Washington'da 7. Sakıp Sabancı Konferansı

Washington'da 7. Sakıp Sabancı Konferansı

Sabancı Üniversitesi'nin, Brookings Enstitüsü ile birlikte düzenlediği Sakıp Sabancı Konferansları serisinin yedincisi, Washington'da düzenlendi.

Washington'da 7. Sakıp Sabancı Konferansı
16px
24px
05.05.2011 15:45
ABONE OLgoogle

Avrupa Birliği (AB) eski Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, "Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasına ihtiyacımız var. Benim hayalim bu" dedi.

Sabancı Üniversitesi'nin, Brookings Enstitüsü ile birlikte düzenlediği Sakıp Sabancı Konferansları serisinin yedincisi, Washington'da düzenlendi. Sabancı Üniversitesi Mütevellî Heyeti Başkanı Güler Sabancı, eski NATO Genel Sekreteri ve eski AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Kemal Derviş'in konuşmaları canlı video konferans bağlantısıyla, Sabancı Üniversitesi'nden izlendi.

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Dünya, düşünce özgürlüğü, demokrasi gibi tüm değerlerin küresel olarak test edildiği bir dönemde. Türkiye'nin yakın çevresinde ortaya çıkan kuvvetli halk hareketleri, insanların devlet yönetimini ve geleceklerinin tayinini kendi ellerine almak istediklerini gösteriyor. Mevcut otoriter rejimler, özgürlüklerinden yıllardır yoksun insanların baskısıyla teker teker çöküyor. Japonya'daki büyük deprem dalgasının ardından gelen nükleer felaket, yenilenebilir enerji kaynaklarına inancımızı pekiştirdi. Bu belirsizlik ortamında Türkiye, bölgesinin istikrar örneği olmak üzere çaba gösteriyor. Laik demokrasisi, hızla büyüyen ekonomisi ve güçlü sivil toplumuyla, komşularına iyi örnek olmayı sürdürüyor" diye konuştu.

Dr. Javier Solana ise, "Türkiye artık batı dünyasının sınırlarından çıkıyor ve kendi bölgesinde bir rol üstleniyor. Türkiye için bu seçimler ve sonrasında yapılacak anayasa değişikliği, çok önemli bir dönem olacak. Türkiye'de siyasi olarak çok güzel gelişmeler var. Türkiye'nin AB'ye üye olması stratejik açıdan AB'ye avantaj sağlar. AB ile Türkiye'nin birlikte çalışmasına dünyanın ihtiyacı var. Bu, bir masa etrafında oturup birlikte çalışmak anlamında değil, çok daha derin çalışmalar anlamına geliyor. Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasına ihtiyacımız var. Benim hayalim bu" dedi.

Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Kemal Derviş, "Türkiye'nin; ilişkiler açısından da biraz yumuşak davranması gerekiyor. Ayrıca artık bu süreçte Türkiye'nin ekonomisinin de güçlü olması gerekiyor. Ben Türkiye'nin, coğrafyasında en hızlı büyüme potansiyeline sahip bir ülke olduğuna inanıyorum. Coğrafi ve tarihi konumumuz açısından AB ile birlikte çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Türkiye artık söz sahibi olabilecek kadar büyük bir ülke. Sayın Javier'in Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki görüşlerine katılıyorum. Türkiye, AB'ye üyelik konusunda hevesli olmakla birlikte; ne tür bir Avrupa'ya katılması gerektiğini sorgulayabilecek konumda" ifadelerini kullandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde