Yapı Kredi'den ticari kredilerde şok faiz artırımı

Yapı Kredi'den ticari kredilerde şok faiz artırımı

Türkiye'nin en büyük özel bankalarından olan Yapı Kredi Bankası ticari kredi faizlerini 4 paun birden arttırdı.

Yapı Kredi'den ticari kredilerde şok faiz artırımı
16px
24px
29.04.2019 20:34
ABONE OLgoogle

Bankalar artan fonlama maliyetlerini kredi faiz oranlarına yansıtmaya başlarken, Türkiye'nin en büyük özel bankaları arasında yer alan Yapı Kredi Bankası ticari kredilerde faiz oranını 4 puan civarında yükseltti.
Bankanın internet sitesinde yer alan bilgilere göre ticari kredi faiz oranı yüzde 33.95'e yükselirken, konuya yakın kaynaklar bu oranın 4 puanlık artışa denk geldiğini belirtiyor. Kaynakların verdiği bilgiye göre bu oran geçen hafta yüzde 29.5 seviyelerindeydi.

Yapı Kredi konuyla ilgili yorum yapmadı.  Bankalar pazartesi faiz mi arttıracak?

Bankaların ortalama ticari kredi faiz oranları geçen sene Ağustos ayında TL'de yaşanan sert değer kaybının ardından o dönemlerde yüzde 40'lı seviyelere kadar yükselmişti. Ancak daha sonra ticari kredi faiz oranları kademeli olarak gerilerken, bankacılık kaynakları ekonomi yönetimi ve regülatörlerin bankalardan faizleri belirlenen seviyelerin altında tutmasına yönelik talimatlar gittiğini belirtmişlerdi.  

TCMB verilerine göre en son 19 Nisan'da bankalarca açılan ticari krediler için ağırlıklı ortalama faiz oranları yüzde 26.55 seviyesinde. Ticari kredi faiz oranları 22 Mart'tan itibaren kademeli olarak artış trendine girmişti. Konuya yakın bir kaynak yeni faiz oranlarının bugünden itibaren geçerli olacağını belirtirken, artan fonlama maliyetlerinin de etkisiyle yaklaşık 4 puanlık bir artışın olduğunu söyledi.

Bir başka kaynak da "Bugünden itibaren Yapı Kredi'de ticari kredi faizlerini hatta açıklanan seviyenin üzerine çıkarak müşterileri yıpratmayacak şekilde yüzde 36-36.5 seviyesine kadar çekilebileceğine yönelik bilgilendirme yapıldı" dedi.   Ve kamu bankaları faizi ateşledi! 23.50

Bir bankacılık analisti bankaların mevduat oranlarında da artışın olduğuna dikkat çekerek bunu kredi faiz oranlarına yansıtmalarının kaçınılmaz olduğunu kaydetti ve "Bu hafta diğer bankaların da kredi faiz oranlarında artış görebiliriz" dedi.

Ticari kredilerden sorumlu bir bankacı da dövizin yükselmesi karşısında kredi faizlerinin düşük kalamayacağını müşterilerine söylemeye başladığını belirterek, "Bu hafta yavaş yavaş yükseliş başlar" dedi. TCMB verilerine göre bankalarca mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları 19 Nisan itibarıyla yüzde 21 seviyelerine yakın.

Başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, lokallerin altı aydır devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek işsizlik ve enflasyon kur üzerinde baskı yaratırken, dolar/TL, geçen Ağustos ayının ardından tekrar 6.00 seviyelerine yaklaştı. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde