Yeni Türk Ticaret Kanunu 1 Temmuz'da yürürlükte

Yeni Türk Ticaret Kanunu 1 Temmuz'da yürürlükte

Yazıcı, Yeni Türk Ticaret Kanunu ile amacın Türkiye'yi ticaretin en kolay, en güvenli yapıldığı, rekabet gücü yüksek bir ülke haline getirmek olduğunu söyledi.

Yeni Türk Ticaret Kanunu 1 Temmuz'da yürürlükte
16px
24px
24.02.2012 14:42
ABONE OLgoogle

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yeni Türk Ticaret Kanunu ile amacın Türkiye'yi ticaretin en kolay, en güvenli yapıldığı, rekabet gücü yüksek bir ülke haline getirmek olduğunu söyledi.

Yazıcı, Rize Valiliği'nde düzenlediği basın toplantısında, bugün Rize'de kentsel dönüşüm projesi kapsamında proje merkezinin açılış töreninin yapılacağını belirterek, programın hayata geçirilmesi için vatandaşların da katkı vereceklerine inandığını ifade etti.

Seçim döneminde hemşehrilerine bazı sözler verdiğini, bu projelerin takip edilmesi için 2 ayda bir kentte koordinasyon toplantısı yaptıklarını, çalışmaları değerlendirdiklerini anlatan Yazıcı, Güney Çevre Yolunun ihalesinin yapıldığını, inşaat çalışmalarının başladığını, temel atma törenini 23 Mart'ta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla yapmayı planladıklarını söyledi.

Rize Üniversitesinin bazı fakültelerinin Pazar ve Ardeşen ilçelerinde kurulması yönünde talepler olduğunu, kendisinin de kentte büyük bir kampüs için yeterli arazi bulanmaması nedeniyle görüşlerinin bu yönde olduğunu dile getiren Yazıcı, ''İlçelerde fakülte kurulabilmesi için öncelikle altyapı ile öğretim kadrosunun yeterli düzeye gelmesi gerekir. Bu kapsamda Pazar'da Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi kurulması, YÖK'ten geçti. Bakanlar Kurulu'nda kabul edildikten ve Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra gerçekleşmiş olacak. Ardeşen'deki yüksek okulun da fakülte olması için çalışmalar devam ediyor'' diye konuştu.

Bakan Yazıcı, Ovit tünelinin ihalesinin de 29 Şubat'ta yapılacağını, bu yıl içinde temel atma aşamasına gelmesini umduklarını kaydetti.

Yeni ticaret kanunu çalışmaları

Yazıcı, Temmuz ayından itibaren yürürlüğe girecek Türk Ticaret Kanunu ile ilgili tartışmaların yoğunlaştığını belirterek, ''Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türk Ticaret Kanununun tanıtılması, bu konuda varsa sorun ve eleştirilerin dinlenmesi amacıyla 13 ilde bölgesel toplantılar yapıyoruz. Bunlardan ilkini İstanbul'da yaptık, birini de 23 Mart'ta Rize'de yapmayı planlıyoruz. Bu toplantılar son derece faydalı oluyor'' dedi.

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ticaret hayatına çok önemli yenilikler getirdiğini vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti:

''Kanunun amacı güçlü şirket yapıları oluşturmak. Bunun şartı da şirketlerin güçlü sermaye yapısına sahip olması ile olur. Dolayısıyla güçlü şirket, güçlü sermaye yapısı ve güçlü ekonomiyi hedefliyoruz. Bütün bunların özeti de kalkınmış güçlü bir Türkiye oluşturma noktasında, bu alandaki eksiğimizi gidermek. Böyle bir hedefimiz var. Türk Ticaret Kanunu bin 535 maddeli bir kanun. 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek. O tarihe kadar yapmamız gereken düzeltme, değişiklik varsa onları da yapacağız. Amaç Türkiye'yi ticaretin en kolay, en güvenli yapıldığı, rekabet gücü yüksek bir ülke haline getirmek. Bu kanunla ilgili düzenlemelerin hedefi bu. Hedeflerimize engel olacak düzenleme varsa, o engelleri ortadan kaldırmaya çalışacağız.''

Gürcistan'a kimlikle geçiş

Bir gazetecinin, Gürcistan'a kimlikle geçişin ardından, ''insanların kumar oynamak için bölgeye gittiği, akaryakıtın ve yolcu beraberindeki ürünün fazla getirildiği'' iddialarını hatırlatarak, bu konularda önlem alınıp alınmayacağına ilişkin sorusu üzerine Yazıcı, Artvin Valisi ve milletvekillerinin konuyu kendisine aktardıklarını, sorunlara yol açmayacak çözümü üreteceklerini söyledi.

Geçişlerin pasaportsuz, kimlikle yapılmasındaki amacın seyahat özgürlüğünü kolaylaştırmak olduğunu vurgulayan Yazıcı, şunları kaydetti:

''Ama bunu yaparken o özgürlüğün icra edilmesi ile toplumsal yapımızın dejenere olmasına fırsat vermeyiz. Bununla ilgili önlemleri alacağız. İlk Bakanlar Kurulu toplantısında da bunu dile getireceğiz.

Ayrıca, yaptığımız düzenleme ile bir araç en fazla ayda 4 kez akaryakıt getirebilir. Bir de yolcu beraberinde ürün getirme hakkı var. Bunu da 3 günde bir getirebilir ama bununla ilgili bir sorun olabilir. Nüfus kağıdı ile giriş çıkış yapanların takip edilmesi mümkün olmayabilir. Onların da takibini yapabilecek yazılımı devreye sokmamız lazım.''

Yazıcı, 2B Yasa Tasarısına ilişkin bir soru üzerine, şöyle konuştu:

''Bölgede birçok çay bahçesinin ormandan açma olduğu yönündeki düşünce nedeniyle ormana kaydedildiği bir durum var. Çay ve fındık bahçelerinin 2B kapsamına sokulmasına çalıştık. Ama mevcut anayasal düzen buna engel. 1982 tarihinden önce orman niteliğini yitirmiş alanları kapsıyor. Bunun dışında bir düzenleme yapılması mümkün değil. Dolayısıyla çay ve fındık bahçelerini bu kapsama koymamız mümkün olmadı. Bunun çözümü yeni bir anayasa kapsamında belki olabilir.'' 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde