Yabancı ortağı aldı, 200 işçi çıkardı

Yabancı ortağı aldı, 200 işçi çıkardı

Abdi İbrahim, Türkiye’nin en eski ilaç firmalarından. Ama yaptığı yabancı ortaklık sonrası işçi kıyımı yaşandı.

Yabancı ortağı aldı, 200 işçi çıkardı
16px
24px
28.12.2012 11:27
ABONE OLgoogle

Abdi İbrahim, Türkiye’nin en eski ilaç firmalarından. Temelleri 1912 yılında atılmış. Bugün 850 milyon dolarlık cirosu ve 3 bin 300 çalışanıyla sektör lideri konumunda. Portföyündeki 150 marka, 350 milyon kutu üretim kapasitesi ve 30'a yakın lisansörle önemli bir yere sahip.

Abdi İbrahim, 40 bin çalışanıyla Japonya’nın en büyük ilaç şirketi olan Otsuka Pharmaceutical ile bu yıl ortak oldu. Ekim ayı sonunda da “Abdi İbrahim Otsuka İlaç Sanayi” unvanıyla yüzde 50-50 ortak bir şirket kuruldu.

İki dev hem üretim hem de ihracat pazarlarında büyümeyi hedefliyor. Ancak biz bu ortaklıkla yeni yatırımlar yapılacağını, istihdamın da artacağını beklerken tam tersi bir durum yaşandı.

Abdi İbrahim’in dağıtım şirketi Abdica İlaç’ın kapatılmasına karar verildi. Bu şirkette 300 kişi istihdam ediliyordu. 120’sinin işine hemen son verilmiş. 80’iyle de yıl sonuna kadar yollar ayrılacakmış. 100’ü ise de Abdi İbrahim İlaç’a geçecekmiş.

Söz konusu şirketin tasfiyesinde ilaç kararnamesinin de etkili olduğu bir gerçek. İlaç şirketlerinin, kamunun ilaç alımlarında yaptığı fiyat indirimlerinden toplam 2 milyar TL zararı olduğu söyleniyor. Bu sıkıntının faturası da ilaç mümessillerine çıkmış görünüyor. Abdi İbrahim’den ayrılanların da ilaç mümessilleri olduğunu belirtelim...

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde