Yargıya selam inşaata devam: Quasar'ı kim yıkacak?

Yargıya selam inşaata devam: Quasar'ı kim yıkacak?

Yıkılan Şişli Likör Fabrikası’nın yerine inşa edilen Quasar İstanbul projesine Danıştay da “dur” dedi.

Yargıya selam inşaata devam: Quasar'ı kim yıkacak?
16px
24px
07.05.2015 04:28
ABONE OLgoogle
Yıkılan Şişli Likör Fabrikası’nın yerine inşa edilen Quasar İstanbul projesine Danıştay da “dur” dedi, ama inşaat mahkeme kararına rağmen tüm hızıyla devam ediyor

Danıştay, TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO ve İsviçre kökenli Viatrans-Meydanbey ortak girişimi tarafından ‘arsa karşılığı gelir paylaşımı’ modeliyle inşa edilen Quasar İstanbul projesiyle ilgili kararını verdi. Mimarlar Odası’nın açtığı dava sonucu İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararı Danıştay tarafından onandı.

MAHKEME TEK TEK ANLATTI

İstanbul 6. İdare Mahkemesi plan iptal kararında, Şişli Mecidiyeköy’de inşa edilen Quasar İstanbul projesinde tescilli eserlere zarar verildiği, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’ndaki hükümlere uyulmadığı, imar yönetmeliğine aykırı yollarla nüfus yoğunluğunun artırıldığı belirtilmişti. İmar planıyla ilgili yargılama sürerken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı proje için yeni bir imar planı hazırlamış ve dava açılan proje “kadük” hale getirilmişti.

Mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘yeni imar planı değişikliklerinin onaylandığı’ ve ‘dava konusu planın yürürlükten kalkığı’ yönündeki itirazını da kabul etmemişti. Mahkeme kararında, ‘Yeni planla davacının talep ettiği değişikliklerin yapılmadığı anlaşıldığından’ mevcut davaya devam edilmesinin uygun görüldüğü vurgulanmıştı. Ancak, Quasar İstanbul projesinin sahipleri yargılama süreci devam ederken inşaat faaliyetlerine devam etti ve yeni plan yoluyla “hülle” yapıp inşaatı büyük oranda tamamladı.

MİLYON DOLARLIK DAİRELER

185 bin metrekare inşaat alanına sahip Quasar İstanbul projesinde 257 lüks konut, 58 ofis, 17 mağaza, 4 kafe ve 1 otel, 1 kültür merkezi ve 1 restoran yer alacak. Toplam 344 bağımsız üniteye sahip projeye 254 milyon dolar değer biçiliyor. Projedeki dairelerin satış değeri 800 bin dolar ile 3,5 milyon dolar arasında değişiyor. Bu arada, Quasar İstanbul’da bugüne kadar iki iş kazası meydana geldi ve iki işçi yaşamını yitirdi.

İsmail Şahin/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde