Yellen'den kademeli faiz artışı vurgusu

Yellen'den kademeli faiz artışı vurgusu

Fed Başkanı Yellen, ABD'nin Fed'in "kademeli" faiz artışına izin verecek bir ılımlı büyüme rotasında ilerlemeye devam edeceğini belirtti.

Yellen'den kademeli faiz artışı vurgusu
16px
24px
11.02.2016 07:32
ABONE OLgoogle
Değer kaybeden hisse fiyatları, Çin ekonomisine dair belirsizlik ve küresel kredi riskine dair saptamalar, şu an yolunda gitmekte olan ABD ekonomisinde gidişatın bozulmasına neden olabilir. 

Fed Başkanı Janet Yellen bugün ABD Kongresi’ne sunmak üzere hazırladığı konuşma metninde gittikçe artan riskleri kabul ettiğini ve ABD’nin Fed’in “kademeli” faiz artışına izin verecek bir ılımlı büyüme rotasında ilerlemeye devam edeceğini belirtti.

Yellen konuşmasında hane gelirlerinin ve refahın arttığını, yerel harcamaların “büyümeye devam ettiğini” ve petrol dışındaki iş yatırımlarının yılın ikinci yarısında büyümeye devam ettiğini söyledi.

Yellen konuşma metninde istihdam piyasasının iyileşmeye devam ettiğini ve enflasyonun politika yapıcıların tedirgin edici olarak tanımladıkları beklentilerindeki düşüşe rağmen kademeli bir şekilde Fed’in hedefine doğru ilerleyeceğini düşündüğünü ifade etti.

Fakat Yellen, Çin gibi bazı imalatçı ülkelerdeki zayıflık ve petrol ve maden ihracatçılarını zorlayan emtia pazarındaki arz fazlası gibi unsurların küresel ekonomideki bazı zayıflıkların pekiştirdiğini de belirtti. Fed başkanı bununla beraber küresel ekonomideki yavaşlama ve Çin’deki belirsizliğin derinliğinin kestirilememesi dolayısıyla ABD’li firmaların karşı karşıya olduğu mali şartları sıkılaştığını belirtti.

Yellen konuşma metninde, “Eğer bu gelişmeler kalıcı olursa, ekonomik aktivite ve istihdam piyasası üzerinde etkili olabilir” dedi.

Yellen son dönemlerde piyasalarda yaşanan çalkantılar için Çin’in döviz politikasındaki değişiklikler ve ekonomik görünümünü öne çıkarırken, bunun Çin’e emtia ve ihracat bağlılığı olan diğer ülkeler üzerinde de etkili olacağını söylüyor.

Yellen, “Bu aşağı yönlü risklerin herhangi birisi gerçekleşirse, dış kaynaklı aktiviteler ve ABD ihracatına olan talep zayıflar ve finansal piyasa şartları daha da sıkılaşır” dedi.

Fakat Yellen yine de ABD ekonomik büyümesinin genel olarak devam edeceğine ve dünyanın da bunu takip edeceğine inandığını söyledi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde