Yaşın genç, vize yok

Yaşın genç, vize yok

Türkler başvurularında en kötü muameleyi İngiltere ve Almanya’dan görüyor

Yaşın genç, vize yok
16px
24px
28.04.2010 08:32
ABONE OLgoogle

“Üyelerinizin ya da personelinizin vize başvuruları sırasında özellikle zorluk veya kötü muamele ile karşılaştıkları konsolosluklar var mı” sorusuna 126 kişi “İngiltere”, 100 kişi “Almanya”, 54 kişi “Fransa”, 50 kişi “Yunanistan”, 38 kişi “Portekiz” yanıtı verdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve İktisadi Kalkınma Vakfı’nın (İKV) birlikte yürüttüğü “Vize Şikâyet Hattı” ön anket çalışma raporuna göre, vize işlemleri sırasında en kötü muamele görülen ülkelerin başında İngiltere’nin geldiğini, bu ülkeyi Almanya, Fransa, Yunanistan ve Portekiz’in izlediği belirtildi. Konsolosluk yetkililerinin davranışlarını ankete katılanların yüzde 60’ı “özensiz ve zaman kaybettirici” olarak görürken yüzde 33’ü de “aşağılayıcı, onur kırıcı, hakaret ve tahkir edici” olarak niteledi.

“Vize Şikâyet Hattı” anketine, Türkiye genelinde oda, borsa, üniversite ve barolardan oluşan 111 farklı kurumun üyeleri ve çalışanları katıldı. İKV’ye iletilen 1500 anket formunu, Türkiye’deki iş dünyası, akademisyenler, öğrenciler ve baroya kayıtlı avukatlar tarafından dolduruldu. Ankette, katılımcılara yöneltilen “Üyelerinizden özellikle AB ülkelerine giderken vize prosedürü konusunda şikâyetler alıyor musunuz” sorusuna, yüzde 11’i “her zaman”, yüzde 31’i “bazen”, yüzde 16’sı “oldukça”, yüzde 14’ü “sıklıkla”, yüzde 14’ü “nadiren”, yüzde 14’ü “hiçbir zaman” yanıtı verdi. AB ülkelerine girişte vize sorunu yaşadıklarını belirten katılımcılarsa yaşadıkları sorunları “Vizenin süresinin ya da vizede öngörülen giriş çıkış sayısının talep edilenden farklı olması”, “Vize personelinin tavrı ya da yetkinliği” diye sıraladı.

İlginç gerekçeler...

Ret gerekçeleri ise şöyle: “Yaşım çok genç olduğu için reddedildim”, “Başvuru formuna maaşımı sayı ile değil yazıyla yazdığım için vizem reddedildi”, “Türkiye’de var, dil okulu için Almanya’ya gitmene gerek yok”, “Evliliğiniz sahte”, “Pasaportumdaki resmin bana ait olmadığını söylediler.”

Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde