Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Akar ilk kez açıkladı

Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Akar ilk kez açıkladı

Milli Savunma Bakanı Akar, son dönemlerin en çok merak edilen konularından biri olan "Yeni askerlik sistemi"ne ilişkin detayları ilk kez açıkladı.

Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Akar ilk kez açıkladı
16px
24px
08.03.2019 10:03
ABONE OLgoogle

Akar, tüm askerlerin 1 aylık ortak eğitim alacağını, sonrasında bedelliye ayrılmayanların 5 aylık daha askerlik yapacağını söyledi. Akar, 6 ayın ardından askerlere "Kalmak ister misiniz?" sorusunun yöneltileceğini belirterek, gerekli durumlarda kura çekileceğini vurguladı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, milyonlarca vatandaşın yakından takip ettiği "Yeni Askerlik Sistemi" konusunda çok önemli açıklamalarda bulundu. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Akar, yeni sistemle ilgili olarak ''Hem erbaş ve erler hem bedelli olanlar bir ay temel eğitim yapacak. Bunun sonunda bedelliye ayrılanların askerlikle ilişkisi kesilecek. Yeni askerlik sistemi dağılımı bedelli askerlik, yükümlü erbaş ve erler, yedek astsubaylık, yedek subaylık ve dövizli askerlik şeklinde olacak'' diye konuştu. Akar, yeni askerlik sisteminin detaylarının da bugün Milli Savunma Bakanlığı internet sayfasına konulacağını söyledi.   

Yeni askerlik sisteminde herkesin 1 aylık ortak eğitime katılacağını anlatan Bakan Akar, sonrasında kimi askerlerin 5 ay daha eğitime devam edeceğini anlattı.

Bakan Akar, yeni askerlik sisteminin detaylarını şöyle anlattı:

Yükümlü kaynağımız var. 700 bin gencemiz her sene askerlik yaşına geliyor. Bunlar bedelli, yedek astsubaylık, yedek subaylık, döviz askerlik sürekli olacak. Bunların kurallarını belirledik.

Bu sistem böyle devam edecek. Lise mezunu 1 ay temel askerlik yapacak, ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen varsa kura çekilecek.

Belirlenenlerin hepsi 1 ay eğitim yapacak. 1 ay sonunda bedelliye ayrılacaklar. 1 ay sonra diğer lise mezunu ve altı 5 ay kıtalarda görev yapacak.

6 ay bittikten sonra kalmak ister misiniz diye soracağız. İstekli olanlar 6 aylık maaşlı sözleşme yapılacak.

Bu süre yine komutanları değerlendirmeleri sonucunda o sözleşmeli er uzman erbaş olabilecek. Yedek astsubaylığa ise meslek yüksekokulu mezunlarına açık olacak. 

Lisans ve lisansüstü eğitim yapan gençlerimiz yedek subay olacaklar. 2 ay temel ve sınıf eğitimi alacaklar, 10 ay kıtalarda maaşlı olarak görev yapacaklar ve daha sonra terhis olacaklar. Ama isterlerse subaylığa geçecekler, istek ve ihtiyaç durumuna göre."

"Astsubaylarımız belli şartlardan sonra subay olabilecek"

Burada esnek bir model uygulamak suretiyle geçişlerin olduğunu dile getiren Akar, “"Erbaş, er ve uzman erlerden gerekli kriterleri yerine getirenler astsubaylığa geçebilecek. Astsubaylarımız belli şartlardan sonra subay olabilecek. Dolayısıyla sistem bütünlük içinde sürekli dönecek" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde