Yeni para toplama paketi: Varlık Barışı 6 ay daha uzatılıyor, borç yapılandırma geliyor

Yeni para toplama paketi: Varlık Barışı 6 ay daha uzatılıyor, borç yapılandırma geliyor

Meclis'e yeni torba yasa geliyor. Buna göre, varlık barışı 6 ay daha uzatılacak, yurt dışına çıkış harcı 15 TL'den 50'ye çıkarılacak ve Merkez'in yedek akçenin yüzde 10'u ayrılacak.

Yeni para toplama paketi: Varlık Barışı 6 ay daha uzatılıyor, borç yapılandırma geliyor
16px
24px
08.07.2019 13:15
ABONE OLgoogle

Meclis'e yeni torba yasa geliyor... AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, ekonomi ağırlıklı yeni bir torba yasanın ayrıntılarını açıkladı.

Buna göre, varlık barışı 6 ay daha uzatılacak, yurt dışına çıkış harcı 15 TL'den 50'ye çıkarılacak ve Merkez'in yedek akçenin yüzde 10'u ayrılacak.

AK Parti Grup Başkanvekili Muş, şirketlerin borçlarının yapılandırılması, varlık barışının süresinin 31 Aralık 2019'a kadar uzatılması, TCMB'nin 'yedek akçe'sinde düzenleme yapılması, yurt dışına çıkış harcının 50 liraya çıkarılması, ülkeye getirilen telefonların kayıt süresinin 4 ayla sınırlandırılması gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sunduklarını duyurdu. 

Muş'un açıklamaları kısaca şöyle:

VARLIK BARIŞI 6 AY DAHA UZUYOR

Varlık barışını 6 ay daha uzatmayı teklif ediyoruz.

YEDEK AKÇENİN YÜZDE 10 AYRILMASINI TEKLİF EDİYORUZ

Merkez Bankası'nın kanununda değişikliğe gidiyoruz. Yedek akçe olarak ayrılan oranları Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getiriyoruz. Yüzde 10 olarak yedek akçenin ayrılmasını teklif ediyoruz.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI 50 TL OLUYOR

Yurt dışına çıkış harcının 15 TL'den 50'ye çıkarılmasını teklif ediyoruz.

KLONLANMIŞ TELEFONLAR  KAPATILACAK

Klonlanmış telefonların, 4 ay içerisinde kullanıma kapatılacak. Bunların sisteme dahil olabilmesi için, vatandaşlar 1 yıl içerisinde müracaat edip 250 lira yatırmaları halinde entegre edilecektir.

İSTANBUL YAKLAŞIMI BENZERİ YENİDEN BORÇ YAPILANDIRMA  

Mali sistemde bulunan firmaların borçlarının yapılandırılması için bir düzenleme getiriyoruz. Geçmiş dönemde İstanbul Yaklaşımı olarak yapılan buna benzer bir sistem kurulmasını öngörüyoruz. 2 yıllık sürede şirketler kanunda belirtilen şartlar içinde müracaat etmesi halinde belli başlı teşvikler olacak ve borçlar bankalar tarafından yapılandırılacaktır. Burada bir çerçeve anlaşması ortaya konacaktır.

"GÖREVDEN ALINMASI KANUNSUZ DEĞİL"

Mehmet Muş, Merkez Bankası Başkanı'nın görev değişikliğinin kanunsuz olmadığını belirtti. Muş, görevden alınan Merkez Bankası Başkanı için "Kamuoyunda Merkez Bankası Başkanının görev değişimiyle ilgili 'hukuksuz', 'kanunsuz' olduğuyla alakalı pek çok açıklama yapıldı. Bunlar doğru değildir. Kullanılan tasarruf Cumhurbaşkanına tanınan yetki çerçevesinde yapılmıştır. Yapılan uygulama hukukidir. Bunda herhangi bir tartışma söz konusu değildir."

İSTANBUL YAKLAŞIMI NEDİR?


İstanbul Yaklaşımı, kriz nedeniyle kaynak kaybına uğrayan ve ağır borç yükü altına giren üretici sektörlere, bankalar aracılığıyla kaynak aktarma sürecine verilen isim. Geçmişte Türkiye'nin IMF'den sağladığı kaynağın 3 milyar dolarlık kısmı bankaların sermayelerini güçlendirmede kullanılmıştı. Bankalara aktarılan bu kaynağın yüzde 60'ı üretici sektörlerde darboğaza girmiş şirketlere kredi olarak dağıtılmıştı. Sistem, darboğazdaki şirketlerin bankalara olan borçlarının, kredilendirmeyle, yeniden yapılandırılması ve ödeme imkanı verebilecek vadede olması esasına dayanacak. Avrupa'da da benzer bir uygulama ''Londra Yaklaşımı'' adıyla yapılmıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde