‘Vuşu’yla mücadele öğreniyorlar

‘Vuşu’yla mücadele öğreniyorlar

Türkiye'de işadamları ve siyasiler arasında 'wushu' (vuşu) fırtınası esiyor!

‘Vuşu’yla mücadele öğreniyorlar
16px
24px
01.02.2009 10:33
ABONE OLgoogle

Wushu, Uzakdoğu kökenli bir gösteri ve mücadele sporu. En tanınan alt dalları arasında kungfu, aikido ve taichi var. Dünyanın ünlü aktör Jet Li'yle tanıdığı wushu'nun Türkiye'deki meraklı kitlesi ise bir hayli tanıdık...

Türkiye Wushu Federasyonu, iş ve politika dünyasının bir çok ünlü ismini bir araya getiriyor. Federasyonun yönetim kurulunda, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş ve İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi'nin başını çektiği iş dünyası temsilcileriyle AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl ve MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan da var.

Judoyla başladı
Federasyonun kuruluşunda önemli rol oynayan İTO Başkanı, wushu'ya ilgisini şöyle anlatıyor:

“Çok uzun zamandan beri Uzakdoğu sporları yapıyorum. İlkokulda judoyla başladım. Sonra kick boks, tekvando ve aikido yaptım. Hiçbirinde siyah kuşağa kadar çıkmadım ama yarısına kadar geldim. Diğer sporlarla da uğraşıyorum ama Uzakdoğu sporlarının gönlümde ayrı bir yeri var. Bu sporlar insanın ruhunu eğitiyor. Vücudun ve iradenin sınırlarını zorluyor. Disipline alıştırıyor.

Federasyon kurulurken, İTO Meclis üyeleri bana geldi. 'Sizin bu spora ilginizi biliyoruz. Bize destek olun' dediler. Uzakdoğu sporları, ticaretin temel ilkeleriyle de uyuşur. Rekabette dayanışmayı öne çıkarır. Bu sporlarda karşınızdakine saygı duymazsanız, hem kendinize hem ona zarar verebilirsiniz. Yani, bu sporlarda dayanışma ve rekabet bir arada. O yüzden, ben de destek veriyorum.”

'Kravatsız resim vermem'
İTO olarak cirite, yelkene ve kayağa da destek verdiklerini belirten Yalçıntaş, “Çok severek ve isteyerek spor yapan bir insandım. İTO'dan sonra artık ancak yürüyüş yapabiliyorum. Arabada spor ayakkabı ve eşofmanım var. Bazen eve giderken aracı durdurup, 4 - 5 kilometre yürüyorum. Uzakdoğu sporu yaparken fotoğraflarım da var ama vermem. Benim basında şimdiye kadar kravatsız tek fotoğrafım çıktı, onu da kayak yaparken çekmişler” diyor.

Krize wushu yorumu
Şu andaki ekonomik durumla Uzakdoğu felsefesi arasında bağlantılar olduğunu da belirten Yalçıntaş şunları anlatıyor:

“Bunun wushu ve kungfu'yla da çok alâkası var. Bu sporlarda sizin puan almaya en yakın olduğunuz an, rakibin size hamle yaptığı andır. Çünkü o an açık verir. Şu an tüm dünyaya karşı bir hamle var. Bunun verdiği açıklar var.
Birincisi faizi düşürme fırsatı. İkincisi finans maliyetlerinin artmasıyla gelen fırsat. Çin fiyatıyla rekabet edemediğimiz için zorlanıyorduk. Avrupalılar artık az stoklu çalışıp, hızlı hızlı almaları lazım. Tabii bu bize yarayacak.  Kung fu ve wushu'da esneklik çok önemli. İki bacağı birden açabilmek lazım. Bugün bu spora başlarsanız bunu yapamazsınız.”

Serkan Arman/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde