Yeni İstanbul nerede olacak?

Yeni İstanbul nerede olacak?

BÜYÜK GAYRİMENKUL ŞİRKETLERİ, YENİ İSTANBUL İÇİN KURULUCAK YERİ BELİRLEDİ.

Yeni İstanbul nerede olacak?
16px
24px
11.08.2005 11:17
ABONE OLgoogle

Yeni İstanbul Kavalalı'nın topraklarından yükselecek

Riva'da bir zamanlar Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın torunlarına ait 16 bin dönüm arazi üzerinde büyük gayrimenkul şirketleri rekabet edecek.

Kavalalı Mehmet Ali Paşa'yı tarihten hatırlarsınız. 19. yüzyılın Mısır Valisi Kavalalı, Osmanlı Devleti'ne baş kaldırmış, bağımsızlığını ilan ederek İstanbul'a yürümüş, ancak Kütahya'ya kadar gelen orduları yenilgiye uğrayınca, Mısır'a geri dönmek zorunda kalmıştı. Kavalalı'ya ilişkin tarih sayfalarında hikaye çok ama yazılmayan bir şey var. Bugün sınırları giderek genişleyen İstanbul'da gelecek 5 yılın en parlak gayrimenkul yatırım alanı olarak gösterilen Riva'daki arazilerin büyük bölümünün ilk sahibi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın torunları. Riva'nın arazisi 1929'da Eytam Bankası'ndan (Emlak Bankası) açık artırma sonucu Kavalalı'nın torunlarından Abbas Celaloğlu tarafından bin kırmızı altına satın alınmış. Abbas Celaloğlu'nun oğullarından Halim Celaloğlu da araziyi ziraat ve at çiftliği olarak kullanmış.

16 BİN DÖNÜMLÜK ŞEHİR
İşte birkaç yıl önce vefat eden Halim Celaloğlu'nun, doğal doku bozulmasın diye düşünüp taşınıp sattığı topraklarda bugün İstanbul'un büyük arazi geliştiricileri villa kentler yapacak. Riva'daki ilk büyük yapılaşmanın temeli Alarko Topluluğu tarafından atıldı. Alarko Holding'in Riva'da 7 bin dönüm arazi üzerine kuracağı 1.5 milyar dolarlık Alkent Rivapark projesinin inşasına yıl19. yüzyılın Mısır 
Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa, Osmanlı devletine baş kaldırıp İstanbula yürümüş ancak geri dönmek zorunda 
kalmıştı.sonunda, satışına da 2006 Mayıs ayında başlanacak. Projede 4 bin villa ve az sayıda sıraevler bulunacak. Sınırları hızla genişleyen ve arazi bulmanın her geçen gün zorlaştığı İstanbul'da, şu anda tek el değmemiş alan Riva'da. Toplam 16 bin dönümlük arazide şu anda henüz bir yapılaşma yok. Ama toprak parsel parsel ayrılmış. Riva'da ilk yapımı başlayan proje, Türkiye Tenis Raket Kulübü üyelerine ait 132 villalık Riva Konakları. Zaten köye girişte ufuktaki denizin sağ tarafında sizi bu konaklar karşılıyor.

YENİ PROJELER
Alarko'ya komşu diğer araziler ise Yapı Kredi Koray GYO, Galatasaray Spor Kulübü ile birlikte Güney Uzunhasan, Orhan Yavuz gibi yatırımcılara ait. Bunun yanında az parselli çok sayıda münferit yatırımcı var. Diğer bir sınırda ise Karayolları Yapı Kooperatifi'ne ait 88 villalık proje yükseliyor. Yapı Kredi Koray'ın Riva projesi 480 bin metrekare alanda kurulacak büyük ölçekli bir konut projesi. Gelecekte toplam yapı alanının bir milyon metrekareye çıkarılması düşünülüyor. Toplam yatırım maliyeti 100 milyon dolar.


5 yıl sonra dolacak

YUKARIDA gördüğünüz harita bugün fundalıklardan oluşuyor. Gidip gezmek isteseniz, mutlaka bir arazi aracı gerekiyor, üstelik yolculuk da iniş çıkışlar ve engebelerle dolu. Ama yol yapım çalışmaları başlamış. Bir yanı deniz, bir yanı dere ama en değerlisi ormanlarla çevrili bu bölgede bir süre sonra binlerce villa yapılacak. İmar planı sık yapılaşmaya izin vermediği için de doğal doku korunacak. Villalar geniş arazilerin içinde beton yığınına dönüşmeyecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde