Yardımlar bankada depremzede soğukta

Yardımlar bankada depremzede soğukta

4 bin 248 kişi kamu tesislerine taşındı, 34 ülke yardım yolladı

Yardımlar bankada depremzede soğukta
16px
24px
19.11.2011 14:51
ABONE OLgoogle

23 Ekim ve 9 Kasım depreminin yaralarını sarmakta zorlanan Van için toplanan yardım tutarı 220 milyon TL’ye ulaştı. Bölgeye 340 milyon liralık da yardım malzemesi gönderildi. Ancak depremzedeler soğukta yardım beklerken toplanan yardımların önemli bir bölümü bankalarda duruyor. Bu durum “paralar faiz getirisi için mi bekletiliyor” sorusunu akıllara getirdi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın verilerine göre her iki depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 644’e ulaştı. 4 bin 248 depremzede yurttaş kamu tesislerine yerleştirilirken binaları zarar gören kamu kurumlarına yaklaşık 15 milyon liralık yardım gönderildi.

Bu çerçevede Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 5 milyon 860 bin TL, Milli Eğitim Bakanlığı’na 2 milyon TL, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’ye 5 milyon 200 bin TL ve acil ihtiyaçlarının karşılanması için Sağlık Bakanlığı’na 1 milyon 700 bin TL acil yardım ödeneği aktarıldı. Başbakanlık tarafından Van Valiliği’ne acil ihtiyaçların karşılanması için gönderilen acil yardım ödeneği toplam 28 milyon 760 bin TL’ye ulaştı.

Van için açılan yardım kampanyaları kapsamında; AFAD nezdinde Suudi Arabistan Krallığı’ndan gönderilen 50 milyon ABD Doları ve Mesud Barzani’nin gönderdiği 1 milyon ABD Doları ile birlikte 143 milyon 650 bin TL, Diyanet İşleri Başkanlığı hesaplarında 33 milyon 650 bin TL ve Kızılay’ın hesaplarında 43 milyon 500 bin TL olmak üzere toplam 220 milyon 760 bin TL nakdi yardım toplandı.

Bugüne kadar acil yardım ödenekleri dahil olmak üzere, bölgeye gönderilen insani yardım malzemelerinin toplam maliyetinin 340 milyon 891 bin lira olduğu öğrenildi. AFAD hesaplarında toplanan 143 milyon TL’nin bir bölümü gıda malzemesi alımına ayrılırken önemli bir bölümü de depremzedelerin konaklamasında kullanılacak konteynerlere harcandı. Başkanlık yetkilileri toplanan rakamın periyodik olarak bölgeye gönderileceğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı ise Van’da risk gruplarının grip ve zatürreeye karşı aşılanması kararı aldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde