Yatağan Termik Santrali'ne 1.1 Milyar Dolar

Yatağan Termik Santrali'ne 1.1 Milyar Dolar

Yatağan Termik Santrali'nin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 1 milyar 91 milyon dolar ile Elsan Elektrik verdi.

Yatağan Termik Santrali'ne 1.1 Milyar Dolar
16px
24px
12.06.2014 15:38
ABONE OLgoogle
Yatağan Termik Santrali ile Güney Ege Linyitleri İşletmesi (GELİ) tarafından kullanılan taşınmazlarınözelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 1 milyar 91 milyon dolar ile Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret AŞ verdi.

 Özelleştirme İdaresinde, Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan ihalenin nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Bu turda en yüksek rakam 500 milyon dolar oldu.

İlk elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret AŞ elenirken, en yüksek teklif 799 milyon dolar oldu. İkinci elemeli yazılı tura geçildiğinde ise en düşük teklifi veren birden çok firma olması nedeniyle, tur yeniden yapıldı. Yenilenen turda en düşük teklifi veren Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ elenirken, bu turda ulaşılan en yüksek rakam 982 milyon dolar oldu. Üçüncü ve son elemeli turda ise en düşük teklif sahibi Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi AŞ elendi.

Kalan 3 firmayla açık artırmaya geçildi. Açık artırmada başlangıç tutarı 1 milyar 82 milyon dolar, artırım aralığı ise 1 milyon dolar olarak belirlendi.

Açık artırmalı turda ilk olarak Konya Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ çekildi. İhale, Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 1 milyar 91 milyon dolar ile en yüksek teklifi vermesiyle sona erdi.

Yeniköy Yatağan Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'ye ait Yatağan Termik Santrali ve taşınmazlar, GELİ tarafından kullanılan taşınır ve taşınmazlar, "varlık satışı" yöntemi ile ayrıca ilgili maden ruhsatları ve bu ruhsatların kapsadığı maden sahaları ise "işletme hakkının verilmesi" yöntemi ile bir bütün halinde özelleştirilecek.

Türk-İş'ten iş bırakma eylemi

Olağanüstü toplanan Türk-İş Başkanlar Kurulu, Tes-İş ve Maden-İş sendikalarını örgütlü olduğu iş yerlerinde 16 Haziran Pazartesi günü bir günlük iş bırakma eylemi yapılmasını kararlaştırdı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve diğer başkanlar, Yatağan Termik Santralinin özelleştirmesine tepki için bir süredir Özelleştirme İdaresi Başkanlığının karşısında oturma eylemi yaparken önceki gün eylemlerini Türk-İş Genel Merkezine taşıyan işçilerin yanına indi. Başkanlar ve işçiler hep birlikte Kurtuluş'taki Özelleştirme İdaresi Başkanlığına kadar yürüdü.

Yatağan ve civarında yaklaşık 30 yıllık kömür rezervi bulunduğunu vurgulayan Atalay, "Devasa makine parkı var. Kemerköy Limanı var. 550 lojman var. Geniş arazi var. Bunların karşılığı 2 milyar 671 milyon dolar olmamalı. Bunun adı peşkeştir. Bunun adı yağmadır. Bunun adı buralarını birilerine vermektir" dedi.

16 Haziran'da bir günlük iş bırakma eylemi yapılacak

Eylem planını açıklamak için söz alan Tes-İş Genel Başkan Vekili Hasan Tahsin Zengin de Başkanlar Kurulu'nun aldığı kararları şu şekilde açıkladı:

"Tes-İş ve Maden-İş üyeleri, 16 Haziran'da bir günlük iş bırakma eylemi yapacak. Ertesi gün, 17 Haziran Salı günü Türk-İş'e bağlı sendikaların örgütlü olduğu iş yerlerinde 2 saat iş bırakma eylemine gidilecek. 19 Haziran Perşembe günü ise 81 ilde ve ilçelerde AK Parti teşkilatları önünde eylemlerimiz devam edecek. Bu eylemlerden netice alınmadığı takdirde her sendika kendi eylem planını oluşturarak Türk-İş'e sunacak."

Finansmanla ilgili sıkıntımız yok

Yatağan Termik Santrali ile Güney Ege Linyitleri İşletmesi (GELİ) tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi veren Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Proje Finansman Müdürü Özgür Erol, "Finansmanla ilgili çalışmamızı önceden yaptık. Hazırlıklarımız var, sıkıntımız yok" dedi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığında gerçekleştirilen ihalenin ardından açıklamalarda bulunan Erol, çalışanları ve tedarikçileri ile birlikte iyi bir işlemecilik yapma niyetinde olduklarını ifade etti.

Finansmanla ilgili çalışmalarını önceden yaptıklarını kaydeden Erol, "Bize uyduğu için bu fiyatta kalabildik. Hazırlıklarımız var, bu konuda sıkıntımız yok. Çalışanlarla ilgili olarak, biz bölgenin insanıyız. Yöre insanıyla, çalışanıyla, tedarikçi tüm şirketlerle ve herkesle uyumlu bir çalışma yapma niyetindeyiz" diye konuştu.

Erol, rakam belirtmemekle birlikte gerekli yatırımları da yapacaklarını sözlerine ekledi.

İHALEYE KİMLER KATILDI?

İhaleye 6 şirket teklif verdi. Teklif veren gruplar şöyle:

Limak İnşaat

Elsan Elektrik

IC İçtaş

Alsim Alarko

Konya Şeker

Çelikler Taahhüt İnşaat
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde