Yandex, Türkiye’de 400 çalışanını işten çıkardı

Yandex, Türkiye’de 400 çalışanını işten çıkardı

Arama motoru Yandex, Rusya’daki ekonomik kriz sebebiyle Türkiye ofisinde çalışan 750 işçiden 400’e yakınının işine son verdi.

Yandex, Türkiye’de 400 çalışanını işten çıkardı
16px
24px
07.05.2015 07:49
ABONE OLgoogle
15 Mayıs’a kadar diğer çalışanların da işlerine son verileceği belirtiliyor. İşten çıkarıldıklarını kendilerine gelen e-posta ile öğrenen Yandex çalışanları ise yetkili kişilerden açıklama gelmediğini ve kimseye ulaşamadıklarını belirtti.

Yasal haklarını Türk mahkemelerinde arayamadıklarını belirten Ömer Y, “Taşeron işçiler olarak haklarımızı aramaya kalktığımızda kendi ülkemizde sahipsiz olduğumuzu anladık. Çünkü bizlere haklarımızı Rusya mahkemelerinde arayabileceğimiz söyleniyor.” diye konuştu.

Türkiye’de 2011 yılından bu yana faaliyet gösteren Yandex’in işçi çıkarmasında Rusya’daki krizin ve doların TL karşısındaki yükselişinde büyük payı var. İşten çıkarılanların büyük çoğunluğu Boğaziçi, Orta Doğu Teknik, İstanbul Teknik Üniversitesi gibi üniversitelerden mezun kişiler. Bu şekilde işten çıkarılmalarının emeğe saygısızlık olduğunu belirten Ömer Y., yaşadıklarının ne mantığa, ne iş etiğine, ne de atılan kişilerin emeğine yakışmadığını söyledi.

Herhangi bir yetkilinin açıklama yapmadığını belirten ismini vermek istemeyen Yandex çalışanı, “Bırakın bu şekilde insancıl bir bilgilendirmeyi, müdürlerimize ulaşamaz durumdayız, sorularımıza cevap verilmiyor, haklarımızı aramak istediğimizde ise imzaladığımız sözleşmeler gereği haklarımızı ancak Rusya mahkemelerinde bulabileceğimiz söyleniyor.” dedi.

Yandex, Zaman’a konuya ilişkin şu açıklamada bulundu: “2015 yılı değerlendirmesi neticesinde dönemsel olarak değişim gösterebilen yoğunluğu azalmış ve dışarıdan serbest olarak destek veren 750 kişinin tamamına ihtiyaç olmadığı görülmüştür. Türkiye, Yandex için önemli bir pazar olmaya devam etmektedir. Yandex’in Türkiye’deki ofisi kurulduğu günden bu yana düzenli olarak büyümesini sürdürmektedir.”

Şakir Tanrıver/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde