Yabancı fonlar ofis ve AVM almak için sıraya girdi

Yabancı fonlar ofis ve AVM almak için sıraya girdi

Gayrimenkul raporunu açıklayan Avi Alkaş, Türkiye’nin yabancı fonların yatırım akınına uğrayacağını söyledi. Alkaş “İlgi yoğun” dedi

Yabancı fonlar ofis ve AVM almak için sıraya girdi
16px
24px
04.02.2011 05:43
ABONE OLgoogle

Türkiye’nin dünyada istikrar adası olması ve küresel krizden güçlü çıkması gayrimenkul sektörüne dev fonların hücum etmesine neden oluyor.

Körfez’den Avrupa’ya,  Rusya’dan Uzakdoğu’ya kadar birçok fon Türkiye’de ‘mutlaka’ yer almak ya da inşa etmek kolları sıvadı. Jones Lang LaSalle’in ‘Türkiye Gayrimenkul Piyasası 2010 Gelişmeleri ve 2011 Öngörüleri’ raporuna göre,  yatırım piyasasının bu yıl hareketlenmesi ve ticari gayrimenkul piyasasında çok daha fazla yabancı yatırım işlemi gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiye’nin yatırımcıların gözdesi olduğunu ve önemli oranda hareketliliğin yaşanmasını beklediklerini söyleyen Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş “Şu anda Alman sigorta fonlarından ofis ve AVM satın almak veya birlikte geliştirmek için ilgi görüyoruz, Amerikan fonları bölgeye ilgi gösteriyor. Alman fonu, ‘çoğunluk almasak bile sessiz ortak oluruz, yeter ki bize ortaklık sağlayın’ diyebiliyor. Körfez bölgelerinden de çok ciddi yatırım bekliyorum” diye konuştu. Direktör Kıvanç Erman da, ofis kiralarının 2011’de artacağını söyledi. Erman, 75 Euro olan kira oranlarının 2011 ve 2012 yılında metrekare başına aylık 80 ve 85 Euro düzeyine yükselmesinin öngörüldüğünü söyledi.

5 yıldızda patlama var

 Rapora göre otel yatırımlarının artması bekleniyor. Raporda geçen yıl İstanbul’da Green Park Hotel, Divan Çorlu ve Via Port Hotel açılırken; Anadolu’da ise Garden Inn Kütahya, Konya ve Kayseri’de ise Novotel ve Ibis Otelleri hizmete girdiği ve uluslararası kurumların ilgilerinin arttığı belirtildi.

Shopping Fest katkı sağlayacak

Avi Alkaş, İstanbul Shopping Fest’in turizme ve alışveriş merkezi cirolarına ciddi katkı getireceğini ifade etti. Türkiye’nin bölgede siyasi olarak soyunduğu ağabey rolüne işaret eden Alkaş, şunları kaydetti: “2.5 senede 7 ülkede hizmet verir hale geldik. Mısır’ı bekliyorduk ama şimdi bekle göre geçtik. Bölgede ne değişiklik olursa olsun Türkiye’nin farklı yararları olacağını görmek lazım. İlk fırsatta turizme yansıyacak, otellerde doluluk oranlarında göreceğiz. Yakın coğrafyadan daha fazla turist gelecek. 8-9 sene Ramazan ayının yaz aylarına rastlamasının avantajını yaşayacağız.”

Otellerde gelir oranı % 16 arttı

Rapora göre, 2010 yılı başından itibaren otel piyasası koşullarının da diğerleri gibi bariz bir düzelme gösterdiği belirtildi. 2010 yılının ilk on bir ayında, otellerde dolulukta yüzde 14.3’lük ve oda başına düşen gelirde geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 16’lık bir artış gerçekleşti. Birçok uluslararası organizasyonun İstanbul’da düzenlenmesi, doluluğun artmasında olumlu bir rol oynadı. Yurt dışından Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının, 2011 yılında artmaya devam etmesini beklemekteyiz. 2010 yılındaki en dikkat çeken açılış Pera Palas Otel oldu.

Yeni açılacak ofis projeleri Adı Bölge

Ofis Park Kağıthane

Trump Şişli

Garden B.Paşa

Zorlu Center Z.kuyu

Akkom Ümraniye

Raks Kavacık

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde