Hangi yandaşa milyarlık kaynak sağlandı?

Hangi yandaşa milyarlık kaynak sağlandı?

CHP'nin emekliye ikramiye ve maaş artışı vaatlerine "kaynak nerede" diye soran iktidar, SPK aracılığıyla yandaş bir ulaşım şirketinin 1 milyar liralık usulsüz işlemini akladı.

Hangi yandaşa milyarlık kaynak sağlandı?
16px
24px
07.05.2015 10:23
ABONE OLgoogle
SPK, hükümete muhalif olan şirketlere yaptığı incelemelerle isyan ettirirken, hükümete yakın olduğu bilinen bir şirketin 1 milyar liralık usulsüz işlemini akladığı ortaya çıktı

AKP Hükümeti'nin muhalif şirketleri cezalandırmak için kullandığı kurumların başında gelen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 17 Aralık sürecinde halka açık şirketlere yönelik yaptığı incelemelerde şirketleri adeta isyan ettirdi.

Muhalif şirketlerle ilgili olarak ardı ardına inceleme başlatan SPK, AKP Hükümeti'ne yakınlığı ile bilinen şirketlere ise aldığı kararlarla milyarlarca liralık cezalardan kurtardı. Bu şirketlerin başında ise, Türkiye'nin önde gelen ulaşım şirketi geliyor. SPK, üç yıldır şirketinin hesaplarıyla ilgili yaptığı incelemede 1 milyar liralık usulsüz işlemi akladı. İlginç aklamanın hikayesi şöyle:

420 MİLYON LİRALIK USULSÜZ SATIŞ

Türkiye'nin önde gelen ulaştırma şirketi, son yedi yılda sermaye piyasalarından halka arz yoluyla 520 milyon liralık kaynak topladı. Aynı şirket, halka kapalı şirketlere ait varlıkların veya kendisine ait varlıkların halka açık olan şirketlere satışından da 420 milyon liralık gelir elde etti. Yani yaklaşık 1 milyar liralık kaynak topladı. Bu da yarısı, usulsüz satışlardan sağlandı. Aynı şirket, bu süreçte tek kuruş temettü dağıtmadı. 1 milyar liralık kaynak toplayan ulaştırma şirketi, küçük yatırımcılara sıfır temettü dağıttı.

BAŞKAN YAKIN İLİŞKİ İÇİNDE

Söz konusu şirket hükümete yakın şirketlerin başında geliyor. Sık sık hükümete yakın medya kuruluşlarında, muhalefete yönelik demeçleri yayınlanıyor. Ayrıca şirket SPK Başkanı Vahdettin Ertaş'a yakınlığı ile de biliniyor. Halka açık yandaş şirketin işlemlerine yönelik SPK'ya ve İMKB'ye bir çok şikayet ve ihbar geldi. Bunun üzerine SPK yönetimi şirketin usulsüz işlemlerinin incelenmesi için bazı uzmanları görevlendirdi.

Yaklaşık üç yıldır devam eden incelemelerde, halka açık yandaş şirkete adeta madalya verilmediği kaldı. Hukuk İşleri Başkanlığı'nın, işlemlerle ilgili ''suç duyurusunda'' bulunmasını istemesine rağmen, Sermaye Piyasaları Kanunu'na göre ağır cezalar öngören suçlar para cezasına çevrildi. Yandaş şirket, bu para cezalarını da çok buldu. Ve cezaları üç yıl içinde ödenmesine yönelik bir plan sundu. SPK yönetimi bu planı ise kabul etti. Cezaların ne kadar olduğu ise bilinmiyor.

TOPLANTILARA PATRON DA KATILDI

Taraf'ın, SPK kaynaklarından edindiği bilgiye göre, yandaş şirketin denetimleri ve ceza toplantıları da evlere şenlik havada gerçekleşti. SPK uzmanlarının raporu nasıl yazacaklarını tarif eden yandaş patron, dosyaların görüşüldüğü SPK uzmanlarının raporu nasıl yazacaklarını tarif eden yandaş patron, dosyaların görüşüldüğü SPK toplantılarına da katıldı. SPK bürokratları, bu toplantılarda yandaş patronunun kararın nasıl yazılması gerektiği konusunda görüşlerini dile getirdiğini bildirdiler. SPK içinde, yandaş patron için, ''kendi kararını kendisi yazdı'' yorumları yapılıyor.
Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde