Yabancı oyunu açığa çıktı!

Yabancı oyunu açığa çıktı!

'Kâr tokluğuna satış yapılıyor' diyen firmalar, işe rekabet girince vergi artışına rağmen zamdan geri dönüp eski fiyattan satış yapma kararı aldı

Yabancı oyunu açığa çıktı!
16px
24px
08.01.2010 06:50
ABONE OLgoogle

Yabancı kökenli ilaç firmalarını ayağa kaldıran kâr savaşı bu kez de sigaracılara dokundu. 'Kâr tokluğuna satış yapılıyor' diyen firmalar, işe rekabet girince vergi artışına rağmen zamdan geri dönüp eski fiyattan satış yapma kararı aldı

Maliye, yeni yılda sigara tiryakisinin cebini yakacak bir karara imza attı ancak işte ne olduysa o noktada oldu. 2010'da 29,7 milyar liralık vergi artışı öngören bakanlık, tütün mamulleri ve akaryakıt üzerinden alınan maktu vergiyi artırdı. Buna göre paket başına sigaraya 60 kuruş zam yapıldı. Düzenlemenin ardından bir paket sigarada 2,05 lira olan asgari maktu vergi tutarı 2,65 liraya yükseldi.

İLAVE YÜZDE 5 VERGİ ARTIŞI

Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen yeni oranlarda sigaranın maktu vergisi 60 kuruş artarken ilave olarak satış fiyatı üzerinden yüzde 58 olarak tahsil edilen vergi miktarı da yüzde 63'e yükseltildi. Ancak buna bir de üretici firmanın koyacağı kar ücerti ekleneince satış fiyatı 5,5 olan sigara 7 liraya hatta 8 liraya kadar çıktı. Maltepe'ye bile 1 lira zam yapıldı.

FİYATLAR ARASI SATRANÇ BAŞLIYOR...

Sigarada yılın son günü yapılan ÖTV artışı sigara savaşlarını yeniden gündeme getirdi. Hükümetin sigarada vergi oranlarını yükseltmesinin ardından gelen zam dalgası, sektörde “fiyat savaşı”na dönüştü. Önce Philsa ardından da BAT ÖTV artışı oranında zam yaptı. JTI'dan gelen zammın ÖTV artışının altında kalması ve fiyatlardaki paralelliği bozması sektörde rahatsızlık yarattı. Şirketler, sektöre ve Maliye'ye, “Lokomotif markamdaki kârımdan önemli ölçüde vazgeçtim” mesajı vermeye başladı. Benzer segmentlerdeki sigaralardan pay kaybetmek istemeyen sigara şirketleri ard arda indirim yaptıklarını açıkladılar. Bunun yanı sıra cevaben Maliye Bakanlığı'nın ise yeni bir vergi artışına gidebileceği iddia edildi.

TÜTÜN PİYASASINDA CEZALAR ARTTI

Öte yandan Tütün ve alkol piyasasında mevzuata aykırı hareket edenlere uygulanan cezalar artırıldı. İzinsiz olarak piyasaya dökme alkollü içki sürenler 228 bin 928 lira para cezası ödeyecek. Görsel yayın yoluyla yasakları ihlal eden ulusal televizyonlara 57 bin 232 lira ile 114 bin 464 lira arasında ceza kesilecek. Sigara paketinde yazılı uyarıya yer vermeyen üretici firmalar, 286 bin liradan az olmamak kaydıyla piyasaya sürülen malların piyasa değeri kadar cezaya çarptırılacak.Kapalı yerlerde sigara içmenin cezası 70 lira, yere izmarit atmanın cezası ise 25 lira.

İlk kurşun Philsa ve BAT'tan

Var olacak ve önümüzdeki günlerde daha da kızışacak olan savaşın ilk kuruşunu Amerikan ortalıklı Philip MorrisSa'dan geldi. Philip MorrisSa, dün akşam sürpriz bir kararla, sadece en çok satan lokomotif markasının fiyatını 7 liradan yeniden 5.50-.5.75 liraya indirdi. Şirket, rakiplerine, “Lider markalarımızla savaşalım”, mesajı verdi. Bu indirimin hemen ardından da British American Tobacco (BAT), değişen pazar koşulları çerçevesinde Viceroy ve Tekel 2001 sigaralarının tüm çeşitlerinin yeni fiyatının 3.50 TL olarak belirlendi. İndirim haberlerinin yanında bir de zam haberi geldi. European Tobacco A.Ş ürettiği sigara çeşitlerine yüzde 12,5 ile yüzde 28,5 arasında değişen oranlarda zam yaptığını bildirdi.

Hani kâr etmiyorlardı?

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kararlı duruşları sonucunda sigara fiyatlarının aşağı çekildiğini savundu. Sigaraya yüzde 15 ile yüzde 40 arasında zam yapıldığını belirten TESK Başkanı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 'Sigara üzerinde oynanan oyunlara son verilmeli. Anlaşamama neler yarattı. Hani kâr etmiyorlardı? Fiyatları nasıl düşürdüler? Hem de dörtte bir oranında. Halk ve esnaf mutlaka her platformda hakkını aramalı. Kararlı duruşumuz sonuç verdi. Bundan sonra da her haksızlığın karşısına mutlaka birlik ve beraberlik içinde durmalıyız.'

Gelir azalma korkusu eyleme götürdü

Sigarada yaşanan kar savaşının bir benzeri de bir süre önce ilaçta yaşandı. İlaç fiyatlarında 700 kalem ilaçta kamu iskontosu yüzde 11'den 24'e çıktı. Yeni düzenleme binlerce ilaçta indirim öngören düzenlemeydi. Bu uygulama 3 bin 150 ilacın fiyatı ucuzlayacak anlamına geliyordu. Eczanelerin iddiasına göre zaten fazla bir kâr marjı ile çalışmayan sektörün bu kararla iyiden iyiye darbe yiyecek olmasıydı. Hükümet kanadında ise durum daha farklı yorumlanıyordu. Yetkililer eczanelerin bu tepkisinin yüksek kâr marjlarından mahrum kalmaları olduğunu ifade ediyordu. İlaçlar üzerinde KDV ve dışarıdan getirilen ilaçlar için Gümrük Vergisi ödeniyor. Türkiye'de herhangi bir vergi indirimi söz konusu değilken birden ilaç fiyatları yüzde 60 oranında indirilebiliyorsa ilaç üzerindeki kâr marjını hesaplamak ise mümkün olmuyor.

Yeni Şafak

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde