YHT ihalesiyle ilgilenen Siemens'in CEO'su Saray'da ne arıyor?

YHT ihalesiyle ilgilenen Siemens'in CEO'su Saray'da ne arıyor?

Elektrik, otomasyon ve enerji tekeli Siemens'in CEO'su Joe Kaeser, Beştepe'deki sarayda Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü.

YHT ihalesiyle ilgilenen Siemens'in CEO'su Saray'da ne arıyor?
16px
24px
16.02.2018 04:46
ABONE OLgoogle

350 bin çalışanı, yıllık 7 milyar avroyu geçen net kârı ile bir dünya tekeli olan Siemens'in, Türkiye'deki hızlı tren ihalesiyle ilgilendiği biliniyor. Erdoğan yıllar önce 'Ben ülkemi adeta pazarlamakla mükellefim' diyerek kendisini fiili olarak ülkenin CEO'su ilan etmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, elektrik, otomasyon ve enerji tekeli Siemens'in CEO’su Joe Kaeser’i Beştepe'deki sarayda kabul etti. Siemens'in, Türkiye'deki hızlı tren ihalesiyle ilgilendiği biliniyor. 

TCDD 2013 yılında Siemens'ten yedi adet hızlı tren seti almıştı. Siemens, bu satın almayla Türkiye hızlı tren pazarına girmişti. Geçen yıl Türkiye ile Almanya’nın ilişkilerinin en gergin olduğu dönemlerden birinde Siemens, Türkiye’de YEKA rüzgar enerjisi ihalesini de almıştı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Alman devden 40 dakikalık yatırım zirvesi

SIEMENS 'MİLLİ YÜKSEK HIZLI TREN' İHALESİYLE İLGİLENİYOR

Siemens’in Türkiye’de "Milli Yüksek Hızlı Tren" projesiyle de ilgilendiği biliniyor. İhale ilanında yer alan bilgiye göre yerli üretim ve test tesisi kurulumu Eskişehir'de yapılacak. İhaleyi kazanan firma YHT üretimine ilişkin tüm birikimini teknoloji transferi yoluyla Tülomsaş'a aktaracak. Saatte 250 kilometre hıza sahip YHT setlerinin üretimi teknoloji transferi ile üç aşamada gerçekleştirilecek. İlk aşamada 20 adet YHT seti yüzde 10 yerlilik oranıyla üretilmiş olarak ithal edilecek, ikinci aşamada 60 adeti yüzde 53 yerlilik oranıyla Tülomsaş'ta, üçüncü aşamada özgün bir tasarıma sahip olacak milli YHT setleri yüzde 74 yerlilik oranıyla yine Tülomsaş tesislerinde üretilecek. 

ELON MUSK'LA DA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan gerek yurt içinde gerek yurt dışında dünyaca ünlü şirketlerin CEO’larıyla görüşüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 8 Kasım 2017 tarihinde, Beştepe’de elektrikli otomobil pazarının öncü ismi Tesla Motor’un CEO’su Elon Musk ile biraraya gelmişti. Musk’ın Türkiye’den ayrılmasının ardından kısa bir süre sonra SpaceX’in Turksat 5A uydusunu fırlatacağı açıklanmıştı.

'BEN BU ÜLKENİN CEO'SUYUM' DEMİŞTİ

Erdoğan yıllar önce "Ben ülkemi adeta pazarlamakla mükellefim" diyerek kendisini fiili olarak ülkenin CEO'su ilan etmişti. (Haber.sol.org.tr)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde