‘Yandaş mahallede’ bölünmenin ayak sesleri

‘Yandaş mahallede’ bölünmenin ayak sesleri

“Ak solcular” olarak bilinen yazarların farklı yandaş kurumlara tayinlerinin arkasından Saray çıktı.

‘Yandaş mahallede’ bölünmenin ayak sesleri
16px
24px
02.03.2015 07:05
ABONE OLgoogle
“Ak solcular” olarak bilinen yazarların farklı yandaş kurumlara tayinlerinin arkasından Saray çıktı. Fidan’ın istifasıyla denge politikası izleyen hükümete yakın bazı medya kuruluşları yeniden yapılandırıldı.

AKP Hükümeti’ne yakın medya kuruluşlarında, kış ortasında yaşanan “tayin furyasının” sırrı çözüldü. AKP içinde, “Ak Solcular” olarak nitelendirilen ve büyük kısmı da Taraf’ın eski yazarlarından oluşan ekibin, “yandaş kurum içi” tayinlerinin altından, Saray’ın yeni medya planlaması çıktı. Çukurambar kulislerine göre, eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın istifası Saray ile Davutoğlu ekibini karşı karşıya getirdi.

Bu süreçte, hükümete yakın bazı medya kuruluşları, denge politikası izledi. Bunun üzerine yeniden medya planlaması yapıldı. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet sürecinde, etkin olarak rol oynayan kalemler, Saray’a tam bağlı yayın organlarına çekildi. Bu durum Ankara’da, önümüzdeki dönemde yaşanması beklenen Saray ile Başbakanlık arasındaki kavganın hazırlığı olarak yorumlandı. 17 Aralık sürecinin önemli aktörlerinden, Melih Altınok’un Türkiye Gazetesi’nden, Cem Küçük ve Hilal Kaplan’ın da Yeni Şafak Gazetesi’nden ayrılmaları gözlerin hükümete yakın medya kuruluşlarına çevrilmesine yol açtı.

Altınok’ın “sabah şekeri” olarak Show TV’de göreve başlayacağı öğrenildi. Diğer isimlerin Sabah Grubu’nda yeni görevlere atanması ise “yandaş mahallede” kış ortasında yaşanan tayinleri daha da gizemli hâle getirdi.

Söz konusu isimler, AKP içinde “Ak solcular” olarak biliniyor ve büyük kısmı da, Taraf’ın eski yazarlarından oluşuyor. Bu kişileri, AKP’ye, Hüseyin Çelik kazandırdı. “Bizimkiler kavga etmeyi beceremiyor” diyen Çelik, dönemin Başbakanı Erdoğan’ı, “ak solcuların” hükümete yakın medya kuruluşlarında istihdam edilmesi konusunda ikna etti. Ve kişileri ikişerli ve üçerli gruplar halinde, Sabah Grubu, Star Grubu, Yeni Şafak ve Türkiye Grubu’na yerleştirdi.

FİDAN’IN İSTİFASI YANDAŞLARI DA BÖLDÜ

Hükümete yakın medya kuruluşlarına yerleştirilen yazarlara, 15 bin lira ile 100 bin lira arasında gelir elde etme imkanı sunuldu. Başarılı olan kalemler, televizyon programları ve panellerle ödüllendirildi. Bazı kalemlerin aylık geliri 100 bin liraya kadar çıkıyor. İthal kalemler, özellikle 17 Aralık yolsuzluk operasyonun ardından yürütülen algı operasyonunda da büyük rol oynadılar. Ancak, hükümete yakın medya kuruluşlarındaki ahenk, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın istifası ile bozuldu.

Bu süreçte, bazı medya kuruluşları da Saray’ı doğrudan destelemek yerine ortada durmayı tercih etti. Örneğin Albayrak Grubu’na ait Yeni Şafak Gazetesi ve İhlas Grubu’na ait Türkiye Gazetesi, her iki tarafa da eşit mesafede durdu. Bu gelişme üzerine, Saray medyada yeniden yapılanmaya gitti. 17 Aralık’ta etkin rol üstlenen ve Saray’a doğrudan destek veren kalemlerin, Sabah Grubu’nda ve Star Grubu’nda toplanması kararlaştırıldı.

Bir anlamda hükümete yakın medya kuruluşlarında, “AKP içinde yaşanacak olası” kavgalar için, yeniden yapılanmaya gidildi. Bu yapılanmanın önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor.
Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde