Yabancı CEO'lar Türkiye'de nelerden şikayetçi?

Yabancı CEO'lar Türkiye'de nelerden şikayetçi?

YASED tarafından düzenlenen ''Yeni Dünya Düzeni ve Türkiye Konferansı''nda yabancı CEO'lar neleri gündeme getirdi?

Yabancı CEO'lar Türkiye'de nelerden şikayetçi?
16px
24px
09.11.2010 13:08
ABONE OLgoogle

Coca-Cola İçecek Üst Yöneticisi (CEO) Michael O'Neill, ''Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında gidip kökünüzü Türkiye'de kuruyorsunuz, Türk toprağında yetiştiriyorsunuz. İyi günde bundan istifade edip, kötü günde çekip gidemezsiniz. Ama portföy yatırımları iyi zamanda geliyor, havalar bozulunca kaçıp gidiyor. Aradaki fark bu'' dedi.

     O'Neill, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen ''Yeni Dünya Düzeni ve Türkiye Konferansı''nda gerçekleştirilen Küresel Sermaye Akışında Türkiye'nin Yeri konulu oturumda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son yıllarda yabancı sermaye yatırımları konusundaki performansına işaret ederek, devletin desteğiyle 20 milyar dolar civarındaki rakamın ikiye katlanabileceğini söyledi.
     Türkiye'de çok fırsat bulunduğunu, ''dev bir pazar'' olan bu ülkenin tüm bölge ülkelerin başkentlerine çok yakın olduğunu ve 10 trilyon dolarlık bir pazardan bahsedilebileceğini belirten O'Neill, ''Bu ülkelerin çoğunun mükemmel bir geçmişi var. Birbirleriyle bağlantıları var. Türkler olarak güven bazında ilişkiler kurma ve geliştirme konusunda benzersiz bir yeteneğe sahipsiniz'' şeklinde konuştu. 

     O'Neill, Türkiye'nin bu pazarlara girişte bölgede nasıl bir merkez, nasıl bir sıçrama tahtası olabileceği konusunda en iyi örneğin Coca-Cola olduğunu dile getirerek, İstanbul'un Coca-Cola'nın Avrasya ve Afrika Grubu'nun merkezi olduğunu anlattı. 
     
     ''DAHA FAZLA ŞEFFAFLIĞA İHTİYAÇ VAR''
     
     Bir yatırımcı olarak Türkiye'de gördüğü zorluklara ve yatırımcıların nasıl desteklenmesi gerektiğine değinen O'Neill, şöyle devam etti: 

     ''Müşteriyi korumak istiyorsanız o müşteriye özen göstermeniz lazım. Devlet ve idare, mevcut yatırımcıları desteklemeli ve korumalılar. Doğrudan yabancı sermaye yatırımları ekonomi için kritik bir faktördür. Bankacılık açısından da öyle. Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında gidip kökünüzü Türkiye'de kuruyorsunuz, Türk toprağında yetiştiriyorsunuz. İyi günde bundan istifade edip, kötü günde çekip gidemezsiniz. Ama portföy yatırımları iyi zamanda geliyor, havalar bozulunca kaçıp gidiyor. Aradaki fark bu.'' 

     Türkiye'nin son yıllarda çok büyük adımlar attığını ve gelişmeler kaydettiğini vurgulayan O'Neill, ''Yine de yapılması gereken şeyler var. Sistemde daha fazla şeffaflığa ihtiyaç var. Ekonomik eksen, geleneksel gelişmiş ülkelerden uzaklaşıyor. Bu, Türkiye'ye fırsatlar getiriyor. Bazı olumsuz durumlar da ortaya çıkabilir. Ama kuşkusuz Türkiye, mevcut vizyonuyla güçlü bir ekonomik, küresel bir güç olacaktır. Bu yıl değil, önümüzdeki pek çok yıl boyunca...'' şeklinde konuştu. 
     
     'TÜRKİYE, REKABETÇİ PAZAR OLMAYA DEVAM EDİYOR''
     
     Renault Başkan Yardımcısı Michel Gornet de 2005 yılında Renault yönetiminde bir değişiklik olduğunu ve Avrupa temelli faaliyetler yerine çok bölgeli şirket haline geldiğini, bu noktada Türkiye'nin de bölgesel bir üretim merkezine dönüştüğünü söyledi. 

     Özellikle Orta Avrupa ve etrafındaki ülkeler için Türkiye'nin bir üretim üssü haline geldiğini belirten Gornet, şöyle konuştu:
     ''Türkiye'nin bir özelliği de Batı Avrupa'dan fazla uzak olmaması. Dolayısıyla Türkiye, aynı zamanda Batı Avrupa için de bir üretim merkezidir. Çünkü Türkiye'de işçilik ücretleri Avrupa ile karşılaştırıldığında elbette daha düşüktür. Batı Avrupa'da küçük arabaları imal etmek çok maliyetli olmaktadır. Türkiye, bizim için rekabetçi bir pazar olmaya devam ediyor.'' 
     
    ''VERGİ DÜZENLEMELERİ TUTARLI VE ÖNGÖRÜLEBİLİR OLMALI''
     
     ING Bank Üst Yöneticisi (CEO) Wilfred Nagel ise Türkiye'de yabancı yatırımlar konusunda ciddi potansiyel bulunduğuna ilişkin bütün yabancı sermaye kuruluşlarının mutabık olduğunun altını çizerek, dünyada büyümenin büyük kısmının Asya'dan geldiğini, fonların da gelecekte parlak olacak yerlere akacağını söyledi.

     Yabancı sermaye yatırımlarının önemine değinen Nagel, ''Bunun çekilmeye devam etmesi lazım. Mali sistemde makro istikrara ihtiyaç var. Yerel tasarruflar ikiye, üçe katlanırsa iyi olacaktır. Yabancı sermayeler dahil olmak üzere yerel tasarrufların yerine geçecek hiçbir şey yoktur. Biz yabancı sermaye getirsek bile, bizim faaliyetlerimiz tasarruf olmadan yürüyemez'' şeklinde konuştu.

     Türkiye'de vergi düzenlemelerinin tutarlı ve öngörülebilir olmasının yabancı yatırımlar için büyük önem taşıdığına dikkati çeken Nagel, şu anda Türkiye'de bunun ciddi bir problem olduğunu söyledi.

     Oturuma başkanlık yapan TEB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi de ''Türkiye olarak şımarmamalıyız. Gözlerimiz ufukta, ama ayaklarımız yere iyi basmalı. Bizler ayaklarımızı yere sağlam bastığımız sürece Türkiye için gelecek var demektir'' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde