Yeni iş: Sosyal medya uzmanı

Yeni iş: Sosyal medya uzmanı

Firmalar, artık sayfalarını sosyal medya uzmanlarının ellerine teslim ediyorlar...

Yeni iş: Sosyal medya uzmanı
16px
24px
15.01.2010 14:45
ABONE OLgoogle

Tuğçe Altınsoy'un haberi/Para Dergisi

DEDİKODUYU kim sevmez? Artık hepimiz aynı zamanda biraz paparazzi, biraz da ünlü değil miyiz? Bunu nereden mi çıkarıyoruz? Bakınız günümüzün sosyal medya sitelerine...

Evet, artık pek çoğumuz düşüncelerimizi, fotoğraflarımızı, hatta an be an ne yaptığımızı sosyal siteler aracılığıyla tanıdık tanımadık herkesle paylaşıyoruz. Hem paylaşıyor hem de başkalarını takip ediyoruz.

Sosyal medya siteleri deyince akla elbette ilk olarak Facebook ve Twitter geliyor. Şu anda 350 milyon üyesi olan Facebook'a her ay yaklaşık 2.5 milyar fotoğraf yükleniyor. Facebook'a rakip olarak gösterilen Twitter ise 65 milyon civarında üyeye sahip... Türkiye şu anda Facebook kullanımında dünyadaki ülkeler arasında ilk 5'te yer alıyor.

Bu iki popüler sosyal medya sitesi, son dönemlerde kaçınılmaz olarak firmaların da dikkatini çekmiş durumda. Özellikle kurumsal firmalar, Facebook ve Twitter'da sayfa açarak hem çalışanları hem de müşterilerinde aidiyet duygusu yaratmayı hedefliyor. Ancak asıl amaç, tanıtım ve pazarlama mecrası olarak bu sosyal ağlardan faydalanmak...

HEMEN HER SEKTÖR KULLANIYOR

Holdinglerden bankalara, GSM operatörlerinden sanat merkezlerine pek çok sektörden firma Facebook ve Twitter'da yer alıyor. Bu yolla yenilikçi ve dinamik yüzünü ortaya koyan firmalar, söz konusu mecralardan farklı amaçlar için faydalanıyor. Twitter, daha çok ürünler ve kampanyalarla ilgili kısa, güncel bilgilere yer verilen bir mecra. Facebook, bunların yanı sıra firmanın hem eski hem de mevcut çalışanlarının iletişimde olmasını sağlıyor.

Firmaların bu ağlarda aktif olarak yer alması ise göründüğü kadar kolay değil. Sayfanın ve bilgilerin sürekli güncellenmesi gerekiyor. Ve bu iş ciddi bir mesai gerektiriyor. Pek çok firma bunun için genellikle pazarlama departmanları bünyesinde “sosyal medya uzmanları” çalıştırıyor. Sosyal medya sitelerini kullanan bilinçli “müşteri” sayısının artması da firmaların bu işe daha da eğilmesini sağlıyor. Ve bu durum sosyal medya uzmanlarına talebin gelecekte hızla artacağına işaret ediyor.

TANITIM İÇİN BİREBİR

Halen daha çok kurumsal firmalar Facebook'ta yer alıyor. Son dönemde marka değeri yükselen Twitter da ilgi çekmiş olacak ki, Koç'tan Sabancı'ya, Turkcell'den Avea'ya, Akbank'tan İş Bankası'na pek çok büyük firma bu ağda sayfa açmış durumda.

Bu firmaların sürekli gelişen ve yaygınlaşan bir iletişim ve pazarlama kanalı olan sosyal medyada yer almalarının nedeni ise açık: Hem Facebook hem de Twitter, her yaştan kişinin kullandığı ve bilgi paylaştığı ortamlar. Her iki sosyal ağda da müşterilerin, çalışanların, aracıların buluşabileceği, görüş alışverişinde bulunabileceği, şirketle ilgili bilgilere keyifli bir ortamda ulaşabileceği ve aidiyet duygularını artıracağı bir yapı oluşturmak mümkün. Sosyal medyada yer alarak daha fazla kişiye ulaşan bu firmalar, böylelikle şirketi tanıtabilme fırsatı da elde ediyorlar.

Twitter'da sayfa açan firmalara son olarak Anadolu Hayat Emeklilik (AHE) de katıldı.

Facebook'ta da yer alan firmanın Pazarlama Müdürü Tuna Uğun, bu iki sosyal ağda farklı stratejiler izlediklerini belirtiyor. Buna göre AHE, kullanıcıların daha uzun zaman geçirdiği Facebook'ta bireysel emeklilik sistemi (BES) ve şirket hakkında daha geniş bilgilere yer veriyor. “Anadolu Hayat Emeklilik Eğlence Dünyası” adı verilen uygulamayla ise kullanıcının kendine en uygun ürünü ve emeklilik yatırım fonunu bulması sağlanıyor. Yine emeklilik dönemine ne kadar kaldığı ve yatırımların sonucunda emeklilik dönemindeki gelirin ne kadar olabileceği de öğrenilebiliyor. Puzzle ve Ahetris bölümlerinde ise oyunlar oynanabiliyor. Kullanıcılar, arkadaşlarını bu uygulamaya davet ederek onların da BES hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayabiliyorlar.

Tuna Uğun'a göre Twitter ise daha dinamik, an be an takip üzerine kurulu bir platform. Bu nedenle kullanıcılar AHE ile ilgili yeniliklere, güncel haberlere kısa ve öz bir şekilde ulaşabiliyorlar. Detaylı bilgi almak isteyenlerse AHE'nin kurumsal sitesindeki ilgili bölüme yönlendiriliyor.

AHE'nin Facebook sayfasını 420, Eğlence Dünyası uygulamasını ise 390 kişi takip ediyor. Twitter'a yeni giren firma 45 kişi tarafından izleniyor. Firma sayfalarının güncellenmesini pazarlama müdürlüğünün sorumluluğunda gerçekleştiriyor. Bu alanda bir ajanstan hizmet alan AHE, sosyal medya çalışmalarını iki çalışanla yürütüyor.

HIZLI GERİDÖNÜŞ ŞART

Türkiye'nin her yerinden ve her yaş grubundan 36 milyon müşteriye hizmet veren Turkcell de hem Facebook hem de Twitter üyesi. Turkcell Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Filiz Karagül Tüzün'e göre, özellikle Facebook yüksek sayıda müşteriye ulaşmak için önemli bir kanal haline gelmiş durumda. Facebook'taki paylaşımların daha kişisel ve samimi özellikler taşıdığına değinen Tüzün, “Bu nedenle, Facebook'taki iletişim çalışmalarımızı müşterilerimizin birbirleriyle paylaşabileceği, hatta katılım gösterebileceği kurgular üzerine planlıyoruz” diyor.

Tüzün'e göre, Türkiye'de gelişen bir kullanım grafiğine sahip olan Twitter, daha yüksek mesajlaşmaya izin veriyor. Bu ağda çift taraflı bir veri akışı olduğuna değinen Tüzün, “Bu nedenle müşterileri tüm yeniliklerden haberdar etmek kadar, onlardan gelen iletilere yanıt vermek, daha da önemlisi markaya dokunabilecekleri bir mecra daha yaratmak bizim için önem taşıyor” diyor. Turkcell, sosyal medya sayesinde iletişimine başladığı herhangi bir konuyla ilgili çok hızlı dönüşler alabiliyor. Ve bu mecralardaki diyalogunu uzun süredir devam ettirdiği için takipçilerinin sadakati ve aldığı geribildirimlerin kalitesi her geçen gün artıyor.

Turkcell, her gün basınla paylaştığı haberlerin sosyal medya için hazırlanmış sürümlerini, GSM ve teknoloji dünyasında yaşanan gelişmeleri her iki ağda da paylaşıyor. Ayrıca gnctrkcll'nin “Gençken yapılacak 100 şey” sayfası gibi çalışmalarla da birçok bilgiyi doğru kitleye ulaştırıyor. Ve tabii ki hem sorulara hem de önerilere yönelik cevaplar yazıyor.

Bu arada hemen belirtelim; Turkcell, sosyal medya uzmanlığına yönelik CV'leri  aday havuzuna dahil etme konusuna da sıcak bakıyor.

Hangi firma, nerede?
                    Twitter Facebook
Koç Holding  Var Var 
Sabancı Holding Yok Var
Anadolu Grubu Yok Var
Eczacıbaşı Yok Var
Türk Hava Yolları (THY) Var Var
AtlasJet Var Var
Onur Air Var Var
Pegasus Havayolları Var Var
Arkas  Yok Var
Anadolu Hayat Emeklilik Var Var
Türkiye İş Bankası Var Var
Garanti Bankası  Var Var
Akbank Var Var
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Var Var
Turkcell Var Var
Avea Var Var
Vodafone Türkiye Var Var
Efes Pilsen Var Var
Ülker Gıda Var Var
Nestle Türkiye Yok Var
HP Türkiye Var Var
BSH Ev Aletleri Var Var
Vestel Yok Var
Koçtaş Var Var
Teknosa Yok Var
Akbank Sanat Var Var
İş Sanat Var Var
Borusan Kültür Sanat Var Var
Sakıp Sabancı Müzesi Var Var
İstanbul Modern Var Var

Sosyal medya uzmanları ne yapar?

Genel tanımıyla, sosyal medyada marka ve firma hakkında konuşulmasını sağlayan kişilere sosyal medya uzmanı deniyor. Bu kişiler, aynı zamanda sosyal ağlarda firma ve marka hakkında neler yazıldığını takip ederek buna uygun iletişim stratejisi belirliyor. Yine firmanın ürün ve hizmetlerini çok iyi tanıyan bu uzmanlar, sosyal medya ağlarında (Facebook, Twitter, FriendFeed) hesaplar açarak gruplar ve hayran sayfaları oluşturabiliyor.

Bu sayfalarda kurum ve markayı tanıtan, temsil eden içeriklere yer veriyor. İçeriklere yönelik yanıtları takip edip gerekli yanıtları vermek de sosyal medya uzmanının görev tanımı içine gidiyor. Özellikle yurtdışında Ford Motor, PepsiCo, Fargo ve Dell gibi büyük şirketler sosyal medya uzmanlarını istihdam ediyor. Örneğin, Dell'in sosyal medya ekibi 45 kişiden oluşuyor. Bu ekip şirketin Twitter hesaplarını, Facebook sayfalarını ve sosyal network'lerdeki diğer faaliyetlerini yönetiyor.

Derdinizi 140 karakterle anlatmalısınız!

Web sitesi tasarımı alanında hizmet veren Mingus Design firmasının kurucusu Berk Özler, sosyal medyanın firmalar açısından giderek daha önemli bir reklam ve pazarlama mecrası haline geldiğine dikkat çekiyor. Web 2.0 anlayışıyla yaratılan sosyal medya sitelerini kullanan kişilerin televizyon izleyicisinden daha bilinçli bir kesim olduğunun altını çizen Özler'e göre, firmalar tam da bu yüzden gerçek hedef kitlesine ulaşma imkanına sahip.

Bu da sosyal meydanın her geçen gün daha çok firma tarafından kullanılmasını sağlıyor.

Sosyal ağlarda, televizyondakinin aksine didaktik olmayan, dolaylı reklamlara yer veriliyor. Bu sayede kullanıcı pasif değil, aktif konumda bulunuyor. Dolayısıyla firmanın mesajını en kısa ve sade biçimde vermesi gerekiyor. Özler'in bu konudaki uyarıları şöyle: “Twitter'daki sayfanızda vereceğiniz içeriğin en fazla 140 karakterden oluşması gerekiyor. Çünkü sosyal medya kullanıcıları size televizyon izleyicisi kadar zaman ayırmıyor. Sayfanıza üye olan, sizi takip etmek isteyen kişiler gerçek hedef kitlenizi oluşturuyor. Ve bu kişilere en doğru, en öz içeriği vermek durumundasınız.”

Son dönemlerde sosyal medya sitelerinde yer alan firmalar, kullanıcı sayısını artırabilmek için çalışmalar yürütüyor. Özler, bazı firmaların sayfayı takip eden belli sayıda kişiye hediye verdiğini belirtiyor. Twitter'ın Facebook'a göre daha etkili bir tanıtım mecrası olduğunu düşünen Berk Özler, bunun sebebini ise şöyle açıklıyor:

“Twitter'ın aksine, kullanıcının Facebook'ta bir sayfayı takip edebilmesi için ilgili sayfaya gitmesi gerekiyor. Yine Facebook'ta şirket sayfaları daha çok tartışma platformu gibi işliyor. Twitter ise hedefi tam 12'den vuruyor. Her şeyden önce içerikler kısa olduğu için firmanın haberlerini rahat takip edebiliyorsunuz. Facebook'ta yer alan firmalara önerim, direkt reklam kokmayan, eğlenceli bir uygulama geliştirmeleri olacak. İlk amacınız eğlendirmek, sonra bilgi vermek olmalı. Böylece ağızdan ağza pazarlamayla markanızın konuşulmasını sağlayabilirsiniz.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde