Yapılandırmada toplanan paranın iki katı borç birikti...

Yapılandırmada toplanan paranın iki katı borç birikti...

Yapılandırma kapsamında bugüne kadar 15 milyar lira ödeme gerçekleşirken, 9 aylık dönemde 30 milyar liralık yeni borç birikti...

Yapılandırmada toplanan paranın iki katı borç birikti...
16px
24px
18.05.2017 08:44
ABONE OLgoogle

Yapılandırma kapsamında bugüne kadar 15 milyar lira ödeme gerçekleşirken, 9 aylık dönemde 30 milyar liralık yeni borç biriktiğini bildiren, Gelir İdaresi eski Başkan Yardımcısı Bülent Taş, afların ve yapılandırmaların vergi ödeme motivasyonunu düşürdüğünü söyledi.

Gelir İdaresi eski Başkan Yardımcısı Bülent Taş, vergialgi. net adlı internet sitesinde bugün yayınlanacak makalesinde, Türkiye’de sıklıkla gündeme getirilen vergi afları ve yeniden yapılandırmaların, vergi ödeme motivasyonunu tahrip ettiğini söyledi. Taş, “Affederek vergi toplamamız mümkün değil” diye konuştu.

Bir önceki yapılandırmada 90.7 milyar liralık borcun 47.4 milyar liralık kısmı için başvuru geldiğini belirten Taş, bugüne kadar yapılan ödemenin ise 15 milyar lira olduğunu kaydetti. Buna karşılık son 9 aylık dönemde 30 milyar liralık yeni borç biriktiğini ifade eden Bülent Taş, önceki yapılandırma döneminde başvurusu yapılmamış 43 milyar lira ile birlikte toplam alacağın 74 milyar lira olduğunu belirtti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın bir önceki yapılandırma kapsamında yapılandırmaya konu olabilecek kesinleşmiş alacak tutarı aslını 90.7 milyar lira olarak açıkladığını kaydeden Bülent Taş, bunun 47.4 milyar liralık kısmı için yapılandırma başvurusu yapıldığını kaydetti. ÜFE oranları esas alınarak yapılan 7.6 milyar liralık faiz hesabıyla birlikte kesinleşmiş alacağın 55 milyar lira olduğunu vurgulayan Bülent Taş, kesinleşmiş alacak tutarından 6.1 milyar lira tahsil edildiğini dile getirdi.

İhtilaflı alacaklar, inceleme safhasındakiler, pişmanlık, matrah artırımı ve kayıt düzeltme dahil toplam tahsilatın 15 milyar 174 milyon lirada kaldığını anlatan Taş, kalan 64.3 milyar liranın ne kadarının tahsil edilebileceğinin ise Mayıs ayında ortaya çıkacağını belirtti. Yeni kanun teklifi ile 1 Temmuz 2016-31 Mart 2017 döneminin borçlarının kapsama alındığının altını çizen Taş, yapılandırmadan 15 milyar lira tahsil edilirken, 9 ayda 30 milyar liralık yeni borç biriktiğini söyledi.

Dolaylı vergi yükü hafifletilmeli

Önceki dönemde başvuru yapılmamış 43 milyar liralık alacak kaldığını hatırlatan Bülent Taş, “Dolayısıyla yeni Kanun teklifinin yapılandırmayı hedefl ediği toplam alacak tutarı 74 milyar TL’dir. Bu rakamlar Türkiye’nin bir vergi aff ı sarmalı içine düştüğünü göstermektedir. Mükellefl erin 9 aylık sürede 30 milyarlık borç biriktirmesi, afl arın vergi ödeme ve gönüllü uyum motivasyonunu önemli ölçüde tahribata uğrattığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Bülent Taş, yaptığı açıklamada ise iki çözüm önerisinde bulundu. Bu kapsamda ilk olarak dolaylı vergi ağırlıklı vergi yapısını değiştirecek reform adımları atılması gerektiğini belirten Taş, “Bu çerçevede gelir üzerinden daha çok vergi almaya yönelik düzenlemeler yapılması, özellikle istisna ve indirimlerin sınırlandırılması, enerji, haberleşme üzerindeki ekstra dolaylı vergi yükünün hafifl etilmesi gerekir” dedi. Taş, ikinci olarak ise vergi yönetimi ve denetimi kapasitesi artırılarak kayıt dışılıkla mücadele edilmesi ve bu yolla verginin tabana yayılmasını önerdi.

Hüseyin Gökçe/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde