Yatırım azaldı, ekonomi gizemli sıcak parayla dönüyor

Yatırım azaldı, ekonomi gizemli sıcak parayla dönüyor

Fabrika kurmak için Türkiye’ye gelen doğrudan yatırım miktarı 5 ayda yüzde 42 düştü. Ekonominin döviz açığını rekor kıran sıcak ve kimliği belirsiz paralar karşılıyor.

Yatırım azaldı, ekonomi gizemli sıcak parayla dönüyor
16px
24px
15.07.2016 08:38
ABONE OLgoogle
İç ve dış politikadaki istikrarsızlık, hukuku askıya alan uygulamalar ile ekonomi ve terörün faturası Türkiye’nin uluslararası döviz dengesinde kendisini iyice hissettirmeye başladı.

Yılın ilk beş ayında Türkiye’ye fabrika kurmak için gelen ve istihdamda önemli bir paya sahip olan yabancı doğrudan yatırımlar hızla düşerken, ekonomi sıcak ve kaynağı belirsiz para üzerinde daha fazla dönmeye başladı.

Merkez Bankası verilerine göre yılın ilk beş ayında Türkiye’ye gelen doğrudan yatırım tutarı 3 milyar 533 milyon dolar oldu. Bu rakam geçen yılın aynı dönemindeki 6 milyar 40 milyon dolarlık seviyeye göre yüzde 42’lik azalmaya işaret ediyor. 

Trendin böyle devam etmesi durumunda Türkiye 6 yıl aradan sonra ilk kez yıllık 10 milyar doların altında doğrudan yatırım çekmiş olacak. Geçen yılın tamamında 16.9 milyar dolarlık doğrudan yatırım girişi olmuştu.

PORTFÖY YATIRIMLARI ZİRVEDE

Türkiye’ye fabrika kurarak üretip, satmak ve ihraç etmek için gelmeyen dış sermaye, daha risksiz ve kısa vadeli finansal yatırımlar konusunda ise rekora gidiyor. Yılın ilk 5 ayında Türkiye’ye gelen portföy yatırım miktarı 7.9 milyar dolara yükseldi. 

Geçen yılın aynı döneminde giriş değil, 975 milyon dolarlık sıcak para çıkışı gerçekleşmişti. Sıcak paraya ek olarak Türkiye’ye giriş yapan, nereden geldiği belli olmayan ve halk arasında kara para olarak bilinen para miktarı da 2.6 milyar doları buldu.

Böylece sıcak para ve kimliği belirsiz para tutarı toplam 10.5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Söz konusu paralar ancak Türkiye’nin kısa vadeli ihtiyaçlarını karşılamakta etkili olurken üretim ve istihdam için olumlu katkı yapmıyor.

1 yıllık cari açık 27 milyar dolar

Türkiye’nin yumuşak karnı olarak ifade edilen cari açık, geçtiğimiz Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 406 milyon dolar azaldı ve 2 milyar 863 milyon dolara geriledi. Yıllık cari açık büyüklüğü ise 27 milyar 249 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Öte yandan turizmdeki sıkıntılar, ödemeler dengesi hesaplarında da gözler görülür hale geldi. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 559 milyon dolar azaldı ve 1 milyar 222 milyon dolara düştü.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde