Yabancılar seçime oynadı dolar indi

Yabancılar seçime oynadı dolar indi

Seçime 1 hafta kala yabancı yatırımcı piyasalara güvenoyu vermeyi sürdürdü. Dünya piyasalarındaki olumlu havayla birlikte dolar kuru dün 1.25 YTL'ye düştü. Borsa 53 bini gördü..

Yabancılar seçime oynadı dolar indi
16px
24px
14.07.2007 15:25
ABONE OLgoogle

Uluslararası piyasaların yukarı yönlü hareketi ile yükselişe geçen gelişmekte olan piyasalarda dün kur ve faizlerde gerilemeler yaşandı. Dolar dün uluslararası para birimleri karşında değer kaybetmeye devam ederken, YTL karşısında 1.2689 YTL'nin altına inerek, 2005 mart ayı seviyelerine geri döndü.

Merkez Bankası'nın (MB) önceki gün gerçekleştirdiği toplantının ardından ölçülü faiz indirimlerinin yılın son çeyreğinde başlayabileceğini açıklaması ve küresel piyasalarda global ekonominin iyi yolda olduğu beklentisi ile dünya borsaları yükselişe geçerken, dolar, lira karşısında 2 yıl, faiz ise 1 yıldan daha uzun süredir en düşük seviyelerini gördü.

Dolar dün 1.2589-1.2772 YTL arasında işlem görürken, 6 Mayıs 2009 vadeli gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi yüzde 17.60 ile Haziran 2006'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Piyasa analistleri dolara herhangi bir müdahale beklenmediği konusunda görüş birliğine varırken, Merkez Bankası'nın enflasyonu körükleyecek bir düzeltmeye gitmeyeceği belirtiliyor.

TARİHİ REKOR SEVİYEYE GELDİ
Yurtdışı piyasalarda olumsuz bir veri olmadığı sürece YTL'nin değerlenmeye devam edeceğini öngören uzmanlar, Türkiye'ye olan yatırım iştahının devam etmesi durumunda da borsanın yıl sonuna kadar yükseliş trendine devam edeceği ve 60 bin seviyelerini yıl sonunda aşacağını belirtiyor.

Önceki gün Merkez Bankası'nın yılın son çeyreğinde faiz indirimine gidebileceği sinyali ile de borsanın yükselişinin destekleneceğini ifade eden piyasa analistleri, seçim öncesi belirsizliğin bir miktar dağılmasıyla birlikte borsanın tarihi seviyelere yükseldİğini ifade ediyor.

Yabancılar seçime oynadı dolar 1.25 YTL ile dibe indi

Merkez Bankası'nın faiz indirimi için yılın son çeyreğini işaret etmesi faizde hareketliliğe neden oldu. 6 Mayıs 2009 vadeli en çok işlem gören tahvilin ortalama bileşik faizi yüzde 17.60 ile Haziran 2006'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Uzmanlar faizlerdeki gevşemenin seçim sonrasında başlayacağını belirtti.

'Yabancılar tek parti iktidarı beklentisinde'
Ak Portföy Genel Müdürü Cem Yalçınkaya..

Yatırımcı profili çok değişti. Artık yabancı yatırımcı deyince Türk piyasasındaki ana oyunculardan bahsediyoruz. Ayrıca meclis aritmetiğinde bir sürpriz olması ihtimalini de düşük görüyorlar.

Tek parti iktidarı da yabancının beklentileri arasında. Dış ticaret açığının aylık 6 milyar dolar olması bile piyasaları etkilemedi. Şu anda küresel piyasaların her birinde güçlü bir alım piyasası oluştu. Bu trend seçim sonrası enflasyon, faiz ve kurda indirim ve düşüş beklentisi taşıyor. Böyle olunca da Türk piyasaları gelişmekte olan piyasalara nazaran daha fazla coşuyor.

Rahim Ak/Furkan Alp/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde