Webometrics, çalıntı içerik nedeniyle Türk üniversitelerini kapsam dışı bıraktı

Webometrics, çalıntı içerik nedeniyle Türk üniversitelerini kapsam dışı bıraktı

Dünya çapında üniversitelerin sıralaması yapan Webometrics adlı kuruluş, Türkiye’deki üniversiteleri ‘çalıntı içerik’ nedeniyle değerlendirme dışı bıraktı. Kurum, sorun çözülene dek bu uygulamanın devam edeceğini vurguladı

Webometrics, çalıntı içerik nedeniyle Türk üniversitelerini kapsam dışı bıraktı
16px
24px
06.06.2020 08:25
ABONE OLgoogle

Webometrics adlı üniversite sıralama kuruluşu, AKP’nin eğitim politikaları nedeniyle saygınlığı günden güne azalan Türk üniversiteleriyle ilgili hayli dikkat çekici bir karar aldı.

Üniversitelerin internetteki varlığının ne kadar güçlü olduğunu ölçerek, dünya ölçeğindeki performans ve prestijlerine göre sıralama yapan Webometrics, 2020’nin ocak ayından bu yana Türk üniversiteleriyle ilgili bilgi vermeyi kesti. Kurum bunun nedenini ise iki akademisyenin izin almadan Webometrics içeriğini kendi sitelerinde kullanması olarak açıkladı.

Webometrics’in sitesinde yer alan duyuruda, konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

‘İZİN ALINMADAN TÜM DİZİNİMİZ KOPYALANDI’

“Bu portal 15 yılı aşkın sıkı çalışmayla oluşturuldu, o yüzden (Suriye'den Mustafa Kayyali ve Türkiye'nin Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Özhan Sağlık tarafından edit edilen) HERANKING web sitesinin izin almadan tüm dizinimizi kopyaladığını, yapıştırdığını, suistimal ettiğini keşfetmek bizim için çok acı olmuştur.”

Kurum, bu durum çözülene kadar Türk üniversiteleriyle ilgili bilgi vermeyeceğini de vurguladı.

LinkedIn sitesinde Kayyali Halep Üniversitesi bağlantılı, Yüksek Öğretim Sıralaması Sitesi HERanking'de yönetici, Sağlık da Uludağ Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak gözüküyor.

ÖNEMLİ BİR SIRALAMA

Webometrics Dünya Üniversite Sıralamaları ya da Üniversitelerin Web Sıralamaları, web içeriğinin hacmi (sayfa ve dosya sayısı), görünürlüğü ve bu yayınların aldığı dış bağlantılara (site atıfları) göre belirlenen puan neticesinde dünya üniversitelerini sıralayan sistem.

Sıralama, Madrid kaynaklı İspanya Ulusal Araştırma Konseyi (CSIC) bünyesinde faaliyet gösteren araştırma grubu "Cybermetrics Lab" tarafından yapılıyor.

Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU) ve Webometrics gibi farklı kuruluşlar, dünyada yer alan tüm yükseköğretim kurumlarının belli ölçütlere göre sıralamasını yapıyor.

AKADEMİSYENDEN YANIT: OLAYLA İLGİM YOK

Webometrics’in açıklamasında ismi geçen Özhan Sağlık ise Twitter hesabından bir açıklama yaparak, konuyla ilgisinin olmadığını, kurum editörünün olayı yanlış anladığını söyledi.

Sağlık, ‘Heranking’ adlı web sitesinin Türkiye ile olan bağının da sorgulanması gerektiğini kaydetti.

?ref_src=twsrc%5Etfw">June 5, 2020

Konuyu YÖK’e taşıdığını belirten Özhan Sağlık’ın yaptığı açıklama şu şekilde:

“27 Ocak'ta Türkiye'nin dizinden çıkarılacağı haberini gördüğüm gibi ilgili dizinin editörüne bu eylemi yapan firmaları belirtirse yetkili mercilere bildireceğimi söyledim. Ben meseleyi çözemeyince şifahen durumu YÖK'e bildirmeye gayret ettim. Burada resmi bir süreç izlemedim, tanıdığım kişiler aracılığıyla ilerlemeye çalıştım. İlgili editör meseleyi nasıl anladıysa adımı vererek beni bahsi geçen heranking Web sitesiyle ilişkilendirmiş. Ben, YÖK'ün hakkımda inceleme istemesiyle bu durumdan haberdar oldum. Üniversitemiz, bu konuda gerekli incelemeyi yapmıştır, olayla ilgili bir ilişkim olsaydı gereği zaten yapılırdı. Bahsi geçen heranking web sitesiyle Türkiye'nin ilişkisi zannı sorgulanmalı, çünkü alan adını incelediğimizde ne adres ne telefon bilgileri Türkiye'ye ait görünüyor. Ben dizinin editörüne bu e-postayı atmak için bir hazırlık yapmıştım fakat YÖK konuya müdahil olduğu için herhangi bir eylemde bulunmadım. Böyle gündeme geldiğim için üzgünüm. Bu eylemi yapacak tıynette değilim, bir şey yaptıysam yaptım derim. Ben ülkemize atılan iftiraya engel olmak istedim, eğer ortada bir durum varsa bunun bildirilmesini istedim. Bir Türk gibi dosdoğru durmaya çalıştım. Vicdanım rahattır.”

Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde