Yargıtay'dan patronları ilgilendiren flaş karar! İşçi istifa etse de...

Yargıtay'dan patronları ilgilendiren flaş karar! İşçi istifa etse de...

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, yaş hariç emekliliği hak eden kişinin çalıştığı işyerinden ayrılarak, başka bir işyerinde çalışmaya başlamasının Medeni Kanunu'nda öngörülen dürüstlük kuralına aykırı davrandığı kabul edilemeyeceğine karar verdi.

Yargıtay'dan patronları ilgilendiren flaş karar! İşçi istifa etse de...
16px
24px
05.08.2015 05:21
ABONE OLgoogle
Operasyon yetkilisi olarak çalıştığı işyerinde 15 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 600 gün prim ödeme gün sayısını dolduran kişi, işten ayrıldı.

Mahkeme, işveren aleyhine dava açarak kıdem tazminatı, yıllık izin, fazla mesai ve ücret alacaklarının ödetilmesini talep eden işçiye kıdem tazminatı ödenmemesi gerektiğine hükmetti. Kararın temyiz edilmesiyle devreye giren Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, yaş hariç emekliliği hak eden kişinin çalıştığı işyerinden ayrılarak, başka bir işyerinde çalışmaya başlamasının Medeni Kanunu'nda öngörülen dürüstlük kuralına aykırı davrandığı kabul edilemeyeceğine karar verdi.

Kararda, “Yasa ile tanınmış emeklilik nedeni ile fesih hakkının kullanması ile birlikte kıdem tazminatına hak kazanılacağının kabulü gerekir. İşçinin hangi amaçla bu hakkı kullandığı, kıdem tazminatına hak kazanması açısından önem arz etmemektedir. Bu nedenle kıdem tazminatı talebinin kabulü gerekirken reddine karar verilmesi isabetsizdir.” denildi.

İlginç olay, Bursa'da yaşandı. 4 Ekim 2004 ile 8 Mart 2011 tarihleri arasında operasyon yetkilisi olarak aylık brüt 2 bin 100 lira maaşla çalışan kişi, 15 yıl ve 3 bin 600 prim gün sayısını doldurduğunu belirterek, tek taraflı iş sözleşmesini feshetti.

Kıdem tazminatı ve mesai parasını istediği işverenden eli boş dönen işçi Bursa 6. İş Mahkemesi'ne dava açarak, kıdem tazminatı, yıllık izin, fazla mesai ve ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istedi. Mahkemede ifade veren davacı işçinin avukatı, “Müvekkilim zorunlu sigorta süresinin dolması nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirmiştir. Davacı, hafta içi sürekli 09.00-21.00 saatleri arasında, ayda bir kez cumartesi günü 09.00-18.00 saatlerinde çalıştığı için kıdem tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ediyoruz.” dedi.

İşveren avukatı ise davacının amacının yeniden kendi işinde çalışmaya başlamak olduğunu, yıllık izinlerinin kullandırıldığını, fazla mesai yapılmadığını belirterek, davanın reddine karar verilmesini talep etti.

Dosyayı inceleyen Yargıtay, emsal bir karara imza atarak; yaş koşulunun dışında sigortalılık süresini ve prim gün sayısını dolduran işçinin emeklilik nedeniyle iş sözleşmesini feshedebileceğine, fesihten sonra işçinin bir başka işte çalışmasının hakkın kötüye kullanılması olarak nitelendirilemeyeceğine hükmetti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde