Yeni SASA: Sabancı'dan aldı 210 milyon Dolar yatıracak

Yeni SASA: Sabancı'dan aldı 210 milyon Dolar yatıracak

Sasa’nın yüzde 51’ini 2015 Nisan’ında Sabancı Holding’den satın alan Erdemoğlu Holding, dev sanayi kompleksine 2 yılda 210 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Yeni SASA: Sabancı'dan aldı 210 milyon Dolar yatıracak
16px
24px
27.05.2016 07:29
ABONE OLgoogle
Türkiye’nin en büyük polyester elyaf üreticisi Sasa’nın yüzde 51’ini 2015 Nisan’ında Sabancı Holding’den satın alan Erdemoğlu Holding, dev sanayi kompleksine 2 yılda 210 milyon dolarlık yatırım yapacak.

ADANA’da kurulu, Türkiye’nin en büyük polyester elyaf üreticisi Sasa’nın yüzde 51’ini geçen yıl nisan ayında Sabancı Holding’ten 104 milyon dolara satın alan Erdemoğlu Holding, dev sanayi tesisini neredeyse tamamen yenileme kararı aldı.

Halka açık hisseleri de ‘çağrı süreci sonrası’ toplayan ve Sasa’nın yüzde 84.8’ine toplam 172 milyon dolar ödeyen Erdemoğlu Holding, iki yıl içinde, fabrikayı yenilemek için üç dilim halinde 70, 110 ve 30 olmak üzere toplam 210 milyon dolarlık yatırım yapacak. 

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, “Adana tesisimizi tamamen son teknolojiyle donatılmış bir üretim tesisi haline getireceğiz. Yatırımlar tamamlandığında Sasa, Çin dışı dünya pazarının en büyük polyester elyaf üreticisi olacak.

Dünyadaki polyester elyaf üreticileri sıralandığında, ilk 5’i Çin firmaları oluşturuyor. Bu yatırımlar, Sasa’yı Çin dahil edildiğinde de dünya 6’ncısı yapacak. Çin firmaları, kendi iç piyasa ihtiyaçlarına yanıt veriyor ki biz de 2 yıl sonra hem ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamış olacağız hem de Çin’e bile ihracata başlayacağız. Hesaplarımıza göre yatırımlar tamamlandığında şu anda 400 milyon dolar olan ciromuz en az 1 milyar 45 milyon dolara yükselecek” dedi.

İTHALATI DURDURACAK

İbrahim Erdemoğlu, Sasa’ya yapılacak yatırımın, tüm üretim maliyetlerini üçte bire indireceğini, ciroyu da yatırımlar tamamlandığında üç misline çıkaracağını belirterek, şu anda Türkiye’de tekstil başta olmak üzere polyester elyaf kullanan sanayi sektörlerinin Sasa’nın üretebileceği ürünlerle ilgili toplam ithalatının 1.2 milyar doları bulduğunu açıkladı. Erdemoğlu, Adana’ya son yıllarda yapılan en büyük yatırımı yaparak, Türkiye’nin cari açığını azaltmaya da önemli bir katkı sağlayacaklarını vurguladı.

YARIM SAATTE 1 TIR YÜKLENECEK

SASA’nın, bu yatırımlarla, tek çatı altında ve tek hattan günde 1000 ton polyester elyaf üretimi yapan tek tesis haline geleceğini de söyleyen İbrahim Erdemoğlu, “1000 tonluk üretim, günde 50  TIR’lık (yarım saatte 1 TIR) üretim anlamına geliyor. Burada üretilen ürünlerin kullanım alanı, bebek bezinden, hijyenik pete ve hatta banknotların içindeki gizli güvenlik şeridine kadar oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Otomotiv, inşaat sanayi dahi bizim ürünlerimizi kullanıyor. 

TÜRKİYE'NİN 66'NCI BÜYÜK SANAYİ TESİSİ

- Sasa Adana Üretim Kompleksi, 1 milyon metre kare alan üzerinde 350 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıyor. 
- Tesiste şu anda 1.100 kişilik istihdam bulunuyor ve yeni yatırımlardan sonra da bu istihdam korunacak. 
- 2015 yılı cirosu 1.2 milyar lira olan Sasa, bu cironun 180 milyon dolarlık kısmını çoğu Avrupa Birliği ülkelerine olmak üzere ihracattan sağladı. 
- İSO Türkiye’nin En Büyük Sanayi Kuruluşları Araştırmasına göre 2014’te Adana 1’incisi, Türkiye 66’ncısıydı.
Sadi Özdemir/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde