Yalçıntaş şantajla ilgili ilk kez konuştu

Yalçıntaş şantajla ilgili ilk kez konuştu

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, kendisine yönelik yapılan şantajla ilgili ilk kez konuştu.

Yalçıntaş şantajla ilgili ilk kez konuştu
16px
24px
09.09.2010 08:34
ABONE OLgoogle

DTP'nin boykot kararına karşılık anayasa referandumunda 'evet' oyu vereceğini açıklayan Diyarbakır Ticaret Odası BaşkanıGalip Ensarioğlu'na İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş'tan da destek geldi. Yalçıntaş, Ensarioğ-lu'nun Güneydoğu'daki sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığı ortak açıklamanın ardından hem kendisinin hem de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun arayarak desteğini ilettiğini söyledi. 
 
 Toplu İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, 12 Eylül günü halkoylamasına sunulacak anayasa değişiklik paketinin Türkiye'nin önünü açacağını söyledi. Bir ülkedeki özgürlüklerin gelişmesiyle birlikte ekonominin de sınıf atlayacağını vurgulayan Yalçıntaş, zengin ve müreffeh bütün ülkelerin hepsinin demokratik açıdan ileri seviyede olmasını buna örnek gösterdi. Bazı çevrelerin anayasa değişiklik paketini AK Parti ile ilişkilendirmesini eleştiren oda başkanı, referandumun bir parti meselesi değil, partilerin üstünde değerlendirilmesi gereken önemli bir adım olduğuna işaret etti.

Demokratik Toplum Partisi'nin boykot kararına karşılık Doğu ve Güneydoğulu sivil toplum kuruluşlarının 'evet' kararı açıklamasına destek veren Yalçıntaş, Diyarbakır Ticaret Odası (DTO) Başkanı Galip Ensarioğlu'na Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından destek çıkılmadığı yönündeki eleştirilere de değindi. Yalçıntaş, "TOBB en yukarıdan aşağısına kadar üyelerine sahip çıkar. Galip Bey'i Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere bizler de arayarak destek verdik. Biz işin reklamını yapmak istemedik. Galip başkan Türkiye'nin birliği adına çok doğru bir adım atmıştır. Bizler de sonuna kadar arkasındayız. Galip başkan gibilerinin duyarlılığından dolayıdır ki, Türkiye'de birlik beraberlik ve kardeşlik var." değerlendirmesini yaptı.

Murat Yalçıntaş, anayasa değişiklik paketinin iş dünyasını doğrudan etkileyeceğini, özellikle Ekonomik Sosyal Konsey'in anayasal güvence altına alınmasının önemli bir adım olduğunu söyledi. Vergi borcu olan işadamlarına yurtdışına çıkış yasağının ancak hakim kararıyla verileceğini anlatan başkan, devletle yaşanan anlaşmazlıklarda da kamu denetçiliğinin etkin hale gelmesinin iş dünyasının önünü açacağını ifade etti. Bir birey için en önemli konunun özel hayatın ve şahsi verilerin gizliliği olduğuna işaret eden Yalçıntaş, yapılacak anayasa değişikliğiyle geçmişteki fişlemelerin de ortadan kalkacağını kaydetti. Türkiye'de 28 Şubat'tan sonra bu şartların çok değiştiğini dile getiren İTO Başkanı Yalçıntaş, "Artık geçmişte yapılan hataların tekrarlanmayacağına inanıyorum. 28 Şubat Türkiye'de yapılan önemli bir hataydı. Ama Türkiye o günden bugüne çok mesafe kat etti. 28 Şubat sürecinde toplum olarak yeşil ve kırmızı sermaye diye bölündük. İnsanlar fişlendi. Bir kesim diğer bir kesime şüpheyle bakar hale geldi. İnsanlar kendisi gibi düşünmeyenlere vatan haini olarak bakmaya başladı." ifadelerini kullandı. Yalçıntaş, bugün insanların rahatça 'evet' ya da 'hayır' kararını açıklamasının ise Türkiye'nin bir zenginliği olarak değerlendirdi. Yalçıntaş, kimsenin şahsi görüşünün hiçbir partinin tekelinde olmadığına, 'evet' veya 'hayır' diyenler üzerinde de bir mahalle baskısının bulunmadığına dikkat çekti.

Görevim sırasında pek çok tehdit ve şantajla karşılaştım

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, kendisine yönelik yapılan şantajla ilgili ilk kez konuştu. Kasette kendisinin bir kafede otururken çekilmiş bir görüntüsünün olduğunu anlatan Yalçıntaş, "Benim açımdan bunun hiçbir anlamı yok. Ancak neyin olduğunu biliyorum. Dolayısıyla ben, beş yıllık oda başkanlığım sürecince yığınla tehdit ve şantajla karşılaştım. Hiçbirine prim vermedim. Toplumun önde gelenlerine böyle şeyler olabiliyor. Ben bunu reklama çevirmek istemedim." dedi. Başkan ayrıca Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile de aralarında herhangi bir kırgınlığın olmadığını kaydetti. Brezilya'da yaşanan olayın ardından Bakan ile muhtelif pek çok ortamda karşılaştığını anlatan İTO Başkanı, "El sıkıştık, birbirimizin hal hatırını sorduk. Ne geçmişte ne şimdi; ne Çağlayan ile ne de diğer bakanlarla aramızda hiçbir kırgınlık ve küslük olmadı. Aynı ortamı paylaşıyoruz. Aramızda sorun yok." dedi.

Odanın üniversitesi için yeni bina satın alacağız

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, oda olarak bundan sonra İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin (İTİCÜ) daha iyi bir konuma gelmesi için yoğun bir gayret gösterdiklerini söyledi. Yalçıntaş, bu kapsamda üniversiteye yeni binalar baktıklarını söyledi. Bu konuda pazarlıkların sürdüğünü anlatan başkan, fiyatların yükselmesini önlemek için pazarlıkları gizli yürüttüklerini ifade etti.

Mali kuralın 2011'e ertelenmesinin Türk ekonomisi için herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğini kaydeden Murat Yalçıntaş, ancak iş dünyasının mali kuralın hayata geçmesini arzu ettiğini söyledi. Bazı çevrelerin hükümetin bunu seçim için ertelediği yönündeki eleştirilerine katılmayan Yalçıntaş, şöyle konuştu: "Bugün Türkiye'nin mali kurala ihtiyacı olmayabilir. Ayrıca hükümet de hiçbir zaman popülist bir politika izlemedi. Bundan sonra da izlemeyecektir. Ama kurumsallaşma her şeyin önündedir. Mali kural, Türk mali politikalarının kurumsallaşması adına önemli bir adımdır. Ben hayata geçmesini temenni ederim."

Bayram Kaya/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde