Yazarkasa POS’ta geri sayım başladı

Yazarkasa POS’ta geri sayım başladı

Satışları 150 bin TL’nin altında kalan küçük işletmelerin yazarkasa POS’a geçişi için verilen süre 1 Ocak 2018’e uzatıldı. Yazarkasa POS üreticileri 12 ay taksitli, ücretsiz internet, para veya parapuan hediyeli kampanyalar düzenliyor…

Yazarkasa POS’ta geri sayım başladı
16px
24px
30.03.2017 14:43
ABONE OLgoogle

Esin Çetinel'in haberi

YENİ nesil yazarkasa POS’lara geçiş zorunluluğu konusunda küçük işletmeler için yine süre uzatımına gidildi. Böylece 2014 yılı satışları veya gayri safi iş hasılatı 150 bin TL’den az olan işletmelerde yeni nesil cihazları kullanma mecburiyetinde süre 1 Ocak 2017’den, 1 Ocak 2018’e uzatıldı. Durum böyle olunca yeni nesil yazarkasa POS üreticileri küçük işletmelerden pay kapabilmek adına kampanya üzerine kampanya düzenlemeye başladı. 

Bugün resmi verilere göre, Türkiye’de kayıt altında yaklaşık 2.5 milyon adet yazarkasa POS terminali var. Bu terminallerin bugüne kadar ne kadarının yeni nesil yazarkasalarla değiştiği ise net olarak bilinmiyor. Ancak sektör temsilcilerine göre, yılbaşına kadar geçecek süreçte 1 ila 2 milyon arasında yazarkasanın değiştirilmesi gerekiyor. Pazarın büyüklüğünün ise yine yaklaşık olarak 4.5 milyar TL civarında olacağı öngörülüyor. Yazarkasa POS üreticilerine göre, pazar doymuş durumda değil. Özellikle Anadolu’daki küçük işletmelerin hala sabit eski tip yazarkasaları kullanması yüzünden potansiyelin çok yüksek olduğu görüşü hakim. Böyle olunca da yeni teknik özelliklerle donatılan daha dayanıklı, kolay kullanımlı, pil ömrü uzun yeni nesil yazar kasa POS’lar için çalışmalar sürüyor. 

CAZİP KAMPANYALAR VAR

Defalarca süre uzatımı yapılmasına rağmen halen yeni nesil yazarkasa kullanmayan ya da yeterli finansman bulamadığı için kullanamayan çoğu küçük esnaf için de POS üreticisi firmalar artarda cazip kampanyalar düzenliyor. Firmaların kampanyalarında 12 aya varan vade imkanlarının yanı sıra, anlaşmalı bankaları kullananlara para veya parapuan hediyeleri, ücretsiz internet gibi çok sayıda cazip imkan da sunuluyor. 
Şayet yeniden süre uzatımına gidilmezse en küçük işletmeler için yeni nesil yazarkasa POS’lara geçiş için tanınan süre sekiz ay sonra dolacak. Bu kısa sürede dükkanların olmazsa olmazı eski tip yazarkasalar yerini yeni nesil yazarkasa POS’lara terk edecek. Bu büyük dönüşüm sürecinde firmaların özellikle küçük esnafı hedefleyen kampanyalarını, POS’larının teknik özelliklerini ve satış fiyatlarını sizler için derledik... 

VERIFONE
60 ÜLKENİN POS’U TÜRKİYE’DEN

1981 yılında ABD’de kurulan Verifone bugüne kadar dünya çapında 30 milyon kurulu cihaz ve terminal kurulumu gerçekleştirdi. 10 yıl önce Türkiye ofisini kuran grup bugün dünyadaki 60’dan fazla merkezi Türkiye üzerinden yönetiyor. Yeni nesil yazar kasalarda verilerin yönetimi için zorunlu olan ‘Güvenli Servis Sağlayıcı’ (TSM) hizmetini 2013 yılından hayata geçirdiklerini hatırlatan Verifone Güney Doğu Avrupa, Türkiye ve Türki Cumhuriyetlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Onur Altınbaş, sundukları hizmet ve ürünleri şöyle özetliyor:

“Tüm POS terminalleri ile çalışabilen ortak yönetim sistemi çözümünü Türkiye pazarına sunduk. Bu sayede işletmelerin kendi ihtiyaçlarına göre (bankacılık ödeme uygulamaları, yemek kartı uygulamaları, kontör yükleme, dijital kuponlar, sadakat programı), katma değerli servisleri, aylık servis ücreti karşılığında kullanmasını mümkün kıldık. Yazarkasalar için veri merkezleri projenin kalbini oluşturuyor ve herhangi bir aksama çok fazla kişiyi mağdur edebiliyor. Biz bu konuda hazırlıklarımızı tamamladık, yedekli iki veri merkezimizi kullanıcıların hizmetine sunduk.” 

Verifone halen mobil cihaz kategorisinde iki ürün, masaüstünde ise Olivetti Verifone MX 915 ECR’ı geliştirdi. Altınbaş’ın verdiği bilgiye göre, Olivetti Verifone MX 915 ECR, hem yazarkasa hem de POS cihazı fonksiyonlarını tek bir cihazın içinde sunuyor. PCI PTS 4.X sertifikasyonlarına sahip ürünün, dokunmatik ekran, güçlü işlemci ve işletmeye göre kişiselleştirilebilmesinin yanı sıra geniş ekranı ve dönebilen standının bulunduğunu söyleyen Altınbaş, “Cihaz, ortak bankacılık uygulamalarına uyumlu ve temassız işlem özelliği (NFC) ile tüm ödeme türlerini destekliyor. Cihazım, anlaşmalı bankalar ve bayi kanallarımız ile toplamda 3 bine yakın satış noktasında tüketiciyle buluşuyor” diyor.

2016’da esnaf ve KOBİ’lere dönük ödeme alternatifleri ve fiyat indirimleriyle birçok kampanyaya imza attıklarını söyleyen Altınbaş, 2017’de de benzer kampanyaları sürdürecekleri bilgisini veriyor. Halen Verifone, ürünleri Bosch ve Profilo’nun 2000’e yakın satış noktasında satılıyor. Bu kanallardan cihazı alanlara avantajlı fiyat ve ödeme koşulları sunuluyor. 

INGENICO (İLANLI)
12 AY TAKSİT İMKANI

Ingenico, Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları (ÖKC) tebliğine yüzde 100 uygun olarak geliştirilen ilk modeli iWE280 Seyyar Yazarkasa POS’u iş ortağı Pavo Elektronik ile tasarlayıp 2014’ün ilk çeyreğinde satmaya başladı. Seyyar yazarkasa POS modeli olan iWE280’in GPS takip sistemi, düşmeye dayanıklılık ve kendi ana kartına entegre mali hafızası ile ilk yayınlanan teknik şartnameye tam uyumlu çıkartıldığını açıklayan Ingenico Türkiye Genel Müdürü Alpay Sidal, piyasadaki modelleri hakkında şu bilgiyi verdi:

“iWE280 ayrıca çizilmelere karşı dayanıklı kapasitif dokunmatik renkli ekranı ile kolay kullanım sağlıyor. Temassız ödeme dahil tüm ödeme seçeneklerini ilk günden destekler şekilde piyasaya sunuldu. Daha sonra iWE280’e ek olarak masaüstü modelimiz iDE280 Sabit Yazarkasa POS modelini de geliştirdik. iDE280 masaüstü modelimizde GSM/GPRS haberleşmeyi öne çıkardık; böylece esnafımızı olası ADSL veya sabit telefon kontör maliyetlerinden koruduk. Bizim cihazlarımızda banka uygulaması varsa SIM hattı içinde geliyor ve GSM iletişimi ücretsiz. Ayrıca yine işyerleri kolay kullansın diye ekran yanlarında yer alan fonksiyon tuşlarının yanı sıra ekranı dokunmatik ve renkli olarak tasarladık ki özel uygulamalar için bilgi girişi rahatça yapılabilsin. Şu anda sahada 100 bin’den fazla esnafımızda 140 bin’den fazla cihazımız aktif olarak ve kendimize ait TSM merkezimiz üzerinden çalışıyor.”

Ingenico kullanımı daha ileriye taşıyacak tasarımları da kullanıyor. Örneğin tüm cihazlar 100 bin PLU yönetilebiliyor. Bu yönetim uzaktan da olabiliyor. Barkod okuyuculu cihazlar tercih edilirse stok yönetiminden ERP sistem entegrasyonlarına kadar tüm işlemler 2D ve QR kod dahil tüm barkodlar okutularak yapılabiliyor. Hali hazırda tüm EFTPOS’larda çalışan banka uygulamaları – sadakat uygulamalarının tüm fonksiyonları da dahil – yazarkasa POS cihazlarında da çalışıyor. Ingenico’nun 2004 yılında piyasaya tanıttığı ortak POS yapısı ile cihazlar çok sayıda bankayı aynı anda kullanabiliyor, bu bankaların sadakat uygulamaları ile taksit–puan gibi kampanyalarından tek bir cihaz üzerinden gerçekleştirilebiliyor. 

Ingenico her iki modelini de çeşitli kampanyalar kanalıyla satışa sundu. Sidal halen devam eden kampanyalar hakkında şu bilgiyi veriyor: 

“Cihazlarımız herhangi bir Garanti Bankası, Halkbank veya İşbank şubesinden anında satın alınabilir. Bankaların sunduğu 9-12 aylık taksit veya ciro taahhüdü ile aylık sabit ödeme gibi uzun vadeli olarak, ayrıca iş ortağımız Pavo’nun bayilerinden de avantajlı olarak satın alınabilir. Pavo’nun geliştirdiği yemek kart uygulamalarını Ingenico yazarkasa POS’unuza anında yükletebilirsiniz. Güncel kampanya koşulları ve fiyat karşılaştırması için internetten sorgulama yapmak veya kanallarımız ile temasa geçmek en doğru aksiyon olacaktır.”

BEKO
KDV’SİNİ ÖDÜYOR

Beko yazarkasa POS, bankacılık ve perakendecilik servisleri, fiziki servisler, iletişim servisleri sağlıyor. Marka özellikle cihaz, server altyapısı, yaygın bayi ve servis ağı ile uçtan uca servisler sunarak, kullanım kolaylığı sağlamayı hedefliyor. Beko markasının bulut temelli ve mobil uyumlu projeler üzerinde çalıştığını söyleyen Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, ürünün teknik özellikleri hakkında şu bilgiyi veriyor:
“Ürünümüzün öne çıkan temel özellikleri, 3G özeliği ile en hızlısı, 432 gr ile en hafifi, mobil ve temassız özellikleri desteklemesi, 50 saatten fazla pil ömrü, yerli üretim ve yerel Ar-Ge, rekabetçi fiyat, bankalar ile işbirliği, işletmeye özel model, 7/24 destek veren ÖKC çözüm merkezidir.” 

Firma yeni nesil yazar kasaya henüz geçmemiş işletmelere özel, “KDV’si Beko’dan” kampanyası başlattı. Buna göre 1 Mart-30 Nisan tarihleri arasında yeni nesil yazarkasa satın alan işletmeler 300TR modeli için tavsiye edilen perakende fiyatı olarak 1.599TL yerine 1.480TL, 220TR içinse 1.399TL yerine 1.295 TL ödeyecek. Beko ayrıca 300TR modeline Yapı Kredi Banka uygulaması yükleten üye işyerlerine özel Yapı Kredi’den 200TL Puan, 220TR modeli için 100TL Puan hediye edip kredi kartına da 12 taksit uygulayacak. Söz konusu kampanya tüm Arçelik ve Beko mağazalarında geçerli olacak. 

Dinçer ayrıca işletmelere eski nesil yazarkasalarını ücretsiz kapatma, yeni nesil yazar kasasını ücretsiz açma hizmeti sundukları bilgisi veriyor. Bunun yanı sıra Beko yazar kasa üzerinde bir banka uygulaması çalıştığı sürece GSM iletişim bedeli de alınmıyor.

POS A.Ş.
10 YIL GARANTİLİ

POS AŞ’nin pazara sunduğu yeni nesil ödeme kaydedici cihazı Toshiba 4610-2NF, hem fiş, hem de belge düzenleyen çift istasyonlu yazıcısı ile özellikle perakende ortamları için dizayn edilen yeni nesil yazar kasa. Toshiba Tcx/SurePOS 700, TCx/SurePos 300, SurePOS 500, TCxWave ise, kasiyersiz kasa modelleri ile GMP3 üzerinden çalışıyor.

Bu modellerin market ve indirimli (discount) market zinciri uygulamaları, restoran/self servis ve masada yemek hizmeti veren yiyecek içecek, eczane, sinema, otopark, büfe özellikli mağazacılık uygulamaları ile kolay entegrasyon sağladığını söyleyen POS A.Ş. Genel Müdürü Feridun Yuğaç, “Yeni yasal düzenlemede ödeme kaydedici cihazların değişim süresi 10 yıl ile sınırlandırıldı. Cihazın uzun ömrü, donanım kalitesine işaret eder. Kimi cihazın rulosu az ya da fazla olabilir, kimi cihaz yüksek donanımlı gibi görünürken iki yılda ömrünü tamamlayabilir. Biz 10 yıl çalışan cihazlar sunuyoruz” diyor. 

Cihazların müşterilerin sahip olduğu kasa modeli ve konfigürasyonuna göre farklı fiyatlarla satıldığı bilgisi veren Yuğaç’ın verdiği bilgiye göre, Toshiba 4610-2NF modeli, POS A.Ş. ve çözüm ortakları tarafından satılıyor. 

MT BİLGİ TEKNOLOJİLERİ
HİBRİD ÖZELLİKLİ POS

MT Bilgi Teknolojileri’nin Vera Delta markası altında son çıkardığı Delta Plus model yazarkasa POS cihazları, hibrit özellikli olmasıyla dikkat çekiyor. Bu özelliğiyle Vera Delta’nın hem Türkiye’nin ilk mobil özellikli yazarkasa POS cihazı, hem de ilk masaüstü yeni nesil yazarkasa POS cihazı olduğunu söyleyen MT Bilgi Teknolojileri Pazarlama ve Satış Grup Başkanı Abdullah Sancak, “Her iki cihazımız da yalnızca Ethernet ve GPRS fiziksel bağlantı ara yüzleri ile değil, cihazın tüm fonksiyonlarıyla hem mobil hem de masaüstü kullanıma uygundur. Bu sayede esnafımız hem yazarkasa hem de POS işlevini yürütebilecek. Ayrıca sektörel uygulamalar sayesinde işletmeler özel otomasyon sistemlerini de kullanabiliyorlar” diyor. 

Sancak’ın verdiği bilgiye göre, VERA yeni nesil yazarkasalar, barkod okuyucu, terazi, sipariş/adisyon otomasyon sistemleri de entegre edilebiliyor. Ayrıca bu cihazlar pek çok sektörel yazılımla da kolayca entegrasyon sağlayabiliyor. Bu teknik özelliği sayesinde mükelleflerin stok bilgisi, satış raporu da alabileceklerini söyleyen Sancak, Vera ödeme kaydedici cihazların teknik özelliklerini şöyle özetliyor:
“Cihazlar uzun süren mali hafızası, 40 milyon satırlık elektronik kayıt ünitesi (EKÜ), üstün pil performansı, hem mobil hem de masaüstü kullanımına uyumlu tasarımı, stok takibi için geliştirilmiş 100 bin PLU ürün girişi ve yaygın servis ağı ile ücretsiz kurulum ve garanti kapsamında servis desteğiyle farklılık yaratıyor. Ayrıca esnafımıza tek cihaz üzerinden her türlü ödeme yöntemi ile ödeme alabilme kolaylığı sağlıyoruz.”

Vera Delta müşterileri için çok sayıda kampanya da düzenliyor. Örneğin markanın ödeme kaydedici cihazlarını satın almak isteyen mükellefler 100 TL değerinde para çekmecesine ücretsiz sahip oluyor. Bunun dışında cihazına banka uygulaması yükleten mükellefler bu uygulamayı kullandığı süre boyunca GSM hattı için de ekstra ücret ödemiyor. Eski nesil yazar kasasını hurdaya ayıranlara ise Vera 100 TL’lik ödeme yapıyor.

Sancak, en son düzenlenen kampanya hakkında ise, “VERA Yeni nesil yazarkasalarımız için bu ay başlayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri (TESKOMB) ve Halkbank tarafından yürütülen bir özel bir kampanya daha bulunuyor” diyor. 

Hangi cihaz kaça satılıyor?

INGENICO

Ingenico’nun entegre GSM/GPRS iletişi imkanı sağlayan iDE280 Masaüstü Yazarkasa POS modelinin tavsiye edilen perakende satış fiyatı KDV dahil 1.275 TL. iWE280 Seyyar Yazarkasa POS modelinin tavsiye edilen perakende satış fiyatı ise KDV dahil 1.860 TL. 

BEKO

Beko yeni nesil yazarkasa POS için tavsiye edilen satış fiyatı 300TR modeli için KDV dahil 1.599TL, 220TR modeli içinse KDV dahil 1.399TL. 

VERA

Vera Delta 1.296 TL, Delta Plus ise 1.599 TL fiyatla satılıyor. Ancak Vera ödeme kaydedici cihazları satın almak isteyen mükellefler 100 TL değerinde para çekmecesine ücretsiz sahip oluyorlar. Firma bu kampanyaların yanı sıra anlaşmalı olduğu bankaların uygulamış olduğu ve dönemsel olarak değişen kampanyalara da dahil oluyor. 

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde