Washington vazgeçmiyor: S-400’ü aktive etmeyin

Washington vazgeçmiyor: S-400’ü aktive etmeyin

Senatör Graham’ın ‘S-400’ü aktive etmeyin’ teklifi hâlâ yanıt bulmadı.

Washington vazgeçmiyor: S-400’ü aktive etmeyin
16px
24px
30.07.2019 04:27
ABONE OLgoogle

ABD Senatosu’nun etkili isimlerinden Lindsey Graham’ın ABD Başkanı Trump’ın talimatıyla Türkiye’ye yaptığı “S-400’leri aktive etmeyin, serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlayalım” teklifinin üzerinden günler geçmesine karşın Ankara’nın Graham’ın açıklamalarına yönelik sessizliği dikkat çekiyor.

Graham, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüştüğünü açıklarken bakanlık konuyla ilgili sessiz kalmayı tercih etti. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasına engel olamayan ABD’nin önümüzdeki dönemde yaptırım kartıyla Ankara’yı S-400’leri aktif olarak kullanmamaya ikna çabalarını sürdürmesi bekleniyor. Konu: S-400! Beyaz Saray'da Türkiye toplantısı

Pompeo yerine Graham

ABD’nin Türkiye’yi ikna etmek için Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun mevkidaşı Mike Pompeo yerine senatör Lindsey Graham’ı aracı olarak kullanması da diplomaside çok sık rastlanmayan bir durumu oluşturuyor.

Trump’ın, Pompeo yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’la da yakın ilişkileri olan Graham’ı seçerek Türkiye’nin kararı üzerinde daha etkili olmaya çalıştığı belirtiliyor.

Trump’ın Suriye’den çekilme kararı ve güvenli bölge önerisini ortaya attığı dönemde Türkiye’yi ziyaret eden Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yaklaşık 2.5 saatlik bir görüşme gerçekleştirmiş, görüşmenin ardından Erdoğan ve Graham, birlikte Fazıl Say’ın konserini izlemişti.

İkna çabası... Pompeo'dan Türkiye'ye S-400 tehdidi: Daha fazla yaptırım gelebilir

 

Graham’ın Bakan Çavuşoğlu ile telefonda görüştüğünü açıklamasının ardından 5 gün geçmesine karşın Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan bu konuda bir açıklama gelmedi. Olağan durumlarda Çavuşoğlu’nun telefon görüşmeleri konusunda bilgi veren diplomatik kaynaklar, Graham ile yapılan görüşmeyle ilgili sessiz kalmayı tercih etti. Çavuşoğlu da Graham’ın açıklamalarıyla ilgili bir açıklama yapmadı.

S-400’lerin aktif olarak kullanılma tarihi olarak açıklanan Nisan 2020’ye kadar ABD’nin Türkiye’yi yaptırım tehdidi ve serbest ticaret anlaşması gibi önerilerle ikna çabalarının sürmesi bekleniyor.

Hüseyin Hayatsever/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde