Yatırımcılar bir ayda 1.8 trilyon dolar kaybetti

Yatırımcılar bir ayda 1.8 trilyon dolar kaybetti

2016 yılı yatırımcılar için iyi başlamadı. Küresel piyasalardaki kara bulutlar yatırımcılara günde 57 milyar dolarlık bir kayba mal oldu.

Yatırımcılar bir ayda 1.8 trilyon dolar kaybetti
16px
24px
12.02.2016 14:08
ABONE OLgoogle
Küresel piyasalarda yine karabulutlar dolaşırken, 2016 yılı yatırımcılar için iyi başlamadı.

Fortune.com’da yer alan haberde, Global Markets Intelligence’in kıdemli direktörü, S&P’den Richard Peterson, S&P 500 Endeksi’nin 2016 yılının ilk işlem günüden beri yüzde 10,5 oranında değer kaybettiğini belirtiyor.

Ortalama bir hesapla, yatırımcılar her bir işlem gününde toplamda 57 milyar dolar yani bir ayda 1.78 trilyon dolar kaybetti.

Bu rakam da, Dünya Bankası’na göre kabaca, 2014 yılında Kanada’nın elde ettiği GSYİH’ye eşdeğer. S&P 500 yılın başından beri finans, tüketici ürünleri ve enformasyon teknolojisi sektörleri bazında sırasıyla yüzde 15, yüzde 12 ve yüzde 12 oranlarında değer kaybetti.

Şimdiye kadar en büyük kayıplar ise yüzde 2.75 oranında gerileyen Amazon, yüzde 6.34 oranında gerileyen Bank of America ve yüzde 0,32’lik bir kayıpla karşı karşıya kalan Alphabet’te görüldü. Buna göre borsada, Amazon 85.9 milyar dolar, Bank of America 64.2 milyar dolar, Alphabet ise 50.9 milyar dolarlık bir gelir kaybına uğradı. Global ekonomik göstergeler de yatırımcı güveninin azalmasında kısmen rol oynadı: Çin ekonomisindeki büyüme beklentilerinin azalması küresel piyasaları sarsarken, petrol fiyatlarındaki düşüş ise sürüyor.

Şimdi ise bazıları piyasalardaki çalkantıların ekonomiye de sıçrayıp sıçramayacağını sorguluyor. Borsadaki büyük düşüş ABD ekonomisini resesyona sürükleyebilir mi? Bazı ekonomistler borsadaki düşük değerlerin insanları daha az harcamaya yönelteceğini, bunun da sıkıntıya yol açacağını ileri sürüyorlar. Bazıları ise daha olumlu yaklaşıp, piyasalardaki volatilitenin tüketici harcamalarını etkilemediği görüşündeler.  Ayrıca 1.75 trilyon dolarlık kayıp yatırımcıların yıllarca büyük kazançlar elde etmesinin ardından geldi. ABD’li şirketlerin borsa değeri 2009 yılı sonu itibariyle 14.9 trilyon dolarken, geçen yılın ortasında yaklaşık 23 trilyon dolara yükseldi.

Piyasalar ve ekonomiyle ilgili hangi tarafın haklı çıkacağını ise zaman gösterecek.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde