Yapı Kredi müşterilerine kötü haber

Yapı Kredi müşterilerine kötü haber

Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, müşterilerden alınan masraf ve komisyonların artırılacağı sinyali verdi

Yapı Kredi müşterilerine kötü haber
16px
24px
18.04.2012 15:22
ABONE OLgoogle

Yapı Kredi’nin 2011 mali sonuçları ve 2012 beklentileri yanı sıra sektörel gelişmeleri de değerlendirmek üzere bir basın toplantısı düzenleyen Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, sektör karlılığında bu yıl 2011’e göre bir miktar düşüş beklediklerini belirtti.

Açıkalın, 2012’de sektörün kredilerde ortalama yüzde 15, Yapı Kredi’nin de sektörün üzerinde bir büyümeyle yüzde 15-17 civarında bir büyüme hedefi olduğunu belirterek, mevduatta ise sektörde yüzde 12, Yapı Kredi’de de yüzde 15-17 büyüme beklediklerini söyledi. Açıkalın, mevduat faizlerinde bu yılın sonunda da mevcut düzeylerin korunacağını kaydetti.

“BİREYSELİN YANI SIRA KOBİ BANKACILIĞINDA YOĞUNLAŞACAĞIZ”
 
KOBİ bankacılığında son iki yılda önemli bir mesafe kat ettiklerini ve yeni dönemde KOBİ bankacılığına daha da yoğunlaşacaklarını belirten Açıkalın ”Artık her şubemizde en az bir ya da iki KOBİ uzmanımız var. KOBİ’lere ve onların tedarikçilerine daha etkin ulaşma araçlarına ve programlarına sahibiz. Geçen yıl kredilerde sektör ortalaması civarında yüzde 30 büyürken, KOBİ kredilerinde yüzde 50 büyüdük. İki yılda 100 birim krediden 248 birim krediye ulaştık. Ekim 2009’da haftada 2 bin 200 KOBİ kredi değerlendirmesi yaparken, 2011’de haftada 14 bin rakamına ulaştık. Üç sene önce KOBİ müşteri sayımız 365 bin iken, 2011’de bu rakam 600 bine çıktı. 2012’deki hedefimiz, KOBİ’lere daha fazla yoğunlaşarak ve karşılıklı daha yüksek katma değer yaratarak bu sayıyı 700 bine ulaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“SERT FREN OLMAZ YUMUŞAK İNİŞ BEKLİYORUZ”
 
Türkiye ekonomisinin 2011’deki yüzde 8.5’lik yüksek büyümesi ardından bu yıl yüzde 4 bir büyüme beklediklerini hatırlatan Açıkalın şöyle devam etti: “Yüzde 4’lük bir büyüme yumuşak iniş senaryosuna uygun olur. Yüzde 15’lik kredi büyümesi de zaten bu orandaki ekonomik büyümeyi finanse etmeye yeterlidir. Kredi büyümesi kadar bu kaynakların hangi alanlarda kullanıldığı da önemli. Yumuşak iniş senaryosunun yurtdışı ayağında ABD ekonomisindeki olumlu gidişin daha sağlam bir rotaya girmesi var. Ayrıca Avrupa ekonomilerinde ikinci bir dip olacağını düşünmüyoruz. Türkiye’de ise Merkez Bankası da faizler, cari açık,enflasyon konusunda çok başarılı bir politika izliyor. Biz ekonomik büyümede sert bir fren beklemiyoruz.”
 
“İÇERDEKİ POTANSİYELE ODAKLIYIZ, AZERBAYCAN’DA BÜYÜME ÖNGÖRÜYORUZ”
 
Yurtdışında banka satın alma konularına yönelik sorulara da yanıt veren Açıkalın şöyle dedi: “Türkiye’de bankacılık sektörünün hala yüksek büyüme potansiyeli var. Bankacılıkta kişi başına düşen miktarlarda birçok kategoride Avrupa’nın, ABD’nin çok gerisindeyiz. Türkiye’de bu imkanlar varken, neden yurtdışına gidelim. Öncelikli olarak yurt içi pazara odaklanacağız ve burada büyümeye devam edeceğiz. Yüzde 24 gibi çok yüksek bir maddi sermaye getiri oranımız var. Yurt dışında ise Azerbaycan’a ilgimiz biraz daha artacak. Bu ülkede bir şubemiz var, iki yeni şube daha açacağız. Türkiye’de çok iyi olduğumuz bazı yatırımları Azerbaycan’a da götürmek istiyoruz. Bankacılıkta çok ciddi bir know-how gücümüz var. Bu sayede Azerbaycan’nın etkin bankalarından biri olma yolundayız. İşin fizibilite açısından görünümü bir yana Avrupa’da zaten ortağımız Unicredit var. Bu nedenle Avrupa’da yatırım planımız yok.”
 
“MASRAF VE KOMİSYON GELİRLERİNDE ARTIŞ GEREKLİ”
 
Açıkalın, rekabet dolayısıyla faiz gelirlerinde oluşan düşüşü dengelemek amacıyla bankaların masraf ve komisyon gelirlerinde ise bir artış olduğunu hatırlatarak “Rekabet dolayısıyla bankaların kar marjları iyice daraldı. Bu nedenle bankaların masraf ve komisyon tahsilatı arttı. Sektörde 2010’da operasyonel giderlerin yüzde 48’i masraf ve komisyon gelirlerinden oluşurken, geçen yıl bu oran yüzde 51’e yükseldi. Bankacılıkta sürdürülebilir büyüme için, makul oranlarda olmak kaydıyla masraf ve komisyon gelirleri artmalı. Yapı Kredi’de bu oran yüzde 65 iken, geçen yıl yüzde 68’e çıktı. Kimi dünya ülkelerinde bu oranın yüzde 100’ü geçtiği de görülüyor” dedi.
 
“İTALYAN ORTAĞIMIZ İÇİN TÜRKİYE VAZGEÇİLMEZ”
 
Toplantıda soruları da yanıtlayan Açıkalın, Yapı Kredi’nin Koç Grubu dışındaki diğer ortağı Unicredit’in bakış açısının da çok pozitif olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Her iki ortağımız da Koç Grubu da, İtalyan ortağımız Unicredit de Yapı Kredi’nin ortaya koyduğu performanstan ve 5 yıllık stratejik öncelik programından son derece memnun olduklarını ve desteklediklerini açıklamış durumdalar. Unicredit Avrupa’da sermaye yeterliliği en yüksek bankalardan biri.‘Türkiye, en son elden çıkaracağımız yerdir’ şeklinde zaten açıklamaları oldu. Oyun planında Türkiye İtalyan ortağımız için vazgeçilmez bir yerde duruyor.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde