Yandaş işadamları vergide neredeler?

Yandaş işadamları vergide neredeler?

Türkiye’de en zengin 25 kişiden 15’i en çok vergi ödeyen 100 kişi arasında yok

Yandaş işadamları vergide neredeler?
16px
24px
08.05.2014 04:59
ABONE OLgoogle
En zengin 100 kişinin 70’i de en çok vergi ödeyen 100 kişi arasında yer almıyor.
FORBES Dergisi yaklaşık iki ay önce “Türkiye’nin en zengin 100 kişisini açıklamıştı”. Pazar günü de Maliye Bakanlığı, “Türkiye’de en çok vergi ödeyen 100 kişiyi açıkladı”.
İkisini yan yana koyduk.

EN ZENGİN 25 kişinin 15’i en çok vergi ödeyen 100 kişi arasında yok.

EN ZENGİN 100 kişinin 70’i en çok vergi ödeyen 100 kişi arasında yok.

Görünen o ki zenginlerin çoğu, gelir vergisi beyannamesi vermeyi ve vergi ödemeyi sevmiyorlar.

SERVETLERİNİN YÜZDE 1’İ BİLE DEĞİL!

Kimsenin malında gözümüz yok. Allah daha çok versin ancak ödedikleri vergileri merak ettik.

Tabloda, “EN ZENGİN 25 TÜRK”ün serveti ve “ÖDEDİKLERİ VERGİLER” yer alıyor. Tablodan da fark edeceğiniz gibi, ilk 25’teki zenginler servetlerinin yüzde 1’i kadar dahi gelir vergisi ödememiş.

Örneğin, “Erman ILICAK, Ferit ve Filiz ŞAHENK listede yok. İlk 25 içinde en çok vergi ödeyen, en zengin kişi Rahmi KOÇ. O da servetinin binde 8,46’sı kadar vergi ödemiş”.
Türkiye’nin ilk 25 zengininden 15’inin adı vergi rekortmenleri listesinde yok. İlk 100 zenginin ise 70’inin adı rekortmenler listesinde yer almıyor.

YANDAŞ İŞ ADAMLARI NEREDE?

Ancak, hemen belirtelim bazı vergi rekortmenleri, listede adlarının yer almamasını isteyebiliyorlar.

Başbakan’ın kolladığı işadamları, vergiye gelince ortada yoklar. Kızdığı işadamları ise vergi listesinin zirvesinde Gözler, başta cari açığın yüzde 15’ini kapattığı masalını anlatan Reza Zerrab olmak üzere 3. köprü ve 3. havalimanı gibi devletten 100 milyar dolarlık ihale alan yandaş müteahhitleri aradı. Ancak listede hiçbirinin adı yok.

Türkiye’nin en zengini 100 kişiden ya da yandaş iş adamlarından herhangi biri “servetinin zekatı” kadar vergi ödeseydi, vergi rekortmeni olacaktı!

En zengin 100’de ama vergide ilk 100’de olmayanlardan bazıları

- Meh­met CEN­GİZ – Ek­rem CEN­GİZ – Ni­hat ÖZ­DE­MİR – Se­za­i BA­CAK­SIZ – Ce­lal KO­LOĞ­LU – Ce­mal KAL­YON­CU – Tun­cay ÖZİL­HAN – Meh­met BA­ŞA­RAN – M. Na­zif ZOR­LU – Ömer DİNÇ­KÖK – Asım KO­CA­BI­YIK – Ne­ca­ti KUR­MEL – Meh­met Ali AY­DIN­LAR  – Nu­ri ÖZAL­TIN – Et­hem SAN­CAK – Av­ni ÇE­LİK – Ünal AY­SAL – Hü­se­yin ÖZ­Dİ­LEK – İb­ra­him ÇE­ÇEN – Ne­zih BA­RUT – Oğuz ÇAR­MIK­LI  – Rem­zi GÜR.

Zenginlerin vergi dışı gelirleri

En zenginler listesinde yer alanların; beyana tabi olmayan ya da milyonlarca lira kazandıkları halde, tek kuruş vergisi olmayan gelirleri de var.

1 MİLYAR TL KAZANCA, 1 TL VERGİ YOK

Örneğin, bir banka hissesi ya da başka bir anonim şirket hissesini (iki yıl elde tuttuktan sonra) satan, 1 milyar lira da kazansa 1 lira dahi gelir vergisi ödemiyor. Çünkü yasa böyle!
Borsada işlem gören şirketlerde durum daha avantajlı. İki yıl beklemeye bile gerek yok. İki ay sonra 200 milyon lira kazansalar dahi iki lira vergi yok.

FAİZ, REPO, DÖVİZ

Gerçek kişilerin, banka mevduat faizleri, repo ve fon gelirleri, döviz tevdiat hesabı faiz gelirleri, bono ve tahvil faizleri vs. tutarı ne olursa olsun beyan edilmiyor.
Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde