‘Yaş meyve sebzede 1 milyar dolarlık Rus pazarını kaybettik'

‘Yaş meyve sebzede 1 milyar dolarlık Rus pazarını kaybettik'

Türkiye'nin, sınırı ihlal ettiği için Rus uçağını düşürmesiyle başlayan kriz derinleşiyor.

‘Yaş meyve sebzede 1 milyar dolarlık Rus pazarını kaybettik'
16px
24px
01.12.2015 08:28
ABONE OLgoogle
Türkiye'nin, sınırı ihlal ettiği için Rus uçağını düşürmesiyle başlayan kriz derinleşiyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovic, Türkiye'den tarım ürünü ithalatını durduracaklarını açıkladı. Yaş meyve-sebze sektörünün  1 milyar dolarla en büyük pazarı olan Rusya'nın kapıları kapatması, üretici ve ihracatçının moralini bozdu.

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovic'in Türkiye'den tarım ürünü ithalatını durduracaklarını açıklaması, bu ülkeye en fazla yaş sebze ve meyve gönderen şirketlerde şok etkisi yaptı. Bu durum üreticiler ve ihracatçılar kadar seralarda çalışan on binlerce insanı da etkileyecek.

Rusya'ya her hafta yüzlerce TIR yaş sebze meyve ürünü gönderen Antalya Toptancı Hali'ndeki sadece bir firma, Ege ve Akdeniz'deki 20 işletmesinde istihdam ettiği 5 bin çalışanını evine gönderdi. Antalya'dan 450 firmanın Rusya'ya ihracat yaptığı dikkate alındığında Rusya 'nın aldığı yasak kararı çalışanların aileleriyle birlikte yüz binlerce insanı mağdur etmesi bekleniyor.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hasan Yılmaz, iki ülke arasında yaşanan krizde diplomatik bir dil kullanılmaması nedeniyle 1 milyar dolarlık pazarın kaybedildiğini söyledi. Rusya'nın koyduğu yaptırımlar nedeniyle şu anda gemi ve TIR'ların bu ülkenin kapısından geri döndüğünü kaydeden Yılmaz, yaşananları şöyle anlattı:

“Uçak düşürülmesinden sonra Türkiye'nin akılcı bir diplomasi dili kullanmamasından dolayı bu duruma geldik. Tabii ki her türlü girişim yapılıyor, ama sonuç almak çok zor. Rusya, 1 milyar dolarla yaş meyve sebze sektörünün en büyük pazarı konumundaydı. Şu an görünen durum, bu kadar büyük bir pazarı kaybettik. Şimdi bu boşluğu başka ülkeler dolduracak.”

 Antalya'da faaliyet gösteren Kalyoncu Grup yöneticilerinden Necati Zengin, Rusya ile yaşanan krizin herkes tarafından bilindiğini, beklentilerinin bu krizin en kısa süre içerisinde çözüme kavuşturulması olduğunu söyledi.

Beklentilerinin krizin bir an önce çözülmesi olduğunu ifade eden Zengin, “Beklentilerimiz vardı ama yaşanan gelişmeler onu göstermiyor. Beklentimiz bu işin devam etmesi. İhracatımızın tamamına yakını, yüzde 90'ı Rusya'ya yapılıyor. Yılda ortalama 150 bin ton ihracatımız vardı.” dedi. Bundan sonraki süreçte neyle karşılaşacaklarını düşünmek bile istemediklerini ifade eden Zengin, “Düşüncesi bile hoş değil. Eğer devam ederse küçülme yoluna gideceğiz. Ortalama 4-5 bin insana ve ailelerine istihdam sağlıyoruz. Bunlar etkilenir. ” dedi.

Geçici süre ile Rusya'ya ürün göndermeyi durduran As Star Tarım Mühendisi İbrahim Akbulut, sorun yaşamamak için gönderimi durdurduklarını açıkladı. Şu anda kârdan zarar ettiklerini, eksik ürün ürettiklerini ifade eden Akbulut, “Bekleme süresi uzarsa asıl zarar o zaman başlar.” diye konuştu.
Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde