Yabancılar şirket kurabilecek

Yabancılar şirket kurabilecek

AŞ’lerde yönetim kurulu üyelerinin en az birisinin TC vatandaşı olması zorunluluğu kalkıyor

Yabancılar şirket kurabilecek
16px
24px
20.06.2012 09:49
ABONE OLgoogle

Meclis gündeminde olan TTK tasarısı ile ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde bulunması gereken bilgiler yeniden düzenlendi.

 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Yasası’nda değişiklikler öngören tasarıyı Meclis’e sunan hükümet, anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerinin en az birisinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması zorunluluğu ile en az birisinin yerleşim yerinin Türkiye’de olması zorunluluğunu kaldırdı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tasarı hakkında basın toplantısı düzenledi. Yazıcı, ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde bulunması gereken bilgileri yeniden düzenlediklerini söyledi. Elektronik ortamda tutulan defterlerde noter onayı olmayacağını anlatan Yazıcı, şirketlerin finansal tablolarının ilan zorunluluğunun kaldırıldığını belirtti. Yazıcı, şunları söyledi:

TTK’de anonim, limitet, sermayesi paylara bölünmüş komandit ve merkezi yurtdışında bulunan şirketler ile şirketler toplulukları finansal tabloları yayımlama zorunluluğuna tabiydi. Ticaret Sicil Gazetesi’nde ve internet sitesinde bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu, özkaynak değişim tablosu, yönetim kurulu faaliyet raporu, kâr dağıtımına ilişkin genel kurul kararı, denetçi görüşü ve buna ilişkin genel kurul kararının yayımlanması gerekiyordu, yeni düzenlemede bunlar kaldırıldı.

Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerinin en az birisinin TC vatandaşı olması zorunluluğu, en az birisinin yerleşim yerinin Türkiye’de olması zorunluluğu ve dörtte birinin yükseköğrenim görmüş olması şartı kaldırıldı. Limitet şirketlerde müdürlerin en az birisinin yerleşim yerinin Türkiye’de olması zorunluluğu da bitti.

 Anonim şirketlerle ilgili Sermaye Piyasası Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla şirket kurmak veya sermayesini arttırmak amacıyla halktan para toplanması yasaklandı. Bu hükme aykırılığın yaptırımı 6 aya kadar hapisti. Bu bir yıla kadar hapis şeklinde yeniden düzenlendi.

3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasını gerektiren 18 suçun yaptırımı idari para cezasına dönüştürüldü. Karşılığında adli para cezası yaptırımı öngörülen 14 suçun yaptırımı, idari para cezasına çevrildi. Hapis veya adli para cezası gerektiren 5 fiilin yaptırımı sadece adli para cezasına dönüştürüldü. 2 suç tanımı vardı, kaldırıldı, 7 fiilin cezası değişmedi, bir fiilin cezası ise arttırıldı. Özetle, bu kanunda 46 adet fiil yaptırıma bağlanmıştır. Bunlardan 33 tanesi ile ilgili idari para cezası düzenlemesi var, 5 tanesi adli para cezası, 8 fiil için hapis cezası öngörüldü.
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde