Yabancılar şirket avına çıktı

Yabancılar şirket avına çıktı

Yabancılar, ortak arayan şirketlere küçük-büyük demeden hissedar oluyor.

Yabancılar şirket avına çıktı
16px
24px
16.11.2007 08:13
ABONE OLgoogle

Pınar Sungur'un haberi

Bankacılık ve finans alanındaki satın alma ve birleşme imkânları daralan yabancı yatırımcılar, gözünü reel söktör şirketlerine dikti. Yabancılar, ortak arayan şirketlere küçük-büyük demeden hissedar oluyor. 

Türkiye'nin sosyal ve ekonomik çehresinde yaşanan olumlu gelişmeler, finans sektöründe satın alma ve ortaklık imkânlarının neredeyse sona ermesi, reel sektör şirketlerini ilgi odağı haline getirdi.

Bankacılık ve finans sektöründe tüm satın alma, birleşme potansiyelini son damlasına kadar kullanan yabancı yatırımcılar, son dönemlerde küçük büyük demeden reel sektör şirketlerine yöneldi. Koç Grubu'nun Döktaş, İzocam ve Demirdöküm'deki hisse satışlarıyla hızlanan, Tire Kutsan, AFM Sinemaları, Boyner Mağazacılık'la devam eden yabancıların reel sektöre yönelik satın alma ve ortaklık operasyonunun, enerji, lojistik, sağlık ve perakendede daha da yoğunlaşması bekleniyor. Halihazırda Burçelik, Duran Doğan, Logo Yazılım ve Doğan Gazetecilik'te hisse satışlarına yönelik çalışmalar da sürüyor. 

Borsa şirketi tercih ediliyor

Reel sektörde ise halka açık şirketler, kurumsallaşma açısından belli bir düzeye ulaştıklarından ve şeffaf mali yapılarından dolayı yabancı yatırımcılar tarafından daha çok ilgi görüyor. Buna karşın yabancı ilgisinin halka açık şirketlerle sınırlı kalmadığına da dikkat çeken uzmanlar, halka açık olamayan irili ufaklı birçok şirketin de yabancı yatırımcılarla ortaklık ya da hisse satışı gibi anlaşmalar yaptığını ifade ediyor.

Koç Grubu'nun Döktaş'ı Finlilere, İzocam'ı Kuveytlilere ve Demirdöküm'ü de Almanlara satmasının ardından Ülker Grubu Tire Kutsan'da Avusturyalılarla ortak oldu. AFM Sinemaları Ruslara, Beymen'in yüzde 50'si de ABD'li Citigroup'a gitti. Bu satın alma ve birleşmeler, son 1-1.5 yılda gerçekleşenlerin sadece birkaçı. Son günlerde ise hisse satışı da olmak üzere ortaklık kurmak için harekete geçen irili ufaklı pek çok halka açık şirket dikkat çekiyor. Uzmanlar, Petkim, Tüpraş ve Erdemir özelleştirmesinin ardından küçük şirketlere olan yabancı ilgisinin arttığını belirtiyor.

 Seçim sonucu da etkili

AK Parti'nin son seçimlerde de oyların çoğunu almasıyla tek partili bir hükümet yapısının devam edeceğinin kesinleşmesi ve ekonomik hedeflerde çok önemli sapmaların yaşanmaması yabancı yatırımcıların bankacılık dışında kalan şirketlere ilgi göstermelerinin en önemli nedenleri arasında. Ayrıca Türkiye'nin Avrupa ülkelerinin aksine genç nüfusa sahip olması ve en hızlı gelişen ülkeler arasında bulunması da ilginin artmasındaki etkenler arasında gösteriliyor. Siyasi istikrarın süreceği beklentisinin yanı sıra IMF ile ilişkilerin ve enflasyonla mücadeleye yönelik istikrar programının sürmesi de yabancı yatırımcılar tarafından olumlu karşılanıyor.  

Satılan veya ortak alan sanayi şirketleri (milyon dolar)
ŞirketAlanPay(%)              Tutar
TAVMeinl Airports10,1          190 euro
AFM SinemaRus Alfa51,9              28,5
Boyner MağazalıkCitigroup30,0548
BeymenCitigroup50145
AcıbademAbraaj21,66             162.5
Tire KutsanMondi54106
Eczacıbaşı Sağlık-ÖzgünZentiva75          460 euro
DöktaşComponenta54,96202
İzocamAlamana-Isover61,2             171.3
DemirdökümVaillant72,56       211.1 euro
BND ElektrikBerggruen66,6                  0.7
Işıklar HoldingADM Capital20                 ---

Kayıtdışı riski taşımıyorlar
Ernst&Young Kurumsal Finansmandan Sorumlu Yönetici Ortağı Demet Özdemir, halka açık şirketlerin mali tablolarının Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) satandardında olmasının yabancı yatırımcılar için güven verici olduğunu söyledi. Halka açık şirketlerin belirli bir kurumsal yönetim standardına erişmelerinin yabancı yatırımcılar için önemli olduğunu belirten Özdemir, "Yabancıların gözünde, halka açık şirketlerin kayıtdışı çalışma riski bulunmuyor. Bu, onlar için önemli bir kriter" diye konuştu.

Hisse senetleri piyasasında oluşan fiyatların hem alıcı hem de satıcı için bir referans oluşturduğuna dikkat çeken Özdemir, bu durumun satın alma ve birleşme işleminde taraflar arasında yapılan pazarlıkları da kolaylaştırdığını söyledi. Yabancı yatırımcıların para koyarak sermayedar olmalarının yanı sıra Türkiye'de sıfırdan yatırım yapmak istediklerine de dikkat çeken Özdemir, bundan sonraki süreçte enerji, lojistik, sağlık ve perakende sektörlerinin yabancıların ilgisini daha çok çekeceğini söyledi.

 YASED Genel Sekreteri Mustafa Alper: Halka açık şirketin riski düşük

Yabancıların yatırımcıların finans sektöründen sonra reel sektör şirketlerinde hissedar olma istekleri kaçınılmaz bir gidiş. Dünyada likidite ve Türkiye'ye olan inanç sürdüğü sürece yabancıların Türk şirketlerine ilgisi artacak. Türkiye'deki yatırımların yüzde 75'inin satın alma ve birleşmeler şeklinde gerçekleşmesi de bunun kanıtı. Yabancı yatırımcıların halka açık şirketlere olan ilgisi ise bu şirketlerin mali yapılarının şeffaf olmasından kaynaklanıyor. Yabancı yatırımcılar, halka açık bir şirketi düşük riskli buluyor. Önümüzdeki dönemde gayrimenkul, turizm ve sanayi sektörlerine yabancı ilgisinin artacağı kanısındayım.

Bankacılıkta yabancıya satışlar (milyon $)  
BankaAlanPay(%)               Tutar
*OyakbankING1002.673
Türkiye FinansNCB601.080
AkbankCitibank203.100
MNGHariri91160
AdabankInvestor99,99  45.1 milyon YTL
ŞekerbankTuranAlem33,98 424.7 milyon YTL
DenizbankDexia752.440
TekfenbankEFG Eurobank70182
FinansbankNBG46        2.300 euro
C BankHapoalim57,55113
Yapı Kredi Koç-Unicredit57,42         1.200 euro
Garanti BankasıGE25,51.556
DışbankFortis89,3           880 euro 
TEBParibas42,12             216.8
TurkishbankNBK40160
* BDDK'nın izni bekleniyor.  

Sigortada yabancılara satışlar  
ŞirketSatın alan Hisse %Satış bedeli
Başak SigortaGroupama56,6   7268 milyon $
Başak EmeklilikGroupama41     -
İhlas SigortaHDI100  16.75 milyon euro
İsviçre SigortaErgo75          --
Şeker SigortaLiberty Mutual63,9       -
Emek HayatGEM   99,9   91.5 milyon YTL
Genel SigortaMapfre80   285 milyon euro
Ray SigortaTBIH58,2  81.5 milyon dolar
Global HayatDenizbank99,6  2.7 milyon YTL
Garanti SigortaEureko80   365 milyon euro
Garanti EmeklilikEureko15   100 milyon euro
Acıbadem SigortaAbraaj49,9      -
Ak EmeklilikAviva10,3    100 milyon $

Referans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde