Yanlış hesap 8 yıl sonra Şam'dan döndü... Esad’la çalışabiliriz

Yanlış hesap 8 yıl sonra Şam'dan döndü... Esad’la çalışabiliriz

Dış politikada yanlış hesap 8 yıl sonra arkasında ağır faturalar bırakarak Şam’dan döndü...

Yanlış hesap 8 yıl sonra Şam'dan döndü... Esad’la çalışabiliriz
16px
24px
17.12.2018 05:26
ABONE OLgoogle

2011 yılında başlayan Suriye iç savaşında, bütün dış politikasını Suriye’deki iç savaşın desteklenmesi ve Esad’ın gitmesi üzerine inşa eden Ankara, aradan geçen 8 senenin sonunda Esad karşıtlığına veda ediyor. Sağduyulu bütün uyarıların kulak tıkanarak yürütüldüğü Suriye dış politikasındaki değişimin ilk adımını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Doha’da attı.

“SINIR DIŞI EDİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

FETÖ terör örgütü lideri Fettullah Gülen’in Türkiye’ye iade sürecine ilişkin de konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Gülen ve diğerlerinin sınır dışı edilmesi için çalışıyoruz” dediğini aktardı.

Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen 18. Doha Forumu’na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNBC Muhabiri Hadley Gamble moderatörlüğünde düzenlenen yüksek düzeyli ?mülakata konuk oldu, soruları cevapladı.

SORU: “ESAD’LA ÇALIŞIR MISINIZ?”

CEVAP: “DEĞERLENDİRİRİZ”

8 yıldır Suriye’de süren iç savaşta Esad’ın devrilmesi ve yönetimden el çekmesi için var gücüyle mücadele eden Ankara, şimdi bu tavrından vaz mı geçiyor?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Doha Forumu kapsamında düzenlenen özel oturumda muhabirlerin sorularını cevapladı. Suriye’nin seçimlere gitmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, bir muhabirin “Eğer bu seçimlerde Esad seçilirse onunla çalışır mısınız?” şeklindeki sorusuna, “Eğer demokratik ve güvenilir bir seçim olursa o zaman herkesin bunu değerlendirmesi gerekebilir” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de demokratik ve güvenilir bir seçim yapılması halinde Beşşar Esad ile çalışma konusunu herkesin değerlendirmesi gerekebileceğini belirtti. Çavuşoğlu, 18. Doha Forumu kapsamında düzenlenen CNBC muhabiri HadleyGamblemoderatörlüğündeki yüksek düzeyli mülakat özel oturumunda soruları yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu, “Suriye’nin geleceğinde Esad’ın da yer aldığı tablo olursa bu sizin içinize siner mi?” şeklindeki soruya, “Şu an yapmaya çalıştığımız şey, ülke için bir anayasanın oluşturulması. Bir anayasa taslağını kendileri oluşturmalı.” yanıtını verdi.  

“GÜVENİLİR BİR SEÇİM OLURSA HERKES BUNU DEĞERLENDİRİR”

Ülkenin seçimlere hazırlanması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

”Bu süreç, Birleşmiş Milletler’in (BM) şemsiyesi altında olmalı. Kapsayıcı olmalı. Herkes hak sahibi olmalı. Suriye’deki ve Suriye’nin dışındaki herkesi kapsamalı, son yedi yılda yerlerinden edilen, benim ülkemdeki ve diğer ülkelerde mülteci olarak bulunanları kapsamalı. Güvenilir, şeffaf ve demokratik seçimler olmalı. Bu seçimlerden sonra Suriyeliler ülkeyi kimin yönetmesi gerektiğine karar vermeli.” Çavuşoğlu, Gamble’ın “Eğer bu seçimlerde Esed seçilirse onunla çalışır mısınız?” şeklindeki sorusu üzerine “Eğer demokratik ve güvenilir bir seçim olursa o zaman herkesin bunu değerlendirmesi gerekebilir” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde