Yalanlanmış haberin etkisi kısa sürdü; Dolar yeniden 6 TL’nin üzerinde

Yalanlanmış haberin etkisi kısa sürdü; Dolar yeniden 6 TL’nin üzerinde

Dolar/TL, haftaya beklendiği gibi yükselişle başladı. 6 liranın altında açılan dolar/TL, ardından yükselişe geçerek 6,04 seviyesinin üzerine çıktı.

Yalanlanmış haberin etkisi kısa sürdü; Dolar yeniden 6 TL’nin üzerinde
16px
24px
13.05.2019 08:43
ABONE OLgoogle

Geçtiğimiz cuma akşamı dolar/TL ani bir şekilde 6 TL'nin altına düşüp 5,95'e kadar gerilemişti. Dolar o gün içinde TL'ye karşı % 3'ü aşkın değer kaybetti.

Şüphesiz doların hız kesmesinde TCMB'nin arka arkaya aldığı ve TL'yi sıkıştırmaya yönelik yeni tedbirlerin payı vardı. Fakat tüm o tedbirler doları 6 TL altına indirememişti. Doları indiren, Alman Bild gazetesinin yaptığı Türkiye'nin S-400 krizinde geri adım atacağı iddiasını içeren haberdi.  Dolarda Bild hareketi! Yönünü aşağıya çevirdi

Haber ismini vermek istemeyen bir Türk dışişleri görevlisine dayandırılıyordu. Haber duyulur duyulmaz dolar/TL hızla düşmeye başladı. Yani TCMB’nin bir dizi önleminin yapamadığını bir Bild haberi yapmıştı.

Fakat haber Türkiye tarafından hemen yalanlandı. Yalanlandı yalanlanmasına ama o arada piyasalar da kapanmıştı. Sonuçta piyasa haberin mi doğru yoksa yalanlamanın mı doğru olduğunda bir süre tereddütte kaldı; bir umut, bekledi.  

Hafta sonu ise kamu bankalarının geçen hafta 4,5 milyar dolar sattığı ve net rezervlerin swaplar hariç ekside olduğu yönünde haberler sosyal medyayı meşgul etti. Böylece herkes endişeyle hafta başı piyasa açılışını beklemeye başladı.

Dolar/TL, haftaya beklendiği gibi yükselişle başladı. 6 liranın altında açılan dolar/TL, ardından yükselişe geçerek 6,04 seviyesinin üzerine çıktı.

Geçen haftanın son işlem gününde en yüksek 6,2047’yi gören dolar/TL, özellikle akşam saatlerinde Bild haberi ve TCMB tedbirlerinin bileşik etkisiyle hızla düşüşe geçerek günü önceki kapanışın yüzde 3,4 altında, 5,9839’dan tamamlamıştı.

Dolar/TL, bugüne yükselişle başlamasının ardından saat 09.37 itibarıyla yüzde 1 artışla 6,0415 seviyesinde  işlem gördü. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 1 artışla 6,7930 seviyesinde yer aldı.  Fahrettin Altun'dan doları düşüren Bild'e S-400 yanıtı: Satın alma işlemi tamamlandı

Aslında bu yükseliş piyasaların korktuğuna kıyasla daha sakin bir hareket. Biraz da dışarıdaki gelişmelerin etkisi var. 

ABD ile Çin arasında cuma günü devam eden ticaret müzakerelerinde bir sonuca ulaşılamaması ve ABD’nin 200 milyar dolar değerindeki Çin mallarına yüzde 25 gümrük tarifesi kararının yürürlüğe girmesinin ardından Asya piyasaları yeni haftaya negatif başladı.

Söz konusu gelişmelerin ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow, piyasaları sakinleştirecek açıklamalarda bulundu. Kudlow, haziran sonunda Japonya’da yapılacak G20 Zirvesi’nde Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in görüşmesinin beklendiğini söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde