Yabancılar Türkiye'de parayı koyacak yer arıyor

Yabancılar Türkiye'de parayı koyacak yer arıyor

Cüneyd Zapsu, “2012’de özelleştirmeden beklenen net ciro enerjide 15 milyar dolar. Bu 20 milyar dolara da çıkabilir” dedi.

Yabancılar Türkiye'de parayı koyacak yer arıyor
16px
24px
20.03.2012 08:41
ABONE OLgoogle

Cüneyd Zapsu Danışmanlık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyd Zapsu, “2012’de özelleştirmeden beklenen net ciro enerjide 15 milyar dolar. Bu 20 milyar dolara da çıkabilir” dedi.

Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen “Türkiye’de Enerji Sektörü Yatırım Ortamı Riskler, Fırsatlar ve Beklentiler 2012-2015” konulu panelde konuşan Zapsu, 2012-2015 arasının Türkiye için büyük fırsat olduğunu, yaşanan krizden faydalanması gerektiğini söyledi.

Açığın suçlusu enerji

Türkiye’deki cari açığın ciddi bir risk olduğunu, enerjinin de bu konuda en büyük suçlu olduğunu vurgulayan Zapsu, şöyle konuştu: “Türkiye’de gaz fiyatları dünya ve Avrupa’ya göre çok ucuz. Bu bir risk ve bu riskin kaldırılması lazım. Hazine Botaş’a gaz fiyatlarını düşük tutması için para veriyor. Botaş sübvanse edileceğine, enerjiyi kullananlara, sanayiye 5-6 sene yavaş yavaş azalan bir yardım yapılabilir. Bu belirli zaman içinde biter. Aksi takdirde hiçbir siyasetçi bir anda kılıçla çözmezse, çözemeyecek gibi geliyor bana.”

Köprüde zaman hatası

Zapsu, 15 şirkete danışmanlık yaptığını, yabancıların şu anda para koyacakları yer bulamadığını, Avrupa’da yatırım için en ideal ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Halen Türkiye’ye gelen yabancı sermaye miktarının çok düşük olduğunu, Türkiye’nin her sene 100 milyarlık yatırım alması gerektiğine işaret eden Zapsu, şunları dile getirdi:

“Batılı fonlar şimdiye kadar bakıyorlardı. Şimdi gözleri açıldı. TPG’nin Mey satışının Türkiye’ye çok faydası oldu. Bir fon Türkiye’ye geliyor para kazanıyor ve çıkıyor. Batılılar da acayip derecede gelmeye başladı. 20 milyar dolarlık hedef bu sene için olması gerekir. Karayolları ve köprülerin zamanlamasını dünyaya göre ayarlamak lazımdı. Geçen sene hata oldu.”

Dağda tezek yakan gaz yükü ödemesin

TURCAS Petrol A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, sosyal yardımlara da işaret ederek, “Allah’ın dağında tezek yakan bir vatandaşımın benim evde yaktığım doğalgazın bedelinde payı olmasının hiçbir hakkı yok. Gazı ben yakıyorum, bedelini ben ödemezsem dağdaki vatandaşa sosyal yardım eksik gider” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde