.

Peki yeni oluşumun içinde kimler yer alıyor, ne zaman partileşmeyi hedefliyorlar? 

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre; yeni partinin hedefi 1 Nisan'dan sonra partileşmek. Bunun nedenlerinden biri olarak, yerel seçimlerde Cumhur İttifakı aleyhine çıkabilecek sonucun yeni oluşumlara "fatura edilmesi"nin önüne geçilmesi gösteriliyor. Ancak asıl neden, yerel seçim sonucunu görmeden, partileşme adımının atılmasının riskli görülmesi. Cumhur İttifakı'nın genel seçimlerden daha düşük oy alması halinde düğmeye basılması hedefleniyor.

BBC Türkçe'ye konuşan, yeni oluşum hareketi içinde yer alan bir kaynak, yeni harekete neden gereksinim duyulduğu ve hedeflerini şöyle anlattı:

"Davutoğlu ve Babacan ayrı ayrı çalışıyor. Abdullah Gül, doğrudan bu oluşumun içinde yer almayacak. Ali Babacan'a çok büyük haksızlık yapıldı. Adı faizciye çıktı. Şimdi faiz yüzde 25'lere dayanıyor ama faizler gündemde değil. Bunun gibi bir sürü örnek gösterilebilir. Ayrıca sistem yürümüyor. Ya tam başkanlık sistemine geçilmeli, ya da güçlü parlamento-güçlü başbakanlık sistemine dönülmeli. Sahada ekonominin yansıması seçimlere yansıyacaktır. Ayrıca ittifaklar da sahada tam kabul görmüyor. Bu gidişle, AK Parti'nin Akdeniz'den İstanbul'a kadar belediyesi kalmayacak. Sadece İstanbul'da yarış başa baş görünüyor. Ankara'da açık ara fark görünüyor. Tabii aynı kökten çıkmış iki partinin yaşaması zor. Sonuçta aynı kökten geliyoruz, zaman zaman istişareler de oluyor. Duruma göre, birlikte hareket edilebilir."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde