Yassıada’da TOBB'lu inşaat başlıyor

Yassıada’da TOBB'lu inşaat başlıyor

Askeri darbe sonrası Başbakan ve bakanların yargılandığı Yassıada ile Sivriada dün imzalanan protokolle TOBB iştiraklerinden Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş.’ye devredildi.

Yassıada’da TOBB'lu inşaat başlıyor
16px
24px
08.05.2015 05:38
ABONE OLgoogle
Askeri darbe sonrası Başbakan ve bakanların yargılandığı Yassıada ile Sivriada dün imzalanan protokolle TOBB iştiraklerinden Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş.’ye devredildi. İnşaat ruhsatı da tamamlanan adalarda kısa süre içinde ilk kazma vurulacak. Adalar sakinleri ise tepkili: “Bırakın ıssız kalsın”

27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından dönemin Başbakan’ı Adnan Menderes ve bazı siyasilerin yargılandığı Yassıada ve Sivriada’nın imara açılması için yine bir mayıs günü son aşamaya gelindi. 2011’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen adalar, dün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iştiraklerinden Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş.’ye devredildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İstanbul Valiliği, Adalar Kaymakamlığı ve TOBB iştirakine gönderilen 6 Mayıs 2015 tarihli yazıda, her iki adada yapılması planlanan tesisler için de inşaat ruhsatı çıkarıldığı belirtildi. Bu kapsamda devir işlemlerinin ardından kısa süre içinde inşaat çalışmalarının başlaması bekleniyor.

‘HASAR YARATABİLİR’

İstanbul Kent Savunması ve Adalar Savunması Platformu’ndan Ömer Suvari, adaların devrine tepki göstererek her iki adayla ilgili yargı sürecinin devam ettiğini söyledi. Suvari, “Bu iki adaya yapılacak tesislerin durdurulması talebiyle açtığımız davalarda bilirkişi raporu geldi. Her iki adanın da imara açılması halinde doğa için geri dönüşü mümkün olmayan hasarlar yaratacağı vurgulandı” dedi. Suvari, “Biz her iki adanın da inşaat tehdidinden kurtulmasını istiyoruz. Bırakın ıssız kalsın” diye konuştu.

‘SAYGI DUYULMALI’

Habertürk’e konuşan merhum Başbakan Adnan Menderes’in torunu Dr. Adnan Menderes ise “Yassıada ve Sivriada’ya yapılacak her yapı milletin ve ailemizin hatıralarına saygı duyularak inşa edilmeli” açıklamasıni yaptı. Menderes’in gelini Ümran Menderes de imar planlarının kamuoyuna yansımasının ardından, müze olarak kullanılabilecek alanların eğlence merkezine dönüştürülmesinin kendileri için yaralayıcı olduğunu belirtmiş, “Yaşanmışlıkların haricine dokunmak hepimizi incitir” ifadesini kullanmıştı.

'MÜZE' DENİLMİŞTİ

Tarih sayfalarına acı hatıralarla kazınan Yassıada, 1960 ihtilali sonrası yargılamaların yapıldığı, Başbakan Menderes ve arkadaşlarının hapis yattıkları yerdi. 2011 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yassıada’yı demokrasi müzesi yapmak istediklerini açıkladı. Ardından Yassıada, kademe kademe imara açıldı. Marmara’daki diğer adalarla birlikte 1976’da “korunması gerekli doğal ve tarihi sit alanı” ilan edilen Yassıada, 2011’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi, Kasım 2012’de sit statüsünden çıkarıldı. Nisan 2013’te önce torba yasa ile kültür ve turizm tesisinin önü açıldı, ardından Çevre Bakanlığı’nın hazırladığı imar planları ile de adaya otel, restoran, konferans ve kongre merkezleri, konaklama tesisleri yapılabileceği belirtildi. Yassıada ile birlikte Sivriada’da da yapılaşmaya imkân verildi.

PROJEDEN...

Hazırlanan plana göre Yassıada’da yapılacak tesisler şöyle: Turizm ve kültürel tesis alanında: Otel, bungalov, kafe, restoran, heliport alanı, park, açık hava müzesi, meydan, kütüphane, dini tesis, idari bina, müze, konferans salonu, sergi salonu, seyir terası, tekne yanaşma yeri.
Arif Balkan/Habertürk
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde