Yazarkasa-POS’ta ‘toptancı’ krizi

Yazarkasa-POS’ta ‘toptancı’ krizi

Yeni nesil yazarkasalarda toptancı krizi kapıda.

Yazarkasa-POS’ta ‘toptancı’ krizi
16px
24px
05.10.2013 09:22
ABONE OLgoogle

Yeni nesil yazarkasalarda toptancı krizi kapıda. 1 Ekim’de yürürlüğe giren uygulama nedeniyle, çoğu züccaciye ve kimyevi madde üretimi gibi sektörlerde faaliyet gösteren binlerce toptancı, Pos cihazlarını haftalık tahsilatlarda kullanmaları halinde yüklü cezalarla karşı karşıya kalacak.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Nail Sanlı, yeni yazarkasalarla hareketli Pos cihazı kullanan toptancıların suçlu durumu geleceğini bildirdi.

Bazı toptancıların 1 liralık perakende satış bile yapsa toptancı kabul edildiğini, bazılarının ise edilmediğini belirterek, toptancı tamınında da bir belirsizlik olduğunu ifade eden Sanlı, Pos cihazlarını haftalık tahsilatlarda kullanan toptancılar için önemli miktarda ceza yazılacağını, özellikle züccaciye, ambalaj ve kimyevi maddeler saktörünün, yeni düzenlemeden büyük zarar görebileceğini kaydetti.

 Sanlı, “İş dünyası ‘bana ne’ci davranıyor. Ama bu büyük bir sorun olarak karşımıza çıkacak” dedi.

 Yeni kanunla, eski Maliye memuru 925 kişinin bir gecede yeminli mali müşavir yapıldığını anlatan Sanlı, daha önce 890 kişinin yeminli mali müşavirliğe 23 yılda hak kazandığına dikkati çekti. Sanlı, memurlara otomatik olarak mali müşavirlik hakkının verilmesinin, Sağlık Bakanlığı memurlarının doktor sayılmasına benzediğini ifade etti.

‘Beyin amortismanı’

Mali müşavirler için yeni bir ücretlendirme skalası istediklerini belirten Sanlı, zamanlamaya endeksli bir tarife üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Sanlı, çok belge inceleyen mali müşavirin daha çok ücret alacağını kaydetti.

Sanlı, muhasebeci ve mali müşavirlere yıpranma payı anlamına gelen “beyin amortismanı” istediklerini kaydetti. Muhasebeciliğin psikolojik olarak çok yıpratıcı bir meslek olduğunu ifade eden Sanlı, meslektaşlarının önemli bir kısmının kalp, felç, kanser gibi hastalıklardan öldüğünü anlattı.

Mithat Yurdakul/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde